Items filtered by date: Friday, 28 July 2023 - Like - stiri Alba Iulia

Peste 15% dintre tinerii din România (18 – 24 de ani) au absolvit cel mult gimnaziul, rata de abandon în cazul elevilor de etnie romă este mai mare

 

Salvați Copiii România extinde programul de educație remedială pentru 3.156 de copii din grupuri vulnerabile

 

 

 

  • România înregistrează un procent de 15,6% al tinerilor între 18-24 de ani care au absolvit cel mult gimnaziul, deși ținta fixată de România, în 2010, a fost de reducere a fenomenului la 11,3%, până la sfârșitul anului 2020.

 

  • Sărăcia și riscul de excluziune socială au repercusiuni asupra șanselor copiilor vulnerabili de a obține o medie peste 5 la Evaluarea Națională.

 

  • La fel ca cele mai multe fenomene negative din domeniul educației, neparticiparea la învățământul preșcolar afectează în mod disproporționat copiii din mediul rural, rata de înscriere în învățământul preșcolar la vârsta de 5 ani situându-se la 87,8% în cazul copiilor de la orașe, față de doar 80,9% în cazul celor de la sate.

 

  • 79% dintre copiii romi cu vârste cuprinse între 0 și 17 ani sunt expuși riscului de sărăcie, iar în 2020, 51% dintre copiii romi cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani au frecventat școli în care „toți colegii sau majoritatea colegilor sunt romi”.

 

  • Organizația Salvați Copiii România anunță extinderea programului de educație remedială estivală pentru copiii vulnerabili și deschiderea grădinițelor estivale, ajunse la cea de-a 26-a ediție.

 

  • R. (12 ani) și N. (9 ani) s-au născut în Siria și de la vârste fragede, 5 luni, respectiv 2 ani, au fost nevoiți să plece împreună cu ceilalți doi frați mai mari și cu părinții din țara lor. Au rezistat patru ani în război, până într-o zi când casa le-a fost bombardată și nu au mai avut unde să stea. Au fugit de acasă și au stat o perioadă în Turcia. Cu ajutorul unui program pentru refugiați, au reușit să vină în România. Astfel, au avut o nouă șansă. De șase ani, România a devenit casa lor: au învățat treptat limba română, iar acum copiii merg constant la școală și participă la fiecare activitate desfășurată în cadrul programul remedial al centrului de zi din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 145, pe care Organizația Salvați Copiii l-a deschis cu sprijinul financiar al Primăriei Sectorului 2. Cu toate că la început le-a fost greu, au reușit să învețe, să scrie și să citească în limba română. Prin activitățile desfășurate, aceștia au reușit să se împrietenească cu alți copii și să se integreze.

 

 Rezultatele la Evaluarea Națională arată disparitățile cronice din educație și corelația directă între riscul de sărăcie și excluziune socială și notele obținute de copiii vulnerabili: în mediul rural, de pildă, aproape 40% dintre copii nu au reușit o medie de 5, media națională a celor care au luat peste 5 fiind de aproximativ 75%. Salvați Copiii România anunță intensificarea programului de educație remedială în timpul verii și solicită Ministerului Educației să colecteze și să analizeze și date care să reflecte impactul statutului socio-economic al familiei asupra rezultatelor la testările naționale, pentru a putea lua măsuri adecvate de sprijin și compensare a dezavantajelor. Deschiderea programului a avut loc la Şcoala Generală nr. 145 (zona Baicului), unde peste 70% dintre elevi sunt de etnie romă. Un procent de aproximativ 50% dintre elevele de etnie romă abandonează şcoala înaintea absolvirii gimnaziului.Zona urbană marginalizată Baicului este eterogenă, formată din diferite minorităţi, dintre care cei mai numeroşi sunt romii, urmaţi de arabi, chinezi şi turci, la care se adaugă refugiaţii, majoritatea de origine africană.

