Items filtered by date: Tuesday, 23 September 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Statul Islamic cauta neveste

În postări de pe Internet sau în mesaje pe rețelele de socializare, militanții sunniți recrutează femei pentru măritișul cu luptătorii de pe front și pentru nașterea de copii, ca parte a unei strategii de întemeiere a statului, scrie Los Angeles Times.

"Ei gândesc Statul Islamic ca o țară care are nevoie de femei", spune Rita Katz, directorul SITE Intelligence Group, care monitorizează activitățile online ale organizațiilor militante islamiste. "Mesajul este: VINO SĂ TE MĂRIȚI IMEDIAT, SĂ AI COPII ȘI SĂ GĂTEȘTI", spune Katz.

Chiar înainte de ridicarea Statului Islamic, grupuri mici de femei, cele mai multe din Europa, au început să sosească în anumite părți din Siria ca soții ale luptătorilor străini.

Folosind rețelele de socializare prin care au fost atrași deja mii de luptători din toată lumea, membrii grupului încurajează acum femeile să călătorească în Siria pentru a începe o familie.

Informările pe care le face Statul Islamic înfățișează o națiune în formare, cu propriile instituții de guvernământ, programe școlare și legislație. Există, din când în când, și sugestii că femeile pot deveni profesoare, asistente medicale sau medici.

Dar unii dintre locuitori Statului Islamic au raportat deja că femeile care trăiesc în zonele controlate de ISIL nu au voie să iasă din case fără un însoțitor de sex bărbătesc, și riscă arestarea sau biciuirea dacă sunt prinse singure.

Read more...

John Kerry cere Coreei de Nord sa inchida centrele de munca fortata "barbare si inumane"

Secretarul de stat american John Kerry a făcut apel marți la Coreea de Nord să își închidă centrele de muncă forțată, denunțând un sistem "barbar și inuman", cu ocazia unui eveniment al Adunării Generale a ONU, relatează agenția France Presse.

"Trebuie să închideți aceste centre, trebuie să puneți capăt acestui sistem diabolic", a subliniat Kerry cu ocazia unei conferințe ce i-a adus în jurul aceleiași mese, printre alții, pe omologii săi sud-coreean, japonez și australian.

O comisie de anchetă a Națiunilor Unite a publicat relativ recent un raport, greu de digerat pentru regimul comunist, ce a denunțat abuzurile și încălcările drepturilor omului sistematice comise în aceste centre de detenție, evocând acte de tortură, crime și sclavie. Aceste abuzuri reprezintă crime împotriva umanității și ar putea motiva o sesizare a Curții Penale Internaționale (CPI), conform comisiei ale cărei concluzii au fost publicate în luna februarie.

"Vălul a fost cu adevărat ridicat. Dacă noi, cei care suntem liberi, nu vom fi alături de cei care suferă în anonimat, cine altcineva o va face?", s-a întrebat retoric șeful diplomației americane.

Între 80.000 și 120.000 de deținuți politici sunt plasați în centre de muncă forțată în Coreea de Nord, potrivit estimărilor disponibile cu privire la această țară complet izolată de lumea exterioară și condusă cu o mână de fier de dinastia Kim de peste șase decenii, notează AFP.

 

Read more...

ALEGEREA RAULUI CEL MAI MIC

Ce rol joacă România în războiul redesenării arhitecturii de securitate a Europei? Va avea vreodată dreptul la cuvânt sau se va mulțumi cu status-ul de periferie a Occidentului?

Sub efectul acestor întrebări vor avea loc în acestă toamnă alegerile prezidențiale din România.

Inflația de candidați, unii consacrați alții îndeplinind strict un rol cantitativ,  pentru cea mai importantă funcție din stat duce acesta în derizoriu .  

După cum arată sondajele de opinie, cei care contează și care cel mai probabil vor ajunge în finală, respectiv în turul doi al prezidențialelor, sunt Victor Ponta și Klaus Iohannis.

Oricare ar fi opțiunea românilor aceasta trebuie  să țină seamă de contextul internațional din imediata vecinatate și de aiurea, precum și de drepturile și mai ales de obligațiile care ne incumbă ca membri cu drepturi depline a structurilor politico – administrative și militare din care facem parte.

Pentru cei cunoscători, dar și pentru cei mai puțin informați ținem să reamintim că nu este pentru prima dată când două mari puteri ale Europei, Rusia și Germania au înțelegeri pe seama țărilor mai puțin influente pe continent.

Pactul de neagresiune  Ribbentrop-Molotov, cunoscut și ca Pactul Stalin-Hitler, a fost un tratat de neagresiune încheiat între Uniunea Sovietică și Germania fiecare parte semnatară urmarindu-și propriile interesele, se reafirmă și în prezent.

