Items filtered by date: Monday, 01 September 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Putin catre Barroso: Daca vreau, in doua saptamani ocup Kievul!

Președintele rus Vladimir Putin ar fi lăsat să se înțeleagă în timpul unei conversații telefonice cu șeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, că armata rusă nu trebuie să depună mare efort pentru a invada într-adevăr Ucraina.

În presa internațională și pe rețelele de socializare circulă în diferite nuanțe replica acidă a lui Vladimir Putin. Potrivit cotidianului italian La Repubblica, Putin "l-a amenințat" pe Barroso că dacă vrea poate ocupa Kievul în două săptămâni.

Publicația italiană relateaza că Barroso a luat cuvântul în cadrul unei reuniuni cu liderii statelor membre UE, când a menționat că tocmai a discutat cu Putin la telefon. Șeful CE a povestit că, atunci cand l-a întrebat despre militarii trimiși în Ucraina, președintele rus a trecut la amenințări: "Problema nu e asta, ci aceea că, dacă vreau, în două săptămâni ocup Kievul", ar fi răspuns liderul de la Kremlin, conform lui Jose Manuel Barroso.

Sursa citată menționează că, la summit, impunerea de noi sancțiuni pentru Rusia nu a fost îmbrățișată de reprezentanții tuturor statelor, iar Ungaria, Slovacia și Cipru au manifestat o puternică rezistență.
Pe de altă parte, cancelarul german Angela Merkela evocat ipoteză că, după Ucraina, ar putea urma Estonia și Letonia. Mai mulți participanți au fost de acord că "nu există limite pentru imprevizibilul Putin".

Read more...

NATO "mai vizibila" in estul Europei

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat luni că Alianța Nord-Atlantică va deveni "mai vizibilă" în statele membre din flancul estic prin constituirea unei forțe avansate care să răspundă rapid amenințărilor, dar, pentru a nu încălca actul fondator Rusia-NATO, nu vor fi constituite baze permanente în aceste țări, informează AFP.

Cei 28 de șefi de stat ai țărilor Alianței urmează să adopte la summitul de săptămâna aceasta un plan de reacție (Readiness action plan — RAP), ca răspuns la acțiunile Rusiei în Ucraina, care au determinat unele state din flancul estic al Alianței, precum România, Bulgaria, Polonia sau statele baltice, să se simtă amenințate de Rusia, notează AFP.

"Trupele care vor constitui această forță vor fi furnizate de aliați prin rotație și efectivele ei ar putea ajunge la câteva mii, ele cuprinzând soldați din forțele terestre, aeriene și navale". Ele vor putea fi desfășurate în câteva zile, ceea ce înseamnă o prezență mai vizibilă a NATO în est atât timp cât va fi necesar. Dar această prezență nu înseamnă constituirea de baze permanente, a ținut Rasmussen să precizeze, întrucât prin crearea unor astfel de baze s-ar încălca actul fondator Rusia-NATO.

În schimb, se vor constitui "facilități de primire", rezerve pre-poziționate de echipamente și materiale și vor fi detașați experți în logistică, control și comandă de trupe. "Va fi o forță restrânsă, dar capabilă să lovească puternic dacă se dovedește că este necesar", a susținut secretarul general al NATO.

El a adăugat că alte inițiative avute în vedere constau în modernizarea unor elemente de infrastructură națională, precum aeroporturile și porturile. De asemenea, se vor ameliora culegerea și transmiterea de informații, la fel ca și planurile defensive, și se vor desfășura mai multe aplicații militare în diferite locuri.

 

Read more...

Peste 2.000 de femei si copii, sechestrati de jihadisti

Peste 2.000 de femei și copii sunt sechestrați în Irak de către jihadiștii din gruparea radicală Statul Islamic (SI), care-i țin prizonieri în diverse locuri, potrivit informațiilor deținute de misiunea ONU în această țară care crede că cifra reală ar putea fi mult mai mare, relatează luni EFE.

