Items filtered by date: Saturday, 30 August 2014 - Like - stiri Alba Iulia

DONALD TUSK, desemnat presedinte al CE; FEDERICA MOGHERINI, desemnata sefa a diplomatiei europene

Premierul polonez Donald Tusk a fost desemnat sâmbătă de liderii europeni reuniți la Bruxelles drept viitor președinte al Consiliului European, iar ministrul italian de externe, Federica Mogherini, Înalt Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, a anunțat președintele în exercițiu al UE, Herman Van Rompuy, relatează AFP și Reuters.

"Consiliul European l-a ales pe premierul (polonez) Donald Tusk drept viitor președinte al Consiliului European", a precizat Van Rompuy într-o postare pe Twitter. "Consiliul European a desemnat-o pe Federica Mogherini, ministrul (italian) de externe, drept următorul Înalt Reprezentant al UE" pentru afaceri externe și politica de securitate, a mai adăugat el.

Președintele la final de mandat al Consiliului European a făcut acest anunț la puțin timp după începutul summitul UE în cadrul căruia se vor lua în discuție noi sancțiuni împotriva Rusiei, acuzată de o nouă escaladare în Ucraina.

Donald Tusk, în vârstă de 57 de ani, membru al Partidului Popular European, îi va succeda în decembrie în funcție lui Herman Van Rompuy, care a fost primul președinte permanent al Consiliului, un post strategic de coordonare a pozițiilor șefilor de stat și de guvern și de reprezentare a UE în străinătate alături de președintele Comisiei.

Această nominalizare va trimite un mesaj de fermitate Rusiei, în condițiile în care Polonia, un fost stat din blocul comunist, se numără printre statele membre ale UE cele mai vocale în susținerea Ucrainei de la începutul crizei, comentează AFP.

Federica Mogherini, de 41 de ani, face parte din Partidul democrat italian, formațiune membră a Partidului Socialiștilor Europeni (PSE).

După victoria zdrobitoare a Partidului democrat în alegerile europene, care i-a adus statutul de primul partid al stângii din Europa, premierul Matteo Renzi i-a propus candidatura pentru a-i succeda în noiembrie britanicei Catherine Ashton.

Având relativ puțină experiență, dar lăsând o impresie de strictețe, tânăra șefă a diplomației italiene și-a înmulțit în ultima perioadă călătoriile în străinătate, inclusiv în Ucraina și Rusia. Întâlnirea ei cu președintele rus Vladimir Putin i-a atras vii critici din partea mai multor țări din Europa de Est, care au acuzat-o că ar fi prorusă.

AGERPRES

 

Read more...

"UE si NATO sa puna la dispozitia Ucrainei tehnica militara ca armata ucraineana sa nu devina carne de tun"

Președintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă că va susține în Consiliul European ca statele UE și NATO să pună la dispoziția Ucrainei tehnică militară, astfel încât armata din această țară să nu devină "carne de tun".

"Soluțiile pe care le vom susține: statele membre UE și NATO să pună la dispoziția armatei ucrainene tehnică militară necesară pentru a nu face din armata ucraineană carne de tun, pentru a da șansa reechilibrării raportului de forțe", a spus șeful statului, pe Aeroportul "Henri Coandă", înainte de plecarea la Bruxelles.

Președintele Traian Băsescu participă sâmbătă la reuniunea extraordinară a Consiliului European, cât și la Summitul PPE.

Șefii de stat și de guvern se reunesc la finalul după-amiezii pentru un summit la Bruxelles, în contextul în care Rusia este acuzată că a angajat direct trupe în conflictul din Ucraina, provocând riscul unui război deschis între cele două țări.
Cei 28 au înăsprit mult sancțiunile împotriva Moscovei la finalul lui iulie, adoptând pentru prima dată măsuri menite să lovească în inima economiei ruse. Atitudinea Moscovei i-a obligat însă să ia în considerare noi sancțiuni pentru a face presiuni asupra președintelui Vladimir Putin.

Read more...

NATO: Sapte state aliate ar urma sa creeze o noua forta de reactie rapida de 10.000 de militari

Șapte state aliate NATO intenționează să creeze o nouă forță de reacție rapidă de cel puțin 10.000 de soldați în cadrul planurilor de a dezvolta mijloacele de răspuns ale Alianței în contextul intervenției Rusiei în Ucraina, scrie vineri Financial Times, preluat de Reuters.

Cele șapte țări implicate sunt Danemarca, Letonia, Estonia, Lituania, Norvegia și Olanda. De asemenea, Canada și-ar fi exprimat interesul de a participa la inițiativă.

Premierul britanic David Cameron ar urma să anunțe crearea forței de reacție rapidă săptămâna viitoare, la summitul NATO din Țara Galilor din 4-5 septembrie.

După ce Rusia a anexat regiunea Crimeea în martie, membrii NATO au făcut un număr de pași pe termen scurt pentru a întări securitatea aliaților din estul Europei care sunt îngrijorați de noua atitudine a Rusiei.

La summitul din Țara Galilor de săptămâna viitoare, președintele american Barack Obama și alți lideri din statele NATO ar urma să cadă de acord asupra unui plan pe termen lung pentru dezvoltarea mijloacelor de apărare ale Alianței din estul Europei.

Un element al planului va fi de a asigura structurile pentru ca forța de reacție rapidă a NATO existentă să poate avea unele unități capabile să răspundă unei crize în câteva zile, au declarat diplomați din cadrul NATO, relatează Reuters.

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686