Items filtered by date: Friday, 26 September 2014 - Like - stiri Alba Iulia

TRATAT DE CASATORIE - Marele Premiu la Salonul National de Restaurare

Un succes remarcabil a fost înregistrat de către restauratorii Centrului Naţional de Restaurare şi Conservare a Cărţii Vechi din cadrul Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia care au câştigat Marele Premiu la Salonul Naţional de Restaurare, secţiunea Carte Veche. Salonul aflat la cea de a X-a ediţie a fost organizat în perioada 23-25 septembrie 2014 de Muzeul Olteniei din Craiova, fiind considerat cel mai important eveniment de acest gen din România, la care au participat specialişti restauratori reprezentând 25 de muzee din ţară.

Astfel, un juriu compus din specialişti de elită în domeniul restaurării de la mai multe muzee din ţară a acordat Marele Premiu restauratorilor albaiulieni pentru modul în care au restaurat cartea "Tratat de căsătorie". Lucrarea este un manuscris de secol XV care face parte din patrimoniul Bisericii Evanghelice din Cisnădie şi a fost restaurat de o echipă de specialişti coordonaţi de Alexandru Ştirban şeful Centrului.

Read more...

Schimb de stafeta la conducerea NATO

Danezul Anders Fogh Rasmussen și-a luat rămas bun de la NATO, vineri, după ce a condus Organizația Atlanticului de Nord timp de cinci ani . Succesorul său este norvegianul Jens Stoltenberg care va prelua efectiv funcția la 1 octombrie.
În ultima sa apariție publică, Rasmussen a depus o jerbă la memorialul dedicat soldaților decedați în operațiunile NATO, din curtea sediului Alianței de la Bruxelles. Fostul secretar general al NATO a fost însoțit de soția sa Anne-Mette, și nu a dat nici o declarație.

Rasmussen a prezidat ultimul său Consiliul Nord-Atlantic, din care fac parte  ambasadorii celor 28 de state membre, apoi s-a întâlnit cu colaboratorilor săi apropiați și cu personalul militar și civil de la sediul NATO din Bruxelles. Mandatul său, care a început la 1 august 2009, expiră oficial marţi, 30 septembrie. Succesorul său, fostul prim-ministru norvegian Jens Stoltenberg, în vârstă de 55 de ani, va prelua funcția la 1 octombrie, şi va avea o conferință de presă miercuri după-amiază.

Ultimele luni de mandat ale lui Rasmussen în fruntea NATO au fost marcate de criza din Ucraina, față de care a luat poziţii foarte puternice. La începutul lunii septembrie, la summit-ul NATO din Ţara Galilor, membri Alianţei Nord-Atlantice au decis să creeze o forţă de răspuns care poate fi operaţională în câteva zile dacă se constată o ameninţare la adresa unui stat alia, şi să menţină o „prezenţă continuă“ în statele membre NATO din Europa de Est.  

Read more...

Lenin era homosexual?!

  • Published in Monden

Cotidianul bulgar “Trud” publica, într-unul din numerele sale recente, un articol senzațional despre viața amoroasă a liderului revoluției bolșevice, Vladimir Ilici Lenin. Potrivit unor documente din arhiva KGB, Lenin era homosexual.

Cunoscutul doctor în istorie Boris Sokolov, autorul Cărții negre a comunismului, a cercetat mult timp prin arhivele KGB și, printre altele, a găsit niște scrisori clasificate ca secrete pe baza cărora ca Lenin a fost homosexual. Istoricul rus afirmă, în baza unor scrisori pe care le-ar fi găsit în arhive, că amantul lui Vladimir Ilici a fost un lider de nădejde al comuniștilor, Grigori Zinoviev.

Există documente care prezintă faptul că Lenin își petrecea timpul liber cu acest Zinoviev, într-o colibă izolată, unde printre altele înotau, pescuiau, făceau plajă. Într-o scrisoare care începe cu dragă Vova, Zinoviev îi scrie lui Lenin despre tristețea sa, despre faptul ca nu l-a mai mângâiat nimeni ca el. Îl asigura în continuare că nu s-a atins de vreun bărbat sau femeie, în lipsa sa… De asemenea, îl informează că a pregătit un locaș izolat, numai bun pentru dragostea lor. În încheiere îi spune că îl săruta pe fundul sau marxist și îl califică ca fiind “un mare jucăuș”.

