Items filtered by date: Tuesday, 06 June 2023 - Like - stiri Alba Iulia

Declarație comună a președintelui Ursula von der Leyen și a președintelui Volodymyr Zelenskyy cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, la 1 iunie, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, s-au întâlnit în cadrul celei de-a doua reuniuni a Comunității Politice Europene și au emis următoarea declarație comună:

"Fiecare copil are dreptul de a fi liber, protejat și în siguranță.

Cu toate acestea, războiul de agresiune al Rusiei îi privează pe copiii ucraineni de aceste drepturi.

În primul rând, condamnăm cu vehemență deportările și transferurile ilegale de copii ucraineni, care se adaugă la lista crimelor de război ale Rusiei.

Solicităm de urgență Rusiei să oprească imediat aceste deportări, să pună capăt practicii așa-numitelor "adopții accelerate" și să returneze acești copii.

Va veni timpul să îi aducem în fața justiției pe autorii acestor crime de război, pentru care Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandate de arestare. Salutăm crearea Centrului internațional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune împotriva Ucrainei.

Între timp, ne angajăm să facem tot ceea ce este necesar pentru a stabili unde se află copiii ucraineni deportați, pentru a facilita întoarcerea lor în siguranță și pentru a le oferi sprijin social, medical și educațional esențial la întoarcere.

Planul "BRING KIDS BACK UA" al președintelui Zelenskyy poate juca un rol crucial în acest demers.

În al doilea rând, războiul are un impact devastator asupra tuturor copiilor ucraineni, lăsând adesea urme psihologice profunde. Copiii suportă un stres enorm, anxietate și pot suferi de traume psihologice și tulburări mintale.

Prioritatea noastră este să le asigurăm sănătatea mintală și să le monitorizăm îndeaproape bunăstarea.

Prin urmare, ne angajăm să creăm un program specializat de e-learning pentru pediatri și personalul medical din asistența medicală primară. Prin intermediul acestei inițiative, vom dota profesioniștii din domeniul sănătății cu competențele necesare pentru a oferi asistență în caz de traume și pentru a îmbunătăți condițiile de sănătate mintală a copiilor. Ne angajăm să oferim servicii specializate de reabilitare pentru copiii aflați în dificultate, atât în Ucraina, cât și în Uniunea Europeană. Vom coopera, de asemenea, în ceea ce privește punerea în aplicare a programului global de sănătate mintală din întreaga Ucraină și a reformei corespunzătoare a acestuia.

În al treilea rând, copiii din Ucraina merită un viitor luminos, acum și după război. Ne vom uni forțele pentru atingerea acestui obiectiv.

Suntem dedicați sprijinirii reformei Ucrainei în domeniul protecției copilului. Vom oferi atât asistență financiară, cât și sprijin de specialitate pentru a facilita o reformă cuprinzătoare a îngrijirii copiilor, concentrându-ne pe formele de educație bazate pe familie și pe protecția copiilor. Comisia Europeană s-a angajat să sprijine reforma sistemului de îngrijire a copiilor din Ucraina, cu un angajament de 10 milioane de euro.

În acest sens, salutăm înființarea Biroului de proiect al UE în Ucraina în cadrul Cabinetului de Miniștri al Ucrainei, care va concepe strategia de reformă a serviciilor de îngrijire a copiilor pentru dezvoltarea și protecția copiilor și va coordona punerea în aplicare a acesteia.

Înscrierea în sistemul educațional este crucială pentru dezvoltarea copilăriei și pentru dobândirea unor competențe sociale importante. Prin urmare, ne angajăm să lucrăm împreună pentru a proteja dreptul fiecărui copil ucrainean de a avea acces la educație. În plus, vom continua să reabilităm școlile din Ucraina deteriorate sau distruse de război.

