Items filtered by date: Tuesday, 16 September 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Legea cartelelor telefonice prepay, neconstitutionala

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, marți, că Legea referitoare la identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay este neconstituțională, după ce a admis sesizarea Avocatului Poporului.

"CCR, cu majoritate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că legea pentru modificarea și completarea OUG nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice este neconstituțională în ansamblul ei. Curtea a constatat că dispozițiile legii criticate nu au caracter precis și previzibil, iar modalitatea prin care sunt obținute și stocate datele necesare pentru identificarea utilizatorilor serviciilor de comunicații electronice pentru care plata se face în avans, respectiv a utilizatorilor conectați la puncte de acces la internet, nu reglementează garanții suficiente care să permită asigurarea unei protecții eficiente a datelor cu caracter personal față de riscurile de abuz, precum și față de orice accesare și utilizare ilicită a acestor date", susține CCR.

Curtea a reținut incidența în prezenta cauză a considerentelor Deciziei nr.440/8 iulie 2014, întrucât actul normativ supus controlului nu reprezintă în fapt decât o completare a dispozițiilor Legii 82/2012 (n.r.—Legea Big Brother), preluând parțial soluții legislative care au încetat să mai producă efecte juridice ca urmare a constatării neconstituționalității lor.

"Dispozițiile legale criticate nu numai că relativizează garanțiile de siguranță a reținerii și păstrării faptelor, nemaiimpunând standarde corespunzătoare de asigurare a nivelului de securitate și confidențialitate, care să poate fi controlate efectiv, așa cum a reținut Curtea în argumentarea soluției pronunțată prin Decizia nr. 440/8 iulie 2014, ci, prin lipsa oricărei reglementări cu privire la modalitatea de accesare și utilizare a datelor cu caracter personal, legea este viciată în mod iremediabil", mai precizează Curtea.

Decizia CCR este definitivă și general obligatorie.

sursa: Agerpres

 

Read more...

Parlamentul European a ratificat Acordul de Asociere UE-Ucraina

Parlamentul European a ratificat marți, în același timp cu Parlamentul de la Kiev, Acordul de Asociere dintre Uniunea Europeană și Ucraina, informează AFP.

Ambele părți au anunțat demararea procedurilor începând cu ora 13:00, ora României, în ceea ce președintele ucrainean Petro Porosenko a spus ca va fi o zi "istorică", notează BBC. Ratificarea acordului a fost semnata simultan la Strasbourg și la Kiev.

În cadrul Radei Ucrainei, s-au înregistrat 355 de voturi pentru, din totalul de 381 de aleși, în timp ce Parlamentul European a susținut ratificarea cu 535 de voturi pentru, 127 împotrivă și 35 de abțineri.

Prevederile cheie privind liberul schimb nu vor fi implementate până cel mai devreme în luna decembrie 2015, amânarea fiind rezultatul principal al discuțiilor UE-Rusia-Ucraina care au avut loc la Bruxelles, vineri, fiind văzută drept o concesie importantă făcută Rusiei.

Read more...

Mesajul transmis de ANRM candidatilor la Presedintia Romaniei

"Asociaţia ALIANŢA NAŢIONALĂ PENTRU RESTAURAREA MONARHIEI observă cu îngrijorare că, în tentativa lor de a câştiga voturile cât mai multor categorii din societate, inclusiv ale monarhiştilor, unii candidaţi la preşedinţie au adus în discuţie în cadrul declaraţiilor lor de precampanie subiectul Monarhiei Constituţionale. Considerăm că abordarea chestiunii restaurării Monarhiei în cadrul precampaniei şi campaniei electorale pentru instituţia fundamentală a statului republican este total nepotrivită şi facem apel către toţi candidaţii să renunţe la a se mai referi la acest subiect, care nu are legătură cu aceste alegeri şi cu calitatea lor potenţială de Preşedinte al României.

În primul rând, prin atribuţiile sale constituţionale Preşedintele nu poate determina declanşarea procedurii de revizuire a Constituţiei sau de adoptare a unei noi Constituţii, fără de care nu se poate realiza repunerea Monarhiei în drepturile de care a fost samavolnic lipsită prin lovitura de stat de la 30 decembrie 1947 şi refacerea legăturii sacre dintre Poporul Român şi Regele său. Parlamentul, împreună cu societatea civilă şi cu societatea noastră în general, este instituţia chemată să îndeplinească acest act istoric. Preşedintele poate într-adevăr convoca un referendum, dar, în lipsa unui acord naţional cel puţin la scara celui din momentul istoric 1866, un astfel de referendum ar rămâne literă moartă, aşa cum o demonstrează din plin referendumul din anul 2009. Or, Monarhia, instituţia cea mai meritorie din intreaga istorie a poporului nostru, trebuie să ramână în afara oricăror jocuri politice de moment şi nu trebuie să devină obiectul unor demersuri fără finalitate.