"Misiunea ONU a fost contactată de femei sechestrate care au informat că SI le-au luat copiii și că femeile sunt predate luptătorilor, vândute sau transformate în sclave pentru că refuză să se convertească la islam", a declarat Chaloka Beyani, coordonatorul experților și al grupurilor de lucru în domeniul drepturilor omului al ONU.

Într-o reuniune de urgență a Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU pe tema situației din Irak a fost denunțată și recrutarea forțată a copiilor de către gruparea islamistă, care-i trimite în mod frecvent la luptă, pe post de scuturi umane care să-i protejeze pe luptătorii jihadiști. Altor copii li se ia sânge cu forța care este apoi folosit pentru a-i trata pe insurgenții răniți în lupte, alții sunt obligați să patruleze, să ocupe posturi de control ilegale și, în unele cazuri, să comită atacuri sinucigașe.

"Informații verificate în Mosul, precum și în Salah ad-Din și Diyala, relevă folosirea copiilor de 13 ani pentru a patrula alături de membri adulți ai Statul Islamic, cărând arme care uneori sunt mai grele decât ei", a declarat la rândul său reprezentantul special al ONU pentru copiii implicați în conflicte armate, Leila Zerrougui. Ea a spus că s-au primit informații cu privire la existența a 413 cazuri de încălcări ale drepturilor copiilor, de la începutul anului. Faptele cele mai frecvente sunt asasinatele și amputările la copii, cu 693 de cazuri raportate, din cauza atacurilor fără discriminare și a bombardamentelor în zonele populate, atât din partea forțelor guvernamentale, cât și a grupărilor rebele, inclusiv SI.

ONU a mai denunțat și încălcările flagrante la adresa libertății religioase din Irak, prin convertiri forțate, expulzări sau exterminarea comunităților religioase care nu sunt sunite. Jihadiștii distrug — prin demolare sau dinamitare — structuri de mare importanță culturală și religioasă, precum moschei, sanctuare și alte lăcașuri de cult.

Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU dezbate luni, la Geneva, o rezoluție, susținută de Irak și de cinci state membre ale Consiliului de Securitate, prin care se cere o anchetă de urgență asupra atrocităților comise de jihadiștii SI în Irak.

"Statul Islamic nu este un fenomen irakian, ci o prezență transnațională care reprezintă un pericol iminent pentru toate țările lumii", a declarat ministrul irakian pentru drepturile omului, Mohammed Shia al-Sudani, care a prezentat rezoluția celor 47 de state membre ale Consiliului.

"Toate statele trebuie să se unească împotriva acestei amenințări", a subliniat reprezentantul iranian pe lângă ONU, Mohsen Naziri Asl, în timp ce reprezentantul rus la Geneva, Aleksei Borodavkin, a menționat că țara sa va continua să ofere Irakului armament modern.

Diplomații urmează să se pronunțe asupra rezoluției până la sfârșitul zilei de luni. Dacă rezoluția va fi aprobată, experții ONU vor prezenta o informare cu privire la activitatea lor la următoarea sesiune ordinară a Consiliului ,care va avea loc între 8 și 26 septembrie, și un raport scris la cea de-a 28-a sesiune a Consiliului, prevăzută pentru februarie-martie 2015, menționează AFP.

În acest an, peste 1,6 milioane de oameni au fost strămutați din cauza violențelor din Irak.

 

Read more...

Muzeul National al Unirii Alba Iulia: Exponatul lunii septembrie - Placuta de blestem

La Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia va fi vernisat, marţi, 2 septembrie a.c., la ora 11.00, Exponatul lunii septembrie. Cu această ocazie va fi expusă una dintre piesele cele mai valoroase aflate la Muzeul Național al Unirii, o plăcuță de blestem din epoca romană.
Plăcuța de blestem – tabella defixionis a fost descoperită într-un mormânt de epocă romană din necropola sudică de la Apulum. Foarte cunoscute în lumea romană, dar extrem de rar descoperite în Provincia Dacia, tăblițele de blestem sunt piese arheologice care ilustrează o parte a credințelor magico religioase din acea epocă.
Evenimentul va fi organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.
Tablita a fost descoperită în 2007 într-un mormânt de epocă romană din necropola de pe Dealul Furcilor (Alba Iulia) de către arheologii Ilie Lascu și George Bounegru.
Placuța de blestem prezintă similarități cu singura astfel de descoperire făcută până acum pe teritoriul României, la Dierna (Orșova). Textul tradus al acesteia este următorul: "Demonul spurcăciunii/să te tulbure, Aeli Firme. Să stea deasupra capului Iuliei Surilla".
"Tabellae defixiones" sunt mici tablițe, confecționate mai ales din plumb, inscripționate cu mesaje adresate unor divinități sau spirite infernale pentru ca acestea să exercite o influență negativă asupra existenței, a bunurilor sau rudelor persoanei vizate. 
Read more...

Bucati din Zidul Berlinului scoase la vanzare

Cei care au dorit dintotdeauna să picteze sloganuri de libertate, pace sau dragoste pe Zidul Berlinului au, în sfârșit, această posibilitate la 25 de ani după căderea Zidului, informează luni agenția DPA.

Un site industrial din Teltow, situat lângă Berlin (la 17 kilometri de centrul capitalei germane), deține încă numeroase bucăți originale din zidul simbolic, care a despărțit câteva decenii Germania, divizată în două la sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial. Fragmentele de zid, prezentate pe site, au 1,20 metri lungime și 3,60 metri înălțime. Proprietarii acestor relicve ale istoriei recente îi invită pe cei dornici, să le picteze, și, ulterior, să le cumpere.

Cu toate acestea, bucățile de zid nu sunt niște suveniruri deloc ieftine, costul fiind de 500 de euro (circa 660 de dolari). După ce le cumpăra turiștii trebuie să plătească și transportul bucății alese, în greutate de trei tone, notează DPA.

La 13 august 1961, fereastra "Cortinei de fier" s-a închis. Într-o singură noapte, a apărut granița dintre cele două părti ale Berlinului. Mii de oameni au fost despărțiți de familiile lor, de locurile lor de muncă, de casele lor.
Zidul Berlinului a rezistat 20.315 de zile. 28 de ani, în care orașul a fost scindat în două, dar și mai important, acest zid a divizat lumea, între Occident și estul Europei.
Pentru o lungă perioadă de timp zidul nu a separat doar Berlinul de Est de cel de Vest, dar a fost un simbol a două lumi: una, care era liberă și a doua, cea din spatele "Cortinei de fier".

 

Read more...

Ioan Rus invita companiile chineze sa investeasca in autostrazi si cai ferate in Romania

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a declarat luni că investitorii chinezi sunt așteptați în diverse forme de parteneriat să participe la obiectivele propuse prin Master Planul General de Transport în România, ce va fi agreat în această toamnă de Guvernul român și UE.

“O să mă opresc la câteva lucruri concrete care reprezintă potențialul de cooperare dintre companii chineze și companii românești sau companii chineze și statul român. În această toamnă noi vom avea aprobat, agreat și de Guvernul României și de UE un Master Plan General pentru Transport în România. Acest document va permite dezvoltarea infrastructurii rutiere, feroviare, navale și aeriene în România.

Ca bază de dezvoltare economică a României, în continuare, în următorii ani, probabil că și companiile chineze vor putea participa la ceea ce înseamnă modernizarea a 14.000 de kilometri de cale ferată, a ceea ce înseamnă 2.500 de kilometri de drumuri expres și în jur de 3.000 de kilometri de drumuri transregionale și ceea ce înseamnă spre 1.000 de kilometri de autostradă. De asemenea, probabil că experții și companiile chinezești vor putea participa la ceea ce înseamnă modernizarea aeroporturilor românești, atât aeroporturi internaționale, cât și aeroporturi care vor opera intern, în România.