În 1918, Zinoviev, devine mai explicit și îi reproșează legătura cu Nadejda, soția lui Lenin și-i amintește faptul ca aceasta i-a surprins în fapt, la Geneva. Între Nadejda și Lenin, pentru binele marxismului, a existat un pact prin care ea nu trebuia să divulge nimic. Mai târziu, în 1922, când Lenin era grav bolnav, Nadejda îi scrie lui Zinoviev și îl somează să-l lase în pace pe Vladimir Ilici cu dorințele sale sexuale. Nadejda scrie: “nerușinarea voastră nu se mai poate răbda”. La finele anilor 30, din dispoziția lui Stalin, Zinoviev este executat, iar scrisorile sunt luate de către KGB. Fără îndoială, Stalin știa de ele. Rămâne întrebarea: “De ce nu a ordonat distrugerea lor?”

Read more...

ONU: Moldova ii cere Rusiei sa se retraga din Transnistria

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, a susținut, joi, 25 septembrie, la New York, la tribuna ONU, discursul național în cadrul Segmentului Înalt al celei de-a 69-a Adunări Generale, relatează UNIMEDIA

Rusia trebuie să-și retragă forța de menținere a păcii din Transnistria, aceasta urmând să fie înlocuită cu o misiune civilă internațională, a declarat joi, de la tribuna Adunării Generale a Națiunilor Unite, Natalia Gherman, informează Ria Novosti.

"Noi contăm că Federația Rusă își va încheia procesul de retragere (a trupelor), fără întârzieri pe viitor. Credem de asemenea că aducerea acordurilor de menținere a păcii în conformitate cu standardele internaționale prin transformarea actualei operațiuni militare într-o misiune internațională civilă va conferi un impuls pozitiv procesului de pace", a declarat ea.

Șefa diplomației moldovene s-a pronunțat pentru reluarea cât mai rapidă a negocierilor cu privire la reglementarea transnistreană în formatul ‘5+2′ (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE plus UE și SUA, ca observatori), relatează la rândul său agenția de presă ITAR-TASS.

Gherman a subliniat în acest context că prezența forțelor ruse în Transnistria "creează obstacole suplimentare" în avansarea procesului de pace.

Ea a calificat drept ‘nejustificate’ restricțiile impuse de Rusia la importurile de produse din Republica Moldova și a spus că în urma acestora au avut de suferit relațiile comerciale ale Chișinăului cu toate țările din CSI (Comunitatea Statelor Independente).

"Sperăm că dialogul care continuă cu partenerii noștri ruși, în baza normelor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) și CSI, va contribui la reluarea unor relații comerciale normale’" a spus ministrul moldovean de externe.

În același timp, Natalia Gherman a adresat mulțumiri Uniunii Europene pentru sprijinul acordat Chișinăului în eforturile sale de a minimiza impactul acestor restricții și taxe vamale.

"Accesul complet pentru vinurile și produsele agricole moldovenești la piața UE, precum și noul acord comercial cu Turcia va contribui la diversificarea pieței în viitor", a afirmat ea, adăugând că autoritățile moldovene vor continua să caute noi parteneri comerciali pe plan internațional.

Subliniind că Republica Moldova "a ales un viitor european’" ministrul moldovean a subliniat că țara sa "încearcă să stabilească relații fructuoase cu toți partenerii din Est și Occident".

Moscova consideră tentativele Republicii Moldova și ale Ucrainei de înlocuire a trupelor ruse de menținere a păcii în Transnistria drept acțiuni neprietenoase, care subminează operațiunea de pace din stânga Nistrului, scrie presa rusă.

Agerpres

Read more...

CSU Alba Iulia: Debut incomod de campionat

  • Published in Sport

Echipa antrenată de Miroslav Popov întâlnește sâmbătă, 27 septembrie 2014, cu începere de la ora 18:00, pe propriul teren, pe Phoenix Galați, într-o partidă care contează pentru prima etapă din Liga Națională de baschet feminin. Meciul de anunță unul incomod pentru universitare, având în vedere că întâlnesc un adversar care a produs câteva surprize sezonul precedent, ca nou-promovată, și care s-a întărit considerabil în această vară, atât cu sportive străine, cât și cu românce de valoare. Cu toate acestea, CSU pornește ca favorită în meci, având în vedere că joacă în fața propriilor suporteri, pentru că are o mai mare experiență în Liga Națională, dar și avantaj în meciurile directe, în care s-a impus de fiecare dată.

Așadar, în întâlnirile directe, avantajul este clar de partea trupei universitare, care conduce cu scorul de 4-0, toate disputele având loc în sezonul precedent, două în primul tur al Cupei României, respectiv celelalte două în manșele tur-retur din campionat.

În ceea ce privește debutul de sezon, parcursul celor două formații a fost puțin diferit, dar a culminat pentru ambele cu o calificare în sferturile de finală ale Cupei României. Astfel, CSU a trecut de primul tur al competiției, fără niciun fel de probleme, după confruntările cu Nova Vita Tg. Mureș, pe care le-au câștigat clar, cu scorul general de 201-100 și urmează să întâlnească în sferturi pe CSM Satu Mare. De cealaltă parte, lucrurile au fost mai complicate pentru gălățence, care au pierdut calificarea în meciurile directe cu BCM Timișoara, însă au acces mai departe în Cupă din postura de ”cel mai bun pierzător”. Problemele au pornit pentru Phoenix în partida tur, când antrenorul grec al moldovencelor nu a putut utiliza trei dintre titulare, sportive din Statele Unite ale Americii, cărora nu le-a sosit la timp ”cartea verde”. Din această cauză, echipa gălățeană a pierdut prima manșă de pe propriul teren 55-67 și avea o misiune extrem de grea în partida retur, când trebuia să întoarcă soarta calificării. Ei bine, trupa din Galați, cu lotul întregit, a reușit victoria în Banat, dar doar la o diferență de 8 puncte, 66-58, iar timișorencele au trecut mai departe. Din fericire pentru Phoenix, echipa trece în sferturi, de pe ultima poziție calificantă, profitând de locul destinat formației pierzătoare la cea mai mică diferență la scorul general. În sferturi, gălățencele o vor înfrunta pe ICIM Arad.

În pauza competițională, ambele formații au suferit importante modificări de efectiv. Astfel, la CSU au sosit nu mai puțin de 8 jucătoare noi, dintre care 5 straniere (americancele Valencia McFarland, Jessica Kuster și L'Oreal Price, canadianca Wumi Agumbiade și bosniaca Milica Deura), respectiv 3 baschetbaliste autohtone (Elisabeth Pavel, Marta Fodor și Dora Ardelean), din lotul de sezonul trecut regăsindu-se și anul acesta Larisa Toma, Alexandra Uiuiu, Mihaela Gherman și Andreea Beldian. Banca tehnică este formată în continuare din Miroslav Popov, antrenor principal și George Lăncrănjan, antrenor secund, ajutați de directorul sportiv Nicușor Marcu. De cealaltă parte, în tabăra Phoenix-ului se regăsesc 6 sportive noi, dintre care patru din Statele Unite ale Americii, și două românce (Gabriela Cursaru și Gabriela Nicula). În lotul condus de pe bancă de antrenorul grec Theodosios „Sakis” Paralikas se mai regăsesc însă și autohtonele cu experiență în Liga Națională, Romina Filip, Beatrice Alaiba și Andra Ionescu, prezente și sezonul trecut la Galați.

 

Read more...

Ultima reprezentatie din acest an a Garzii Romane de la Apulum

Vineri, 26 octombrie 2014, Legiunea XIII GEMINA de la Apulum și Lupii Apoulonului vor susține de la ora 18.00 ultima reprezentație din acest an în faţa Porţii a IV-a a Cetăţii Alba Carolina. Astfel, începând din luna mai reenactorii albaiulieni au ţinut 21 de spectacole la care a asistat un public numeros, majoritatea turişti veniţi special la Alba Iulia pentru acest moment.
Însă sezonul nu se va încheia pentru că trupa de romani şi daci va reprezenta în acest weekend anticul Apulum la DacFest. Aflat la a V-a ediţie festivalul se va desfăşura anul acesta în zona sitului arheologic Măgura Uroiului, de lângă oraşul Simeria. Locaţia mai este cunoscută şi pentru că aici s-au turnat mai multe scene ale producţiei cinematografice Burebista.
Read more...
Subscribe to this RSS feed