Pe de altă parte, Monarhia, mai mult decât orice altă instituţie din România, reprezintă un element unificator. Regele este al tuturor cetăţenilor români, indiferent de sex, rasă, etnie, origine socială, credinţă religioasă şi orice alte criterii, inclusiv opiniile politice. Mai mult, Regele este un adevărat arbitru şi mediator, ceea ce Preşedintele nu va putea fi, de fapt, niciodată, chiar dacă asta îi pretinde Constituţia. Experienţa ultimului sfert de secol de democraţie imperfectă ne arată că, dintre toate procesele electorale, alegerile prezidenţiale sunt cele mai disputate şi generează cel mai mult scandal pe scena publică. Nu o dată ele au determinat polarizări accentuate ale societăţii româneşti, în care dezbatarea ideologică şi de politici concrete s-a pierdut într-un haos al atacurilor la persoană şi al loviturilor propagandistice mizerabile. Monarhia nu trebuie târâtă în această retorică a dezbinării, ea nu trebuie să devină argument pentru captarea sau, dimpotrivă, pentru pierderea unor voturi de către un candidat sau altul.

Prin urmare, îi îndemnăm pe candidaţi să se concentreze pe acele subiecte care ţin cu adevărat de competenţa Preşedintelui, să propună electoratului viziuni de ţară, dacă au aşa ceva, şi să înţeleagă că anumite lucruri sunt deasupra alegerilor din noiembrie şi chiar a mandatului de cinci ani pentru care unul dintre ei va fi ales. Astfel de lucruri, Monarhia în primul rând, ţin de istoria mare, o istorie în care poate doar unii dintre ei vor rămâne cu adevărat".

CĂTĂLIN ŞERBAN,
Copreşedinte A.N.R.M.

 

Read more...

Klaus Iohannis, audiat la DNA

Președintele PNL, Klaus Iohannis, s-a prezentat marți, în jurul orei 10:00, la sediul la sediul Direcției Naționale Anticorupție, pentru a-și susține acuzațiile aduse vicepremierului Liviu Dragnea în cazul ordonanței de urgență care permite migrarea primarilor.

"După procedură, petentul vine și își susține plângerea. Voi expune întreaga chestiune celui care se ocupă de caz", a declarat Iohannis la intrarea în sediul DNA, fiind așteptat de jurnaliști ca, după terminarea întâlnirii cu procurorii, să facă mai multe declarații.

Audierea președintelui PNL vine după ce, pe 9 septembrie, acesta a depus o plângere penală la DNA împotriva vicepremierului Liviu Dragnea, pe care îl acuză de abuz în serviciu în legătură cu ordonanța privind aleșii locali.

Pe 12 septembrie, DNA a anunțat că procurorii au început urmărirea penală in rem, adică nu pe numele lui Liviu Dragnea, ci cu privire la faptele sesizate de PNL în plângerea penală.

Liberalii susțin că ordonanța care le permite aleșilor locali să treacă de la un partid la altul fără să își piardă mandatul este de natură să afecteze egalitatea de șanse a candidaților la alegerile prezidențiale din noiembrie. De asemenea, PNL a acuzat că prin această ordonanță s-a urmărit de către PSD obținerea sprijinului din partea cât mai multor edili în campania electorală.

De asemenea, în documentul trimis procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, Iohannis arată că ordonanța de urgență inițiată de Liviu Dragnea " are ca unic scop sprijinirea intereselor de grup, în lipsa unei urgențe reale și este de natură a afecta procesul electoral".

Read more...

Secretarul de stat in Ministerul Economiei, domnul Catalin Olteanu va fi prezent la Cugir

Miercuri 17 septembrie a.c. secretarul de stat în Ministerul Economiei, domnul Cătălin Olteanu va fi prezent în judeţul Alba. Pe agenda secretarului de stat figurează o vizită întreprinsă alături de prefectul Gheorghe Feneşer la Uzina Mecanică Cugir şi Fabrica de Arme din localitate. Cu acest prilej vor avea loc discuţii cu conducerile celor două întreprinderi, precum şi cu angajaţii acestora. Discuţiile vor viza problemele cu care se confrunta unităţile respective, precum şi identificarea unor soluţii de dezvoltare şi eficientizare a activităţii acestora.

Instituţia Prefectului – Judeţul Alba

Read more...
Subscribe to this RSS feed