Alături de această infrastructură necesară transportului aerian, fără îndoială că vor fi modernizate și Compania Națională și alte companii care operează pe teritoriul României”, a declarat ministrul Transporturilor la reuniunea economică cu participarea reprezentanților principalelor companii și bănci chineze care derulează afaceri sau doresc să investească în România.

Ioan Rus a adăugat ca importanță a infrastructurii românești Portul Constanța și șantierele navale de la Marea Neagră.

“Aceste lucruri se vor putea concretiza, finaliza fie în interiorul unor contracte de construcție, fie în interiorul unor contracte vizând parteneriate public-privat, fie în interiorul unor contracte de concesionare, fie în interiorul unor contracte care să le vizeze pe toate împreună, adițional la acestea inclusiv finanțări din partea companiilor chineze. Și în măsura în care companiile chinezești, în interiorul legislației românești și al legislației europene, sunt interesate de astfel de colaborări, cadrul general politic fiind unul extrem de favorabil între România și China, sper să putem materializa din aceste lucruri pe care vi le-am expus”, a afirmat ministrul Transporturilor.

Agerpres

Read more...

Albaiulianul MIHNEA COSTACHI printre juniorii cu cel mai mare rating FIDE din lume

 • Published in Sport

Apariţia listei rating FIDE de la 1 septembrie ne aduce o frumoasă surpriză. Mihnea Costachi (CSU Alba Iulia) este cotat între cei mai buni 10 juniori din lume născuţi în anii 2000-2001, respectiv juniorii care în acest an concurează la categoria juniori sub 14 ani.

Ca urmare a rezultatelor excelente din acest an, tânărul şahist albaiulian a avut o creştere spectaculoasă a ratingului FIDE, cunoscut şi sub numele de coeficient ELO şi care este principalul indicator valoric al Federaţiei Internaţionale de Şah (FIDE). Dacă la începutul anului 2014 Mihnea Costachi avea un coeficient ELO 2204, la data de 1 septembrie coeficientul lui a ajuns la 2356, ceea ce i-a adus şi titlul de maestru FIDE. Acest coeficient rating îl plasează printre principalii favoriţi ai categoriei sale de vârstă la Campionatele Mondiale de juniori din Africa de Sud, programate în perioada 18-31 septembrie.

Iată lista primilor 10 juniori sub 14 ani din lume, în care alături de Mihnea Costachi se află şi un alt junior roman foarte valoros, Bogdan-Daniel Deac din Râmnicu Vâlcea, care însă a decis să participe în acest an la Campionatele Mondiale de juniori sub 20 de ani.

 1. Samuel Sevian (USA) 2473
 2. Jeffery Xiong (USA) 2457
 3. Roven Vogel (GER) 2434        
 4. Inigo Lopez Mulet (ESP) 2432
 5. Anton Smirnov (AUS) 2415
 6. Alexey  Sarana (RUS) 2411   
 7. Bogdan-Daniel Deac (ROU) 2404
 8. Serghei Lobanov (RUS) 2402
 9. Kaumandur Srihari Raghunandan (IND) 2367
 10.  Mihnea Costachi (ROU) 2356

In clasamentul rating mondial al seniorilor pe prima poziţie se află campionul mondial Magnus Carlsen (NOR) 2870, urmat de Levon Aronian (ARM) 2804, Fabiano Caruana (ITA) 2801, Alexander Grischuk (RUS) 2789, Viswanathan Anand (IND) 2785, Veselin Topalov (BUL) 2784, Hikaru Nakamura (USA) 2782, Sergey Karjakin (RUS) 2777, Maxime Vachier-Lagrave (FRA) 2768 

Read more...

Grigore Lese deschide programul muzical al Alba Iulia Music & Film Festival

A treia ediție Alba Iulia Music & Film Festival va avea loc între 4 și 7 septembrie și va aduce nu doar filme și muzică, ci și invitați speciali, momente de stand-up comedy și piese de teatru.