În Școala 145 se află Biroul de Protecție Socială, care acordă numeroase tipuri de ajutoare sociale populației cartierului.  Unele dintre familiile copiilor din școală sunt monoparentale și sărăcia unora dintre familiile elevilor este extremă: au fost cazuri de familii (mama și copiii) care trăiau pe malul râului Colentina, în adăposturi din carton sau se refugiau în scările blocurilor. Abandonul școlar este ridicat în rândul fetelor de etnie romă, urmat de căsătorii timpurii (în clasele a VI-a, a VII-a și                  a VIII-a).

De altfel,situația de segregare a copiilor de etnie romă din sistemul de învățământ rămâne un motiv de îngrijorare: 79% dintre copiii romi cu vârste cuprinse între 0 și 17 ani sunt expuși riscului de sărăcie, iar în 2020, 51% dintre copiii romi cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani au frecventat școli în care „toți colegii sau majoritatea colegilor sunt romi” (Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, 2022).

 

Salvati Copiii va intensifica programul de educație remedială pentru 3.156 de copii din grupuri vulnerabile (copii din familii cu dificultăți economice și copii cu părinții plecați la muncă în străinătate), dintre care 300 preșcolari. De asemenea, vor fi organizate tabere pentru cel puțin 1.000 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate.

 

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a explicat: “Accesul la educație este unul inegal și această inegalitate se reflectă în șansele copiilor vulnerabili de a rămâne în școală după gimnaziu. Pe de altă parte, acești copii pot fi recuperați prin programe complexe de educație remedială, care dau rezultate: mai mult de jumătate – 65% - dintre copiii aflați în situații sociale de risc, incluși în programul Salvați Copiii, au obținut medii mai mari de 5 la Evaluarea Națională. Fără acces la industria meditațiilor, de multe ori subnutriți și locuind în condiții precare, acești copii reușesc, cu sprijin educational, să rupă cercul vicios al sărăciei educaționale”.

 

Rezultatele evaluării programelor de tip Școala după Școală derulate de Salvați Copiii în anul școlar 2022-2023 ne arată că 63% dintre copii au ajuns la o autonomie deplină de învățare:

 

  • Matematică: procentul copiilor care aveau un nivel insuficient sau satisfăcător al cunoștințelor a scăzut de la 62% la intrarea în program la 37% la finalul programului, iar al celor care aveau un nivel bun și foarte bun al cunoștințelor a crescut de la 31% la 69%.
  • Limba română: procentul copiilor care aveau un nivel insuficient sau satisfăcător al cunoștințelor a scăzut de la 67% la intrarea în program la 25% la finalul programului, iar al celor care aveau un nivel bun și foarte bun al cunoștințelor a crescut de la 33% la 75%.
  • Științe: procentul copiilor care aveau inițial un nivel insuficient sau satisfăcător al cunoștințelor a scăzut de la 50% la 18% la finalul programului, iar al celor care aveau un nivel bun și foarte bun al cunoștințelor a crescut de la 50% la 82%.

Organizația Salvați Copiii a atras atenția în mod repetat asupra impactului pe care îl are, în România, situația socioeconomică a familiei asupra rezultatelor școlare ale copiilor. Cele mai recente rezultate disponibile ale PISA plasau România printre țările care înregistrează o puternică legătură între statutul socioeconomic al elevilor și performanțele înregistrate de aceștia. Astfel (eliminând toți ceilalți factori), statutul socioeconomic determină 18% din variațiile de performanță ale elevilor (12% media OCDE).