Pe această linie de logică, cu un președinte filo german, în persoana lui Iohannis, cu atibuțiile sale constituționale pe linie de politică externă, România se va alinia la politica externă a Germaniei Angelei Merkel? Interesele Germaniei în estul  Europei vor fi implicit și interesele României?

În ceea ce îl privește pe Ponta, ezitările în privința luării unei poziții clare referitoare la agresiunile Rusiei, îl plasează pe acesta în poziția unui potential președinte filo-rus, preocupat de gestionarea relațiilor cu Moscova, admirator al proiectelor megalomanice chinezesti, demne de un veritabil stat totalitar.

Și atunci se pune celebra întrebare: “Eu cu cine votez?”

Criza din Ukraina reprezintă scena pe care se manifestă nevoile și interesele actorilor principali. Pe de o parte SUA se află într-o puternică ofensivă comunicațională cu aliații tradiționali pentru reafirmarea și întărire obiectivelor commune. Pe de altă parte Germania prin Angela Merkel se coordonează cu Rusia lui Putin și, în ciuda insistențelor SUA, realizează forme de negociere din care vrea să excludă partenerul atlantic.

Iată de ce, odată ajunși în acestă poziție ne exprimăm îngrijorarea vis a vis de viitorul politicii noastre externe. În acest contex internațional și pentru a depăși totodată vechea dilema “a răului celui mai mic” credem cu tăriei în necesitatea existenței unei alternative viabile la funcția de președinte a republicii. Un candidat care să aibă exercițiul politicii externe, să aibă oricând posibilitatea unui dialog deschis cu partenerul strategic, SUA, care să înduplece forurile decizionale de la  Washington, care să concretizeze generoasele promisiuni făcute de diverși oficiali americani care ne-au vizitat în perioada  din urmă, pentru a menține țara ancorată în lumea occidentală, de a implica România în socotelile marilor puteri, de a spori importanța rolului Marii Negre sau a intelligence-ului românesc.

ECCE HOMO! Mircea Geoană, unul dintre puținii cunoscători a hărții intereselor geostrategice ale Rusiei și Americii, ar fi putut oricând constitui o variantă demnă de luat în calcul pentru alegerile prezidențiale. Experiența în diplomație, fiind ambasadorul României la Washington, relațiile la cel mai înalt nivel al administrației americane, perfecta intuiție și cunoștiințele în domeniile geo-strategic și geo-politic l-ar fi recomandat pentru această funcție.

“Fără o politică externă și de securitate robuste și fără fisură, fără o noua politică economică, fără o luptă necruțătoare împotriva corupției și a cauzelor acesteia, fără declanșarea unui adevărat război împotriva sărăciei și nedreptăților din societate, România va continua să fie vulnerabilă. Semnul înzdrăvenirii naționale trebuie să vină de la un Președinte la înălțimea vremurilor, nu calificat la masa verde a sondajelor interne, nu lansat sau retras la un simplu telefon de la Cotroceni”, afirmă pe blogul său Mircea Geoană.

“Pentru ca România să fie contributor net e nevoie de o diplomație mai viguroasă și până la urmă mai eficientă. Contribuția noastră principală nu vine din simplul fapt că suntem în Afghanistan alături de SUA sau din faptul ca vom avea pe teritoriul național o componentă din scutul anti-rachetă, ci dintr-o anumită credibilitate a angajamentului pro Atlantic“, a mai adăugat Geoană. 

Read more...

Melescanu si-a depus candidatura la prezidentiale

Fostul director al SIE Teodor Meleşcanu şi-a depus, marţi, la BEC, candidatura pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, spunând că face acest pas cu multă încredere.

"Sunt candidat independent sprijinit de o serie de formaţiuni", a declarat Teodor Meleşcanu, fost director al SIE, la depunerea candidaturii pentru alegerile prezidenţiale. În favoarea sa au fost strânse aproape 400 de mii de semnături.

"S-au strâns aproape 400.000 de semnături. Strângerea de semnături s-a făcut de Partidul Dreptății Sociale, Fundația Democrație prin Drept și foarte mulți tineri care nu sunt înregimentați — sunt cei care prin Facebook, prin alte forme de socializare au convenit că ar fi bine să facă acest lucru", a declarat Meleșcanu.

Teodor Meleşcanu a demisionat luni din fruntea Serviciului de Informaţii Externe.  El a renunţat la funcţie fără să facă un anunţ public.

Președintele Traian Băsescu a trimis, luni, o scrisoare în care ii informează pe președinții celor două camere parlamentare că directorul SIE a demisionat din funcție.

"Vă propun să luați act de demisia din funcția de director al Serviciului de Informații Externe a domnului Teodor-Viorel Meleșcanu și sa declarați vacantă aceasta funcție, urmând ca Parlamentul să adopte o hotărare conform Art. 76 alin. (2) din Constituție", se arată în mesajul transmis Parlamentului de președinte, postat pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Șefia SIE va fi preluată interimar de către generalul Silviu Predoiu, adjunct al directorului SIE, a anunțat Ioan Chelaru, vicepreședintele social-democrat al Senatului.