Alba Iulia Music & Film Festival, singurul eveniment de acest gen din România, propune o combinaţie unică între filme care vorbesc despre muzică sau muzicieni şi posibilitatea de a vedea live solişti sau trupe care se regăsesc pe coloana sonoră a unui film din program, într-un mix cât mai divers de genuri. Alba Iulia Music & Film Festival este organizat de Asociația Film și Cultură Urbană, alături de Primăria Municipiului Alba Iulia. 

În plus, anul acesta, o zonă specială din curtea Palatului Principilor va fi transformată într-un spațiu de relaxare, cu hamace și mobilier urban inedit, disponibil spectatorilor pe tot parcursul celor patru zile de festival. Ca în fiecare an, intrarea la evenimentele din program este gratuită.

Grigore Leșe va deschide cea de-a treia ediție a Alba Iulia Music & Film Festival, în seara de 4 septembrie, cu spectacolul „Obârșii”, care vine în Alba după reprezentații la Viena, Paris, Bruxelles, Berlin, Roma, dar și Shanghai sau Morelia (Mexic).

Spectacolul „Obârșii” reconstruiește prin sunet satul arhetipal românesc și ne amintește de vremea când muzica nu era doar utilitară, ci avea valențe magice, de protecție, însoțind omul în momentele fundamentale ale vieții. Chiar în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, „doctorul în muzică” Grigore Leșe s-a dovedit un ambasador al culturii românești: „Acest spectacol este o adevărată ceremonie de purificare, care duc sala într-un fel de vis, în care granița dintre existență și fantastic a dispărut. Un joc de voci deosebit, alături de instrumente tradiționale, a făcut publicul să considere România o parte din ființa sa”, scria presa mexicană.

Grigore Leșe va fi însoțit pe scenă de patru voci excepționale din România, dar și de invitatul special Amir Heidarkhodaee, care interpretează la setar persan, tambur și voce.

Vineri, Alba Iulia Music & Film Festival aduce pe scenă Fanfara Transilvania, un grup format din artiști care au muzica în sânge, care transmit pasiunea lor pentru valorile tradiției și comunității de la tată la fiu. Prin instrumente lor de alamă, muzicienii însuflețesc mulțimea și transmit o energie debordantă, într-un spectacol care include piese tradiționale românești, ritmuri balcanice, dar și prelucrări din muzica ușoară sau folclorul țigănesc, alături de compoziții proprii.

Un moment ieșit din tipare se anunță spectacolul Vrelo, o trupă din Serbia care îmbină fusion rock cu ritmuri punk și dub. Vrelo explorează și transpune folclorul popoarelor slave în ritmuri contemporane, păstrând autenticitatea vechilor elemente vocale în orchestrații și puneri în scenă moderne. „Vibrația și energia lor sunt extraordinare! Sunetul puternic de chitară și prezența scenică a celor șase fete carismatice ne-au impresionat”, spunea despre Vrelo realizatorul BBC Nile Rodgers.

Filmele mute acompaniate de o trupă live au devenit o marcă a Alba Iulia Music & Film Festival. Una din propunerile acestui an este filmul „Metropolis” (Danemarca, 1927), considerat unul din cele mai influente filme mute din istorie și păstrat în arhiva „Memoria lumii” a UNESCO. Primul lung-metraj SF realizat vreodată, „Metropolis” prezintă o societate distopică și divizată, în care un profet mediază neînțelegerile dintre clasa muncitoare și proprietari, demonstrând că „mâinile și capul nu se pot înțelege dacă nu intervine inima”.

Filmul va fi acompaniat de Abator Industries, un colectiv de instrumentiști cunoscuți pentru proiecte muzicale cu diferite, care au explorat genuri diverse precum funk, dub, indie, rock, jazz și muzica electronică. Aceeași trupă va rămâne alături de public pentru concertul „Cats in the rain”, un moment de căutare a autenticului în emoții, sunete și povești. Trupa descrie concertele CATS IN THE RAIN ca o „interpretarea dramatică a bizareriilor emoționale cărora ne supunem cu experiența fiecărei zile - muzica la granița între lounge, jazz, teatru, rock, doină și world music”.

Read more...
Subscribe to this RSS feed