Alina are 9 ani și tocmai a trecut în clasa a-III-a. Aceasta locuiește împreună cu mama și fratele mai mic într-o garsonieră; tatăl Alinei a murit în urmă cu trei ani. Alina se teme să fie singură, plânge cu ușurință și comunică foarte greu cu oamenii din jur. Fratele ei suferă de o deficiență mintală diagnosticată. Aceștia au mers pentru o perioadă la aceeași școală, dar problemele agravate ale fratelui Alinei a determinat-o pe mamă să îl transfere la o școală specială. Alina a avut o perioadă în care a lipsit de la școală. Cu toate acestea, de când a început să frecventeze programul remedial al centrului de zi din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 145 pe care Organizația Salvați Copiii l-a deschis cu sprijinul financiar al Primăriei Sectorului 2, Alina a reușit să recupereze treptat și în ritmul propriu noțiunile pierdute în timpul anului școlar și să promoveze clasa.

GRĂDINIȚELE ESTIVALE AJUNG LA CEA DE-A 26-A EDIȚIE

 

Programul Grădinița estivală se derulează din anul 1998, având la bază Curriculumul pentru educația timpurie și respectând cele 5 domenii de dezvoltare a copiilor - dezvoltarea fizică, sănătate și igienă personală; dezvoltarea socio-emoţională; dezvoltarea cognitivă și cunoașterea lumii; dezvoltarea limbajului, a comunicării și a premiselor citirii și scrierii; capacităţi și atitudini în învăţare.

Programul se adresează copiilor de vârstă preșcolară care nu au mers la grădiniță și care se pregătesc să intre la clasa pregătitoare sau să urmeze cursurile unor grădinițe de stat, obiectivul fiind de a sprijini integrarea copiilor în sistemul de învățământ de masă.

 

Impactul programului:

  • dezvoltarea cognitivă și cunoașterea lumii: la intrarea în program, 12% dintre copii aveau cunoștințe adecvate vârstei, iar la finalizarea programului, procentul a crescut la 65% dintre copii;
  • dezvoltarea limbajului, a comunicării și a premiselor citirii și scrierii: la intrarea în program, 10% dintre copii aveau cunoștințe adecvate vârstei, iar la finalizarea programului, procentul a crescut la 53% dintre copii;
  • capacităţi și atitudini în învăţare: la intrarea în program, 11% dintre copii aveau cunoștințe adecvate vârstei, iar la finalizarea programului, procentul a crescut la 54% dintre copii;
  • 93% dintre copii au fost înscriși în învățământul de masă, restul de 7% sunt în monitorizare și vor fi înscriși în anul școlar următor[1].

 

În cei 25 de ani de activități estivale au fost sprijiniți pedagogic, precum și socio-economic, 16.250 de copii - 10.678 de copii la Grădinița estivală și 5.572 de elevi în programul de educație remedială estivală.

 

Persoană de contact: Liliana Bibac-Moșneguțu, coordonator programe educaționale, email – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , tel. 0741933599.

 

___________________

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii:

De 33 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societate și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizație independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri și desfășoară programe în 118  țări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obține progrese importante privind modul în care copiii sunt tratați și producerea schimbărilor imediate și de durată în viața acestora. Peste 3.369.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.



[1] Rezultatele obținute în urma evaluării inițiale și finale ale grădinițelor estivale din perioada 2012-2022

Read more...

Cinci scene si peste o suta de artisti din noua tari la editia din acest an Brasov Jazz & Blues Festival

Bun venit in lumea vibranta si plina de emotie a jazz-ului si blues-ului! Spectatorii vor avea de explorat o extravaganta muzicala, in timp ce Brasovul isi prezinta cu mandrie foarte asteptatul festival de jazz si blues.

 

De pe 10 si pana pe 15 august, toti cei care se gasesc in Brasov – localnici, dar si turisti, sunt invitati sa participe la cea de-a XI-a editie Brasov Jazz & Blues Festival.

 

Editia din acest an se desfasoara pe parcursul a 6 zile, in mai multe spatii din Brasov, dar si in doua localitati din proximitatea orasului de sub Tampa.