În cele din urmă, aproximativ 1,3 milioane de copii ucraineni locuiesc în prezent în UE. Directiva privind protecția temporară a contribuit la asigurarea accesului imediat al acestor copii ucraineni strămutați la asistență medicală, educație și alte sisteme sociale din UE. Ne-am angajat să continuăm să asigurăm înscrierea lor în mod corespunzător în sistemul de învățământ și să lucrăm în vederea recunoașterii reciproce a rezultatelor învățării lor.

Situația dificilă cu care se confruntă copiii din Ucraina rămâne o preocupare constantă în gândurile și inimile noastre. Vom continua să depunem eforturi pentru o pace dreaptă și durabilă în Ucraina - neobosit. Astfel încât poporul ucrainean să își poată alege destinul, să reconstruiască o țară puternică și prosperă și să le ofere copiilor lor toate șansele, toate oportunitățile de a trăi o viață sănătoasă și fericită."

Read more...

Cum pot Europa și SUA să își alinieze strategiile regionale pentru a gestiona o serie de provocări economice și de securitate în Indo-Pacific?

Accentul sporit pus pe implicațiile războiului din Ucraina pentru securitatea în Asia relevă interconexiunea profundă dintre cele două teatre. O cooperare transatlantică eficientă și coordonarea cu alți parteneri din regiune care împărtășesc aceeași viziune vor juca un rol esențial în conturarea contururilor viitoarei stabilități și prosperități în Indo-Pacific. Cum pot Europa și Statele Unite să își alinieze strategiile regionale respective pentru a gestiona o serie de provocări economice și de securitate?

CSIS și Centrul pentru Securitate, Diplomație și Strategie (CSDS) din cadrul Școlii de Guvernanță a Universității Vrije din Bruxelles au co-organizat Dialogul transatlantic anual privind Indo-Pacificul pentru a oferi noi perspective privind cooperarea transatlantică în regiunea Indo-Pacific. Acest eveniment va cuprinde remarci de bun venit din partea lui Gunnar Wiegand, director general, Asia și Pacific, Serviciul European de Acțiune Externă; și Kurt Campbell, asistent adjunct al președintelui și coordonator al politicii indo-pacifice, Consiliul de Securitate Națională al SUA. Vor urma discuții în cadrul unor mese rotunde la care vor participa oficiali și experți de peste Atlantic, care vor aborda aspecte legate de apărare și agenda de securitate economică, inclusiv comerțul, tehnologia și rezistența lanțului de aprovizionare.

Acest eveniment este posibil datorită sprijinului general al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale CSIS.

Read more...

Comemorarea lunii mândriei LGBTQI+

În fiecare lună iunie, Statele Unite sărbătoresc Luna Mândriei, marcând aniversarea revoltei Stonewall, când poliția a făcut o razie într-un bar gay din New York, iar clienții acestuia s-au ridicat împotriva discriminării, abuzurilor și relelor tratamente.  Mândria ne amintește de spiritul protestului democratic și de principiul că toate persoanele sunt create egale și că umanitatea deplină a fiecărui individ trebuie respectată în mod egal.

La cinci decenii de la Stonewall, știm că incluziunea și respectul față de persoanele LGBTQI+ ne fac națiunea mai puternică. Recunoaștem, de asemenea, impactul pe care persoanele și organizațiile LGBTQI+ l-au avut asupra unora dintre pietrele de temelie ale democrației noastre, inclusiv în ceea ce privește căutarea adevărului prin intermediul unei mass-media libere și exercitarea dreptului de a se aduna în mod pașnic.

Departamentul de Stat lucrează cu mândrie pentru a promova și a proteja drepturile omului ale persoanelor LGBTQI+ din întreaga lume. Ne opunem cu fermitate "alterării" persoanelor LGBTQI+ pentru a justifica acapararea autoritară a puterii și atacurile asupra instituțiilor democrației la nivel global.  Democrațiile sunt mai puternice atunci când celebrează drepturile și valoarea deplină a tuturor persoanelor, fără discriminare.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686