Creierul preferă ciocolata. Sfaturile unui neurolog

A condus timp de 10 ani un spital de urgență și are peste 20.000 de intervenții pe creier. Profesorul Vlad Ciurea este o somitate în neurologie și pentru el, creierul uman se devoalează de toate misterele. La rândul lui, profesorul ni le împărtășește, nu în termeni savanți, ci așa, pe înțelesul nostru, scrie exquis.ro.

Aflăm pe prima dată că organul cuprins în cutia craniană simte nevoie de comunicare vie și curată și că îi facem un mare rău atunci când ne cufundăm în aprofundarea tabletelor și a telefoanele ”deștepte”. Creierul suferă atunci când navigăm ore în șir pe Internet pentru că este un fel de izolare pe care o urăște.

”Creierul se poate îmbolnăvi din acest motiv, trebuie să avem grijă mare, pentru că suferința asta provocată de nervi, muncă multă este periculoasă. Ca să avem un creier sănătos trebuie să îi permitem să se odihnească, pentru că este organul care noaptea nu doarme, nu intră pe modul repaos. În timpul somnului, el lucrează pentru  a menține celelalte organe active.

 ”Creierul iubește să danseze!”

Da. Pentru un creier sănătos, reputatul neurolog ne sfătuiește să facem cât mai multă mișcare. Să dansăm cât mai mult dacă se poate pentru că creierul iubește muzica bună și dansul. Îi place cititul și are o preferință pentru ciocolată neagră.

”Dacă simți că ai obosit, rupe două bucățele de ciocolată, bea o cafea… Cafeaua este foarte bună, dacă o beți cu măsură, cea de dimineață, de exemplu, ne pune în mișcare organismul. Hai și după-amiază, dar doar atât. Ciocolata este antioxidant, ciocolata seacă, nu cea cu umpluturi sau siropuri. Are glucoză care se duce direct în creier. Dar una e ciocolata pentru creier – una, două pătrățele, și alta e ciocolata de plăcere”, explică Vlad Ciurea.

Și încă un amănunt extrem de important, pe lângă cantintatea de ciocolată și calitatea ei: nu o mâncați niciodată seara! De altfel, am aflat și care e programul ideal, cum și cât să mâncăm pentru o minte limpede și ascuțită.

Hrana perfectă, programul ideal

Sigur că vă amintiți de o vorbă de la chinezi, că micul dejun îl mănânci singur, la prânz chemi un prieten, iar cina să i-o dai dușmanului. Ei bine, am putea băga mâna în foc că cel care a inventat-o avea cunoștințe vaste de neurologie. Aceleași principii apar și în recomandările reputatului profesor.

Dacă vreți ca organul să funcționeze perfect, nu săriți peste mese și nu vă îmbuibați. La prânz, trebuie să mâncați ceva ușor pentru că nu puteți gândi limpede cu burta plină.

”Cu burtica plină e greu să te concentrezi și să mai lucrezi. Sângele pleacă spre burtă și ajută la digestie, iar creierul nu se mai oxigenează, nu mai poate funcționa. Apare fenomenul de șarpe boa, în care mai mult digeri decât gândești. apare automat somnul fiziologic”, spune Vlad Ciurea, într-o emisiune la Antena 3.

Grăsimea, inamicul public numărul 1

Cel mai mare pericol pentru centrul de comandă al organismului este grăsimea. Cele mai multe accidente vasculare cerebrale și coronariene, ne spune profesorul Ciurea, apar la persoanele care consumă aceste grăsimi. Prăjelile, fast food-urile, toate sunt dușmanii creierului nostru.

”Peștele, uleiurile de măsline, salatele, mâncarea mediteraneană s-a dovedit a fi cea mai benefică. Măslinele, de exemplu, sunt incredibil de bune pentru creier, sunt un antioxidant minunat.”, argumentează marele savant.

Sursa: Exquis Magazine

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686