Items filtered by date: Monday, 31 July 2023 - Like - stiri Alba Iulia

În perioada 4-6 August 2023, Grupul Skepsis vă prezintă Zilele Medievale ale Bălgradului – festival de artă medievală, ediția a VIII-a !

Timp de 3 zile, în zona porții a IV-a a Cetății – Catedrala Romano- Catolică și Esplanada Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, va reînvia, prin artă, trecutul Cetății cunoscută în perioada medievală sub denumirea de Cetatea Bălgradului.

Vineri, 4 August, de la ora 20.30, festivalul va începe cu o paradă a personajelor medievale. Muzicanți, dansatori, comedianți, războinici, meșteșugari, tineri domni și tinere domnițe vor urma un traseu simbolic, pornind de la Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan spre Catedrala Romano-Catolică Sf.Mihail (edificiu reprezentativ pentru trecutul medieval al Cetății).

Prima seară a festivalului se va încheia în sunet de cimpoaie, cu un microrecital la poarta a IV-a a Cetății, seara fiind dedicată prezentării participanților : grupurile NOSA (Bistrița); SIRIUS (Bistrița); TRUVERII (C.C.S. Bucureşti), STUDIO 24 (C.C.S. Bucureşti), TERRA ULTRASILVANA (Braşov); CIMPIERII DIN TRANSILVANIA (Hunedoara); CR5ATIVI (Iași); Trupa DAMBLA (Palatul Copiilor Alba Iulia); SKEPSIS (Alba Iulia) și tinerele artiste Cătălina Mihăilă (Tg. Mureș); Beatrice Calman și Andreea Adam (Alba Iulia).

Sâmbătă și Duminică, în fiecare seară, începând cu ora 18.00, publicul poate participa la ateliere deschise, interactive, unde toți amatorii cu mic sau cu mare, pot fi inițiați în diverse arte medievale, de la muzică, dansuri, jonglerii, teatru sau meșteșugărit la arta mânuirii armelor.

Vor fi prezentate o serie de spectacole pe tematică medievală menite să readucă culoarea și aroma vremurilor apuse: prezentări și demonstrații de mânuire a armelor, spectacole de muzică și dansuri medievale, spectacole de teatru și de jonglerii cu foc.

 

Evenimentul este unul tematic, dedicat promovării artei medievale și renascentiste, toate spectacolele prezentate respectând respectând, dincolo de notele de originalitate, specificul și caracteristicile care conferă autenticitate genurilor abordate.

Vă așteptăm alături de noi să reînviem prin artă Bălgradul – cetatea noastră medievală! Veniți așadar să admirați meșteșugul artizanilor, să vă bucurați de muzici și dansuri medievale, să vă veseliți la farsele comedianților sau să fiți martori la duelurile luptătorilor !

           

Zilele Medievale ale Bălgradului – festival de artă medievală – este un proiect cultural dedicat promovării prin artă a Cetății, organizat anual de Grupul Skepsis în parteneriat cu: Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Muzeul Național al Unirii Alba Iulia; Fundaţia „Inter-Art” Aiud;

 

Accesul publicului este liber la toate evenimentele din program. În cazul vremii nefavorabile, spectacolele vor fi decalate sau reprogramate, modificările fiind anunțate pe pagina facebook a grupului: https://www.facebook.com/skepsis2002

            Începând din anul 2023, evenimentul este susținut și co-finanțat prin proiectul internațional LOCUS  - Sinergii Culturale Urbane Locale, proiect finanțat de Uniunea Europeană. Opiniile și perspectivele exprimate aparțin în întregime autorilor și nu reflectă în mod necesar cele ale Uniunii Europene sau EACEA. Uniunea Europeană sau autoritatea responsabilă pentru grant nu sunt responsabile pentru acestea.

 

PROGRAM

 

Vineri, 4 August

 

20.30 –PARADA Festivalului – grupurile participante la Festivalului „Zilele Medievale ale Bălgradului”, ediția a VIII-a

- Traseu: Obelisc - Poarta a III-a a Cetății – Poarta a IV-a a Cetății

 

21.00 – Spectacol de deschidere – prezentarea participanților

Locație: Poarta a IV-a a Cetății

 

21.30 – Microrecital - CIMPOIERII DIN TRANSILVANIA (Hunedoara)

Locație: Poarta a IV-a a Cetății

 

 

Sâmbătă,  5 August

 

18.00 – Ateliere Stradale Interactive

- Locație: Poarta a IV-a a Cetății


Arta meșteșugarului – pictură pe sticlă – Andreea Adam

                                               - măști venețiene – Beatrice Calman

Arta păpușarului – CR5ATIVI (Iași)
Arta dansurilor medievale–TRUVERII (București)
Arta mânuirii armelor - TERRA ULTRASILVANA (Brașov)

 

19.00 – Arta Duelului – TERRA ULTRASILVANA (Brașov)

Locație: Poarta a IV-a a Cetății

 

19.30 – Farse Medievale – STUDIO24 (București)

Locație: Poarta a IV-a a Cetății

 

19.45 – Dansuri medievale – NOSA (Bistrița)

Locație: Poarta a IV-a a Cetății

 


20.00 – Arta Duelului – TERRA ULTRASILVANA (Brașov)