 

Cele cinci scene ale festivalului sunt amplasate in Piata Sf. Ioan, Piata Brassai, Parcul Central Nicolae Titulescu (doua scene) si Juno Wine Garden. Serile de jam session au loc la Deanes Irish Pub & Grill, iar concertele de gospel la Bisericile Fortificate din Prejmer si Bod.

 

Programul festivalului este completat cu filme muzicale, documentare biopics la Cinema Astra, dar si filme pentru intreaga familie in zona special amenajata in Parcul Titulescu.

 

TOMMY CASTRO, castigatorul premiului B.B. King Entertainer of the Year! la premiile Blues Music Awards 2023, concerteaza in premiera absoluta in Romania la Brasov Jazz & Blues Festival.

 

Concertele din Piata Sf. Ioan au loc in perioada 10-13 august, iar biletele si abonamentele au fost puse in vanzare pe www.biletebrasov.ro

 

Tommy Castro & The Painkillers (SUA) revin in sfarsit in Europa pentru a sarbatori cea de-a 30-a aniversare a trupei sale, dar si pentru lansarea celui mai recent album al sau „A Bluesman Came To Town”, iar ultima oprire din turneul european va fi la Brasov, pe 10 august.

 

In intreaga sa cariera, Tommy Castro a castigat numeroase premii la Blues Music Awards, iar in acest an a fost nominalizat din nou la categoria Artistul Blues - Rock al anului 2023 si a castigat pentru a patra oara premiul B.B. King Entertainer of the Year!

 

Sharrie Williams (SUA), The Princess of Gospel Rockin’ Blues face cale intoarsa la Brasov pe 10 august 2023, cand va lansa si cel mai recent album al sau „The World is in Trouble”, lansat deocamdata doar in varianta digitala, in aprilie 2023.

 

 

 

 

 

Antonio Lizana (Spania) este unul dintre cei mai cunoscuti reprezentanti ai New Flamenco Jazz. Show-ul live sustinut de artistul spaniol este descris ca o „calatorie uluitoare de la radacinile flamenco-ului la jazz contemporan”, imbogatita de mesajele de optimism din versurile sale.

 

Rita Marcotulli (Italia), cea mai valoroasa compozitoare şi pianista de Jazz din Peninsula, vine pentru prima data in Romania la Brasov, intr-un concert alaturi de acordeonistul Luciano Biondini. Fie ca vorbim de jazz, muzica clasica sau cantece traditionale italiene, muzica lor este plina de umor, melancolie, tandrete si temperament. Concertul este organizat in parteneriat cu Institutul Italian de Cultura Bucuresti.

 

Johnny Rawls (SUA), o legenda a Soul Blues-ului ajunge in premiera la Brasov Jazz & Blues Festival. De fapt, termenul „soul blues” a fost inventat pentru a descrie muzica lui. Are o cariera de peste 50 de ani, este un artist, producator de muzica si compozitor recunoscut la nivel international, cu numeroase premii si nominalizari din partea Blues Music Awards.

 

The BluesBones (Belgia) este considerata una din cele mai bune trupe de blues din Europa, cu hituri nr. 1 in toate topurile de gen din SUA si Marea Britanie.

 

Muzica lor este un amestec de blues si rock clasic adus in contemporaneitate, care vine cu o voce puternica, riff-uri dinamice de chitara si o rezonanta deosebita a orgii Hammond.

 

Lucy Woodward (SUA) se va alatura trioului european Soundsville (Italia/Germania) pentru o ultima seara de festival cu totul aparte.

 

O voce de muzica soul extrem de versatila, o artista energica si care livreaza in acelasi timp o interpretare magistrala, pe aceeasi scena alaturi de Alberto Marsico (orga), Lars Kutschke (chitara) si Luca Guarino (baterie).

 

Alabama Mike (SUA) este un artist de blues in stil Chicago, iar muzica sa, considerata revigorant de relevanta pentru secolul XX, aminteste de un tanar BB King sau Buddy Guy, dar şi de Elmore James si Little Johnny Taylor.

