Items filtered by date: Monday, 15 September 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Coalitie impotriva Statului Islamic

Uniunea Europeană, Liga Arabă și ONU au ajuns la un acord, luni, la Paris, să ajute Irakul în lupta împotriva militanților Statului Islamic "prin toate mijloacele necesare".
O declarație comună a miniștrilor de Externe care au participat la o conferință organizată la Paris a transmis că susținerea ar urma să includă "asistență militară adecvată", relatează BBC.
Întâlnirea a fost solicitată pentru a conveni o strategie pentru a combate grupul terorist islamic, care controlează mari părți ale Irakului și Siriei, conferința urmând turului organizat în Orientul Mijlociu de către secretarul american de stat, John Kerry.

La conferinta au participat Franta, Irak, Statele Unite ale Americii, RusiaChinaCanadaJaponia, Marea Britanie, Germania, Italia, Spania, Turcia, Belgia, Cehia, Danemarca, Olanda, Norvegia, precum si o serie de țări arabe, respectiv Arabia Saudita, Bahrain, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Kuweit, Liban, Oman si Qatar. De asemenea, si Uniunea Europeana, Liga Araba si ONU au luat parte la summit.

Summit-ul a durat câteva ore și s-a încheiat cu o declarație comună care arată că participanții "s-au angajat să susțină noul guvern irakian în lupta sa prin orice mijloace necesare, inclusiv asistență militară adecvată".

Read more...

Remus Pricopie, tinta ironiilor

Ministrul Educației, Remus Pricopie, a ajuns în atenția presei de satiră după ce, într-o emisiune televizată a spus că Romulus și Remus au fost crescuți în pădure de o vulpe în loc de lupoaică. Până și Antena 3 a ironizat gafa ministrului. În timpul emisiunii "La ordinea zilei" pe burtieră au apărut mai multe mesaje ironice: "Domnule ministru, de ce are vulpea coadă?", "Pricopie, decât un ministru" și o imagine în care ministrul ține o vulpe în brațe.

Times New Roman a scris că "Pricopie a introdus în programa școlară 10 noi lecturi obligatorii, despre care el însuși spune că l-au marcat profund: "Moartea girafei", de Nicolae Labiș; Fabula "Greierele și albina", de La Fontaine; "Struțul", de I. Al. Bratescu-Voinesti; Romanul istoric "Frații Ratoni", de Sadoveanu; "La bufnițe!", de Gala Galaction; "Vulpea de stepă", de Hermann Hesse; "Ursulețul schiop", de Elena Farago; “Fram, râsul polar”, de Cezar Petrescu; “Şerpoaică tânără, iubirea”, de Nichita Stănescu și "Capra cu trei miei", de Ion Creangă".

Academia Cațavencu scrie "De la Roma pân' la Nistru, tot românul e Ministru!", un pamflet în care propune un test cu întrebări grilă pentru viitorii candidați pentru acest post. Printre întrebărille propuse se numără:

Ce fel de fraţi au fost Romulus şi Remus?

 a) Gemeni.
 b) Siamezi.
 c) Nu ştiu, frate, da' de ce mă-ntrebi?!

Cum se numea cetatea în care s-au născut cei doi?

 a) Alba Longa.
 b) Alba Iulia.
 c) Alba-Neagra.

 De cine au fost ei îngrijiţi în sălbăticie?
 a) De o lupoaică.
 b) De un câine-lup, ceva.
 c) Ca mine când eram mic, de o vacă.

Nici pe Facebook Pricopie nu a scăpat de ironii, pe rețeaua de socializare aparând o imagine în care lupoaica din brațele împăratului Traian, la statuia din fața Muzeului Național de Istorie a României, a fost înlocuită cu o vulpe.

Read more...

NATO: Este nevoie de un raspuns militar pentru a distruge Statului Islamic

 Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat luni că  teroriștii din gruparea Statul Islamic (SI) sunt ''antioccidentali violenți'' și este nevoie de un răspuns militar pentru a învinge această organizație, transmite AFP.

''Toți aliații sunt deciși și uniți contra terorismului. Această grupare (Statul Islamic) respinge societățile noastre libere. Ea va fructifica toate oportunitățile pentru a ne ataca valorile și a ne impune viziunea ei retrogradă despre lume. Este nevoie de un răspuns militar pentru a învinge și a distruge această organizație'', a afirmat Rasmussen într-un discurs rostit la Bruxelles cu ocazia unui seminar organizat de Institutul Carnegie Europe.

În opinia înaltului oficial NATO, lupta contra militanților SI este una între toleranță și fanatism, între democrație și totalitarism, între societăți deschise și cele închise.

Anders Fogh Rasmussen s-a referit și la criza din estul Ucrainei, spunând că Rusia a călcat în picioare toate regulile și angajamentele care au garantat pacea în Europa după sfârșitul războiului rece.

''Schema este clară. De la Moldova la Georgia și acum la Ucraina, Rusia a folosit presiunea economică și acțiunile militare pentru a produce instabilitate, pentru a fabrica conflicte și pentru a diminua independența vecinilor ei. Va trebui să rămânem puternici și uniți pentru a ne apăra libertatea grație apărării colective dintre Aliați, principiul de bază al NATO care afirmă că toți membrii vor riposta dacă unul dintre ei este atacat'', a subliniat Rasmussen, care va fi succedat, începând de la 1 octombrie, de fostul premier norvegian Jens Stoltenberg.

 

Read more...

Se cere demisia ministrului Educatiei

Ministrul Educației, Remus Pricopie, va fi chemat în fața Parlamentului de către opoziție. Deputatul PDL, Raluca Turcan, a anunțat că PNL și PDL vor depune o moțiune simplă împotriva ministrului Educației.