Read more...

Summit ONU la New York

Peste 120 de șefi de stat sau de guvern sunt așteptați marți la New York, pentru a participa la un summit organizat de ONU pentru impulsionarea negocierilor internaționale pe tema combaterii încălzirii globale. În cadrul reuniunii, participanții urmează să anunțe angajamente menite să faciliteze ajungerea la un acord la conferința internațională de la Paris de la sfârșitul anului 2015, relatează AFP.

Evenimentul reprezintă cea mai mare concentrare de lideri mondiali reuniți vreodată pentru a discuta această problemă. Pentru secretarul său general, Ban Ki-Moon, "este urgent să se acționeze: cu cât așteptăm mai mult, cu atât mai mult vom plăti în vieți umane și bani pierduți".

Scopul negocierilor este de a limita încălzirea la două grade Celsius în raport cu epoca pre-industrială, însă,  potrivit oamenilor de știință, dacă emisiile de gaze cu efect de seră se mențin la nivelul actual, planeta se va încălzi cu patru până la cinci grade până la sfârșitul secolului.

"Summitul de la New York este o ocazie unică pentru a evalua disponibilitatea reciprocă de a acționa cu privire la schimbările climatice", afirmă Christiana Figueres, responsabilă cu schimbările climatice în cadrul ONU. Ea nu se așteaptă ca multe țări să pună pe masă angajamente cuantificate, dar subliniază că toți jucătorii importanți vor fi acolo: guverne, municipalități, întreprinderi, companii petroliere, finanțatori, ONG-uri.

Amploarea participării a forțat ONU să prevadă trei sesiuni paralele. Secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, va rezuma rezultatele obținute la sfârșitul după-amiezii, revenind apoi negociatorilor responsabilitatea de a le integra la viitoarele lor întâlniri, în decembrie la Lima, apoi la Paris.

Atenția se va îndrepta spre marile economii emergente, în primul rând China și India, care se numără printre cele mai importante surse de poluare alături de Statele Unite. Autoritățile de la Beijing și New Delhi sunt, însă, reticente în ceea ce privește reducerea emisiilor țărilor lor, pentru a nu le încetini creșterea economică, și insistă ca țările industrializate să plătească cea mai mare parte din factură. Statele Unite vor fi reprezentate de președintele Barack Obama, în timp ce China nu va trimite la New York decât un vicepremier, Zhang Gaoli, iar India — pe ministrul mediului.

În 2009, negocierile desfășurate la summitul de la Copenhaga pe tema încălzirii globale s-au încheiat aproape cu un fiasco. Numai un plan de ultim moment a permis fixarea unui obiectiv de limitare a încălzirii la două grade în raport cu epoca pre-industrială. Patru ani de negocieri au urmat de atunci pentru a formaliza acest obiectiv, pe care ONU îl susține prin organizarea summitului de marți. În perspectivă, se speră încheierea la Paris, la sfârșitul anului 2015, a unui acord global, care ar urma să intre în vigoare începând din 2020.

Schimbările climatice reprezintă un fenomen de modificare pe termen lung a climei, afectată de încălzirea suprafeței Pământului. Pe de o parte există încălzirea naturală, provenind din activitatea vulcanică și dintr-o radiație solară crescută, fără de care planeta ar fi prea rece pentru a susține viața. Dar, în ultimele decenii, factorul uman a intensificat acest fenomen prin emisia gazelor cu efect de seră, rezultate în principal din arderea cărbunelui, petrolului și gazelor.

Potrivit ultimului raport al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC; Giec, în franceză), structura de referință în domeniu, nivelurile atmosferice a trei gaze cu efect de seră sunt acum mai mari decât au fost vreodată în ultimii 800.000 ani. Concentrațiile de dioxid de carbon (CO2) în atmosferă au crescut cu 40% din epoca pre-industrială și continuă să crească în fiecare an. Conform previziunilor, în funcție de cantitățile de emisii, temperaturile vor crește între 0,3 și 4,8 grade pe parcursul acestui secol, adăugându-se celor aproximativ 0,7 grade de încălzire anterioară. Nivelul mării ar urma să crească între 26 și 82 de cm.

Acest lucru, după toate probabilitățile, va exacerba inundațiile și seceta, va accelera dispariția speciilor, va favoriza pierderea de teritorii de coastă în insulele mici și va crea probleme de sănătate legate în special de valuri de căldură și boli purtate de apă și țânțari. Resursele vor fi mai disputate, provocând conflicte, crize de foame ...La o creștere a temperaturii cu peste 4 grade, impactul ar fi "grav și pe scară largă", se mai arată în raportul sus amintit.

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed