Items filtered by date: Saturday, 06 September 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Calin Popescu Tariceanu nu poate candida la prezidentiale din partea PLR

Călin Popescu Tăriceanu nu poate candida la alegerile prezidențiale din partea Partidului Liberal Reformator (PLR), așa cum îşi propusese. Îl împiedică chiar propriul plan bazat pe adeziunea sa la Partidul Naţional al Mediului şi redenumirea ulterioară a acestei mici formaţiuni politice ca PLR.

Procedural, pentru ca acest lucru să devină posibil, este nevoie de o decizie în instanţă. Doar că Tribunalul Bucureşti a stabilit ca prima înfăţişare pentru această cerere să aibă loc abia în data de 9 octombrie.

Conform ultimei ordonanţe de urgenţă pentru alegerea Preşedintelui României, termenul limită de depunere a candidaturilor a fost stabilit la 45 de zile înaintea datei votării, puţin după mijlocul lui septembrie.

În această situaţie, liderul PLR nu are altă soluție decât să candideze ca independent la șefia statului.

Read more...

Presedintele Ucrainei: Rusia poate sa ocupe si Bucurestiul!

Rusia poate ocupa nu numai Kievul, ci orice alt oraș din lume, inclusiv Bucureștiul, dacă lumea nu se unește în manifestările de solidaritate cu Ucraina, a declarat președintele ucrainean, Petro Porosenko, într-un interviu acordat BBC.

După ce președintele rus Vladimir Putin a amenințat că "poate ocupa Kievul în două săptămâni", Porosenko pare a-i da dreptate și avertizează că armata rusă poate ocupa orice oraș dorește, scrie Unian.ua.
"Armata e formată din 1,2 milioane de oameni. Potrivit aceleiași logici, Rusia poate ocupa Varșovia, Vilnius, Riga, Bucureștiul, orice alt oraș, dacă lumea nu se unește în manifestările de susținere față de Ucraina", a spus Porosenko.
"Dacă nu schimbăm actuala situație, care este cu siguranță tristă, atunci așa se va întâmpla, fără îndoială", a continuat liderul de la Kiev.
Porosenko a mai spus că NATO a oferit Kievului arme de înaltă precizie, nu pentru ca Ucraina să câștige acest razboi, ci pentru a crea pe teritoriul ucrainean un sistem european de securitate, "întrucât lupta nu e numai a Ucrainei".
Întrebat ce țări în mod concret i-au oferit Ucrainei armament, Poroșenko a răspuns: "Aceasta este o informație confidențială".

Read more...

Cum poate fi folosit cardul national de sanatate

În lunile septembrie și octombrie vor fi trimise 12,5 milioane de carduri, pentru ca în următorii patru ani să se ajungă la 13,6 milioane de unități, incluzând persoanele care vor împlini vârsta de 18 ani și/sau vor dobândi calitatea de asigurat.

Poșta Română va livra cardurile la locuința fiecărui asigurat, în baza cărții de identitate și a semnăturii de primire.

În cazul în care asiguratul nu va fi găsit acasă, distribuitorul va face dovada că a mers la domiciliul acestuia de două ori pentru a preda cardul de sănătate și îl va returna la sediul casei de asigurări în termen de 10 zile ulterioare termenului afectat livrării.

După acest termen, asiguratul își poate ridica propriul card de sănătate de la casa de asigurări în evidența căreia se află.

Potrivit Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), serviciile medicale vor fi validate și decontate doar în baza cadrului național de sănătate, care reprezintă codul de acces pentru toate sistemele informatice ale instituției și conține datele de identificare ale fiecărui asigurat.

Cardul va deveni instrumentul de confirmare a prestării tuturor serviciilor din sistemul Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS). Astfel, fiecare persoană care se prezintă la medic va trebui să aibă asupra sa cardul de sănătate.

"Cardul va fi trecut prin cititorul de card din cabinetul medicului iar pacientul își va introduce codul pin. Medicul, numai cu acordul pacientului, va înscrie pe card eventualele boli grave — cum ar fi cancer, diabet, fie transplant de organe. Prin cardul național de sănătate se va verifica efectuarea serviciilor medicale de către furnizorii acestor servicii", a declarat președinta Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihăilă.

Cardul poate fi folosit atât la medicul de familie, cât și la un specialist sau în spital.

Până în prezent, cardul a fost pilotat pe un eșantion de 8.000 de persoane care făceau dializă.

CNAS a încheiat vineri la sediul Guvernului contractul-cadru cu Poșta Română pentru serviciile de distribuire a cardului de sănătate la nivel național pentru o perioadă de patru ani.

Read more...

Campanie impotriva Statului Islamic

Departamentul american de Stat a lansat pe Internet, pe un canal de YouTube dedicat, o campanie împotriva grupării extremiste Statul Islamic ce șochează prin violențele înfățișate.
Este vorba despre un video ce ironizează recrutările Statului Islamic. Începe cu un text: "Fugi. Nu te îndrepta spre teritoriul Statului Islamic". Apoi, un trup este aruncat de pe o stâncă, descrie CNN.

Imaginile continuă cu înregistrări postate chiar de Statul Islamic pe Internet, ce cuprind crucificări, musulmani biciuiți, împușcați în cap și aruncați în șanțuri.
Departamentul de Stat speră că aceste imagini ce înfățișează brutalitatea grupării extremiste sunnite să descurajeze persoanele tentate să se lase recrutate pentru a lupta în Irak și Siria.
Înregistrarea continua cu "abilitățile" pe care simpatizanții Statului Islamic le pot dobândi dacă se alătură grupării: aruncarea în aer a moscheilor, crucificarea și executarea musulmanilor și jefuirea resurselor publice.
Video-ul se numește "Bun venit în teritoriul Statului Islamic" și a fost postat pe un canal Youtube dedicat, unde doritorii trebuie să se înregistreze și să confirme ca sunt majori, pentru a putea vedea imaginile de o brutalitate extremă.

Campania Departamentului de Stat se adresează musulmanilor din SUA care sunt vulnerabili în fața încercărilor de recrutare ale grupărilor extremiste. Se crede ca peste 100 de cetățeni americani au plecat să se alăture grupării jihadiste.

"Noi estimăm la aproximativ 100 numărul cetăţenilor americani care luptă în prezent în Siria, dar nu știm exact căror grupări aparţin. Credem că zece americani fac parte din gruparea Stat Islamic (SI)", a declarat joi colonelul Steven Warren, purtător de cuvânt al Pentagonului.

El nu a precizat dacă cei zece cetăţeni americani se află în Siria sau în Irak, cele două țări în care a apărut gruparea Stat Islamic.

Preşedintele Barack Obama urmează să conducă la sfârşitul lunii septembrie o reuniune specială a Consiliului de Securitate al ONU, consacrată ameninţării pe care o reprezintă islamiştii străini în Siria şi în Irak.

Read more...
Subscribe to this RSS feed