ACL va depune, marţi, la Camera Deputaţilor, moţiunea simplă pe Educaţie "PSD amanetează educaţia pentru a achiziţiona voturi", a anunţat, luni, Raluca Turcan, vicepreşedinte al PDL, precizând că demersul este centrat pe Ordonanţa de Urgenţă 49/2014.

Turcan a precizat, într-o conferinţă de presă, că prin această moţine simplă ACL cere demisia ministrului Educaţiei, abrogarea Ordonanţei de Urgenţă 49/2014, care "mutilează" Legea educaţiei naţionale, şi mai solicită renunţarea la a treia sesiune de Bacalaureat şi la doctoratul fără frecvenţă.

"ACL depune moţiunea simplă pe educaţie pentru a sancţiona delăsarea, clientelismul şi cinismul ministrului Educaţiei. Această moţiune este centrată pe Ordonanţa de Urgenţă 49/2014, care răstoarnă sistemul, şi aşa fragil, al valorilor de performanţă şi calitate în Educaţie" , a adăugat Turcan.

Anul şcolar 2014-2015, luni,  a început luni fără manuale noi pentru clasele I şi a II-a şi fără schimbări la examenele naţionale şi admiterea în liceu, dar cu un regulament ce integrează reguli de conduită în unităţile de învăţământ, un contract educaţional cu părinţii şi obligaţii pentru profesori şi elevi.

Read more...

Germania: Principele Nicolae participa la evenimente dedicate centenarului mortii regelui Carol I

Potrivit agenției Agerpres, Principele Nicolae va participa în 15-17 septembrie la o serie de evenimente dedicate comemorării centenarului morții regelui Carol I în orașul Dusseldorf (Germania). 

În cursul vizitei sale, principele Nicolae se va întâlni cu Thomas Geisel, primarul orașului Dusseldorf, și cu Hans-Georg Lohe, directorul cultural al orașului.

Luni, principele participă la dineul oficial oferit cu ocazia comemorării celor o sută de ani de la moartea regelui Carol I care va avea loc în Castelul Dyck. Dineul va fi precedat de un recital de poezii scrise de Carmen Sylva, pseudonimul literar al reginei Elisabeta, susținut de actrița Diana Lupescu. Își vor da concursul violonceliștii Cătălin Ilea și Constantin Ilea.

Marți, principele Nicolae va lua parte la ceremonia dedicată comemorării regelui Carol I care va avea loc la Castelul Jagerhof, locul istoric de unde a plecat principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen spre Principatele Române, în ziua de 11 mai 1866. Cu această ocazie, Camerata Regală va susține un recital de muzică clasică.

Seria de evenimente culturale dedicate centenarului morții regelui Carol I este o inițiativă a Asociației Culturale Româno-Germane Atheneum din Dusseldorf, organizate cu sprijinul Ambasadei României în Germania și al Institutului Cultural Român.

Read more...

Scrisoarea lui Abraham Lincoln catre profesorul fiului sau

  • Published in Monden

Fiecare părinte își dorește pentru copilul său cea mai bună educație, astfel încât acesta, când va crește să ajungă un om de succes.

Vă facem cunoscută o scrisoare interesantă care i-a fost atribuită lui Abraham Lincoln (cel de-al 16-lea președinte al Statelor Unite ale Americii – 1861 - 1865), deși autenticitatea ei este discutabilă și nu există nicio sursă sigură care să ateste că ilustrul personaj istoric ar fi autorul real. Cu toate acestea, este o scrisoare motivațională care îi poate inspira pe mulți și care, într-o lume ce pare că nu mai ține cont de valorile morale, ne vorbește tocmai despre bine, bun și corect. Scrisoarea poartă încărcătura emoției și a grijii paterne.

“Fiul meu va trebui să înveţe că nu toţi oamenii sunt sinceri şi oneşti.
Dar învăţaţi-l dacă puteţi minunăţia cărţilor… şi totuşi, daţi-i timp să se gândească la misterul etern al păsărilor cerului, a albinelor de sub soare şi a florilor de pe câmp. 
În şcoală, învăţaţi-l că e mult mai onorabil să eşueze decât să trişeze… 
Învăţaţi-l să aibă încredere în propriile-i idei, chiar dacă ceilalţi îi spun că se înşeală. 
Învăţaţi-l să fie amabil cu oamenii amabili şi dur cu cei duri. 
Încercaţi să-i daţi fiului meu tăria de a nu urma mulţimea, să nu urmeze turma… 
Învăţaţi-l să-i asculte pe toţi oamenii; dar învăţaţi-l de asemenea să selecteze ceea ce a auzit printr-un ecran al adevărului, şi să păstreze doar ce e bun. 
Învăţaţi-l, dacă puteţi, cum să râdă când e trist… 
învăţaţi-l că nu e nicio ruşine în a plânge. 
Învăţaţi-l să fie grijuliu cu cinicii şi să fie atent la linguşitori. 
Învăţaţi-l să-şi „vândă” creierul celor care dau mai mult, dar niciodată să nu pună un preţ pe sufletul şi inima lui. 
Învăţaţi-l să-şi astupe urechile la bârfă… şi să lupte când crede că aceasta este soluţia. Trataţi-l gentil, dar nu-l protejaţi, deoarece numai testul focului face oţelul bun. 
Lăsaţi-l să aibă curajul de a fi nerăbdător. 
Lăsaţi-l să aibă curajul de a fi brav. 
Învăţaţi-l să aibă întotdeauna încredere sublimă în el însuşi, deoarece apoi va avea încredere în umanitate. Aceasta este o cerinţa mare, dar vedeţi totuşi ce puteţi face. Este aşa un copil de treabă, fiul meu!”.
 
 Abraham Lincoln
Read more...
Subscribe to this RSS feed