 

Interpret cu o voce expresiva si versatila, Alabama Mike este capabil sa treaca de la blues acustic la cel mai clasic Soul-Blues, iar prezenta sa pe scena festivalului de la Brasov este o oportunitate pentru public de a descoperi un artist major, ale carui prestatii live se ridica la inaltimea talentului sau de compozitor, adanc infipt in sonoritatile contemporane.

 

Pe scena din Piata Brassai vor concerta artisti cunoscuti din Romania. De la Nicu Patoi la Florin Giuglea sau de la JazzyBIT la Berti Barbera, iata doar cateva nume sonore care vor urca pe scena din zona Dupa Ziduri din Brasov. Este de remarcat concertul in premiera in Romania a trupei berlineze Move 78, al carui sound distinct e construit ca mix intre improvizaţie de jazz şi hip-hop pre-programat.

 

Intrarea la concertele din Piata Brassai este gratuita.

 

 

 

 

 

Pe scena principala din Parcul Central Nicolae Titulescu vor avea loc ateliere muzicale realizate de Academia de muzica Soundbox, iar seara publicul se va delecta cu concertele brasovenilor de la The Teachers, Dalma & The Fliptones, Fusion Core sau Fernet Blues Company.

 

Tot in Parcul Titulescu, Scena Feel Good powered by Majorel aduce distractia in randul tinerilor, cu Vinyl, Rum, Tapas & Wine sau pe brasovenii de la UNUM.

 

Serile de vara din cadrul festivalului sunt mai placute in gradina la JUNO, unde revin Anamaria Galea si Soul Serenade. In premiera la festival ajunge pe scena de la JUNO si Aleka & Chris Guilfoyle Duo (Romania/Irlanda).

 

Aleka Potinga si Chris Guilfoyle s-au cunoscut pe scena de jazz din Dublin, amandoi fiind descrisi drept „stele in ascensiune” ale scenei de jazz irlandeze de catre The Irish Times.

 

In zilele de 14 si 15 august, muzica Gospel ajunge si in acest an la Bisericile Fortificate din Prejmer si Bod, alaturi de Sharrie Williams, The Princess of Gospel Rockin’ Blues.

 

Biletele si abonamentele pentru concertele din Piata Sf. Ioan au fost puse in vanzare online pe www.biletebrasov.ro.

 

Mai multe informatii despre festival sunt disponibile pe site-ul oficial al festivalului sau pe pagina de pe Facebook.

......................................................................................................................................................

 

Brasov Jazz & Blues Festival este un eveniment organizat de Asociatia Culturala Fanzin, finantat de Consiliul Judetean Brasov si cofinantat de Primaria Municipiului Brasov si de Ministerul Culturii.

 

Cu sprijinul: Institutului Italian de Cultura Bucuresti, Centrului Cultural German Brasov, Uniunii de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania (UCIMR)

 

Partener culinar: Sergiana Poiana Marului

Masina festivalului: Ford

Berea oficiala a festivalului: Bere Czell

 

Sponsori: Zizin Ape Naturale Minerale, Bilka, Radisson Blu Aurum Hotel Brasov, Farmec, Karpaten Turism, Majorel, Elmas, Elecon, Pepiniera Brazi Argintii

 

Parteneri: Cinema Astra, Deane’s Irish Pub & Grill, Juno Wine Garden, Biserica Fortificata Bod, Biserica Fortificata Prejmer, Academia de Muzica Soundbox, Agentia Metropolitana Brasov, Asociatia de Treaba, Swing Dance Academy, Asociatia pentru Instruire in Situatii de Urgenta – USVAR, Comprest, Decat O Duba, Romarg, Voluntariat Brasov, Biletebrasov.ro

 

Parteneri Media: Rock FM, Zile si Nopti, Sunete, Biz Brasov, fwdBv, Transilvania Expres, mytex.ro

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686