Ludovic Orban: Astăzi se va instaura starea de alertă

Premierul Ludovic Orban a anunțat faptul că Executivul va acoperi vidul legislativ, iar astăzi Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență va instaura starea de urgență. Măsura este luată pentru că, pe 15 mai, expiră starea de urgență și nu se mai puteau lua decizii privitoare la restricțiile de circulație, relatează Știripesurse.ro.

”Făcând o evaluare retrospectivă a ceea ce s-a întâmplat în ultimele 2 luni trebuie să vă spun că instituirea stării de urgență, decizie luată de președintele Romîniei, a fost una foarte bună.

Ne-a oferit cadrul pentru a putea să luptăm cu toate armele împotriva acestei epidemii. Ne-a permis să menținem la un nivel cât se poate de bun răspunsul împotriva acestui virus. Nu am avut probleme cu sistenul de sănătate publică, cu numărul de persoane infectate la 100.000 de locuitori, mai ales ținând cont de condițiile specifice din România, pentru că au intrat în țară 1,27 milioane de români, majoritatea din zonele roșii, am reușit să facem față.

Astăzi, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență va instaura starea de alertă în România. Tot astăzi, Comitetul va institui toate măsurile necesare pentru a proteja viața românilor.”, a spus Ludovic Orban

"Aceste măsuri vor avea caracter de obligativitate și vor fi stabilite în baza ordonanței 21 care reglememtează stara de urgență. Nimic nu ne va împiedica să luăm toate deciziile necesare pentru a putea să facem față în continuare provocării generate de această epidemie.  Vă solicit tuturor miniștrilor să emiteți în colaborare cu INSP toate ordinele privind normele de sănătate, securitate a muncii care trebuie respectate atât pentru activitățile unde nu au fost restricții, cât și pentru domeniile unde se ridică restricțiile. E vorba de regulile privind funcționarea hotelurilor, a spațiilor comerciale, a transportului în comun.

Vreau să vă anunț  că împreună cu MAI am luat decizia pentru a crește autoritatea Comitetului Național pentru Situații de Urgență să modificăm ordonanța 21 și să îmi asum în calitate de premier, conducerea Comistetului pentru situații de urgență. Voi fi secondat de ministrul de Interne, de ministrul Dezvoltării și de șeful DSU", a declarat Orban.

„Azi va trebuie adoptată OUG prin care să reglementăm toate măsurile necesare pentru trecerea de la Starea de Urgență la  Starea de Alertă, în special, măsurile care viezează drepturile și facilitățile pentru români. Și măsuri în Educație și Sănătate, astfel încât să facem față privind organizarea examenelor pe toată perioada stării de alertă.

Pe lista suplimentară, să introdum OUG de modificare a OUG 21/2004, modificări care NU pot să afecteze drepturile și libertățile românilor, a punctat Ludovic Orban.

Vicepremierul Raluca Turcan a replicat la întrebarea premierului privind actul normativ: „Da, suntem pregătiți cu proiectul de OUG pentru prelungirea unor măsuri până la începutul lunii iunie”

 

Știripesurse.ro

 

 

 

 

Last modified onThursday, 14 May 2020 12:15

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686