Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României organizează în data de 26 iulie a cincea conferință din seria WEBDIDACTICA din 2023, tema acestei ediții fiind „Beneficiile scrisului de mână, în era educației digitale". Înscrierea și participarea la această conferință sunt gratuite iar cei interesați se pot înscrie până pe 25 iulie, inclusiv, pe www.fundatiadanvoiculescu.ro.
Conferința face parte din proiectul inițiat de FDVDR, intitulat „Școala Viitorului", se adresează părinților, profesorilor, dar și tinerilor fiind doar unul dintre proiectele prin care FDVDR se aliniază tendințelor internaționale în educație, prin combinația între modern și tradițional. Vorbim despre încurajarea tinerilor să se folosească de tabletele electronice pentru a scrie de mână. Beneficiile dovedite ale scrisului de mână, mai ales pentru ciclul primar de învățământ, au condus la reintroducerea acestei materii în programa școlară, în mai multe țări care inițial renunțaseră la scrierea cursivă.
Participanții vor avea ocazia să afle informații relevante de la specialiști și experți în tehnologie și psihologie precum Dănuț Eremenco, Expert în Tehnologie pentru Educație, Gabriela Maalouf, psiholog, Cătălin Anghelache, Neuro Change Practitioner, Revista Psychologies România, Alexandra Chiriac, medic neurolog la Spitalul Clinic de Urgență "Prof. Dr. N. Oblu" din Iași, Petre Crăciun scriitor de literatură pentru copii, jurnalist.
Societatea modernă beneficiază de avantajele tehnologiei, care ne ajută să comunicăm mult mai rapid și mai ușor, cu ajutorul telefonului, al calculatorului și al altor mijloace digitale. Cu toate acestea, cercetările ne arată faptul că, scrisul de mână are o importanță majoră în dezvoltarea unor abilități cruciale, atât în rândul copiilor, cât și în rândul persoanelor adulte.
Caligrafia și relația sa cu Inteligența Emoțională
Într-o era în care adulții încep să uite efectiv cum se scrie de mână, în cadrul conferinței participanții vor putea afla în ce măsură această activitate pe cale de dispariție, respectiv caligrafia, ajută la îmbunătățirea inteligenței emoționale. Experții educaționali invitați la conferință sunt experții educaționali și vor prezenta importanța digitalizării și beneficiile pe care le are exersarea scrisului de mână.
Scrisul de mână, influențe diverse asupra personalității
Specialiștii spun că a scrie de mână nu este doar o activitate care aduce doar beneficii cognitive. Actul fizic de a scrie presupune că nu mai există în jurul nostru distrageri digitale. Când scriem, din paginile caietului nu iese nicio notificare de pe Facebook și nici vreune mail urgent. Astfel, ideile au libertatea să curgă, ceea ce determină un fluxcreativ natural. Stiloul sau pixul și hârtia ne permit să gândim mai liber șifacilitează ceea ce se numește brainstorming. Mai mult decât atât, funcțiiledin creier care gestionează învățarea sunt stimulate de mișcarea pe care o facemâna atunci când scrie. Atunci când pixul modelează litere pe hârtie se creeazăo experiență senzorială care oferă creierului cârlige ce facilitează asimilareatiparelor de învățare. Prin actul de a scrie se activează mai multe simțuri,iar experiențele senzoriale conectează părțile creierului care determinăasimilarea de noțiuni noi.
Pe de altă parte, scrisul formează o parte de neînlocuita culturii și identității unui popor. Stilurile de scriere de mână sunt unicepentru fiecare individ, în funcție de cultura din care provine și nu pot fireplicate sau înlocuite de alternative digitale, care înseamnă până la urmăuniformizare. Grafologii arată ca exista o legătură strânsă între stilulscrierii de mână și personalitate.
Participanții vor fi incluși într-o tombolă cu premiiatractive. Extragerea va avea loc, pe data de 27 iulie, ora 12:00, pe bazalistei celor care au urmărit, în timp real conferința, atât pe Zoom Webinars,cât și pe canalele de Youtube și Facebook ale FDVDR și se va transmite live, pepagina de facebook a FDVDR. Marele premiu va fi o tabletă grafică oferită de WACOM.
Partenerii FDVDR în cadrul conferinței WEBDIDACTICA: „Beneficiile scrisului demână, în era educației digitale" sunt: WACOM, Newline, Revista Psychologies România.
Fundația Dan Voiculescu pentruDezvoltarea României este o organizație non-profit carede peste 30 de ani dezvoltă și implementează proiecte educaționale care susțin,pe termen mediu și lung, dezvoltarea României.
Misiunea FundațieiDan Voiculescu pentru Dezvoltarea României este aceea de a promova valorileumane şi profesionale, în domeniul tehnic, științific, social, economic,educațional, cultural şi artistic.
BIROULDE PRESĂ FDVDR