Locație: Poarta a IV-a a Cetății

 

20.30 –„Fierul Roșu”– farsă medievală -Skepsis (Alba Iulia)

Locație: Esplanada Muzeului Național al Unirii Alba Iulia

 

20.45 –„Tristan și Isolda”– spectacol de teatru - CR5ATIVI (Iași)

Locație: Esplanada Muzeului Național al Unirii Alba Iulia

 

21.10 – „Întruchipările iubirii”-spectacol de teatru - Cătălina Mihăilă (Tg.Mureș)

Locație: Esplanada Muzeului Național al Unirii Alba Iulia


21.30  – Concert de muzică medievală - TRUVERII (București)

Locație: Poarta a IV-a a Cetății

 

 

Duminică, 6 August


18.00 – Ateliere Stradale Interactive

Locație: Poarta a IV-a a Cetății


Arta meșteșugarului – pictură pe sticlă – Andreea Adam
Arta dansurilor medievale – TRUVERII (București)
 Arta mânuirii armelor - TERRA ULTRASILVANA (Brașov)

 

19.00 – Demonstrații luptă – TERRA ULTRASILVANA (Brașov)

Locație: Poarta a IV-a a Cetății

 

19.15 – Dansuri medievale – NOSA (Bistrița)

Locație: Poarta a IV-a a Cetății

 

19.30 – „Aventurile Căpitanului Spaventa”– spectacol de teatru – SKEPSIS (Alba Iulia)

Locație: Esplanada Muzeului Național al Unirii Alba Iulia

 

20.30 – Concert de muzică medievală – TRUVERII (București)

Locație: Poarta a IV-a a Cetății

 

22.00 – Spectacol de jonglerii cu foc – SIRIUS (Bistrița)

Locație: Poarta a IV-a a Cetății

 

 

 

 

 

Read more...

Salon de arta creștină la Museikon

Pe întreaga durată a lunii august 2023 Muzeul Icoanei Museikon din Alba Iulia este, în galeria dedicată expozițiilor temporare, gazda Salonului de Artă Creștină, o manifestare artistică ce a căpătat amploare în ultimii doi ani prin sporirea numărului de invitați și prin itinerarea în mai multe orașe ale țării a acestei expoziții de artă sacră și religioasă contemporană.

 

Salonul de Artă Creștină a fost deschis în în 2022 și 2023 la Arad și Râmnicu Vâlcea, urmând ca, după prezentarea sa la Muzeul Museikon din Alba Iulia, să fie în continuare deschis și în alte centre culturale.

 

Salonul de Artă Creștină este organizat de Asociația „Basm” în parteneriat, de această dată, cu Muzeul Național al Unirii, Universitatea „1 Decembrie 1918”, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și Uniunea Artiștilor Plastici din România.

 

Curatorul Salonului este pictorul Cătălin Băluț, conf. univ. dr. la secția de Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

        

Expoziția deschisă începând cu data de 1 august 2023 la Muzeul Museikon reunește creațiile a 27 de iconari și pictori bisericești, artiști aparținînd unor generații diferite, de la cei consacrați, aflați la apogeul activității lor creatoare și până la tineri absolvenți, masteranzi ori studenți ai facultăților de profil din țară. De asemenea, artiștii expozanți vin din diferite centre culturale ale României: București, Arad, Cluj, Alba Iulia, Râmnicu Vâlcea.

 

Gândit ca un proiect artistic menit să-i aducă laolaltă pe iconarii și pictorii bisericești contemporani din întreaga țară, dar și să convingă publicul de importanța și actualitatea artei sacre, precum și a artei laice cu tematică religioasă, Salonul de Artă Creștină se deschide, în același timp, către tinerii artiști sau către cei ce urmează studii de profil, în scopul creării unor necesare punți de comunicare între generații și între confrați, în cadrul breslei.      

 

Prin invitația de a expune împreună, adresată colegilor săi iconari și pictori bisericești – cei mai mulți dintre ei artiști consacrați, cu o bogată activitate –Cătălin Băluț, curatorul Salonului, și-a propus să contureze o imagine cuprinzătoare asupra artei sacre ortodoxe contemporane din România dar, și să aducă în conștiința publicului actualitatea imaginii sacre, rolul ei teologic, artistic și formator.

 

Lucrările prezentate în Cadrul Salonului de Artă Creștină sunt realizate toate tehnicile tradiționale și contemporane: icoană pe lemn, icoană pe sticlă, frescă, mozaic, imagine sacră obținută cu ajutorul tehnicilor grafice mixte, al desenului sau al gravurii.

 

Invitat în deschiderea expoziției este Pr. Prof. Mihai Himcinschi, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

 

Salonul De Artă Creștină se va deschide marți, 1 august 2023, ora 16, la Muzeul Museikon din Alba Iulia.

 

Read more...

Generali România asigură UNTOLD 2023

• Generali România asigură răspunderea civilă a organizatorului pentru UNTOLD
2023
• Intermedierea și consultanța de risc sunt oferite de SAFETY Broker
București - Generali România este în acest an partener oficial al UNTOLD 2023 – unul dintre cele mai mari
și cele mai așteptate festivaluri din lume. Generali asigură astfel răspunderea civilă a organizatorului de
eveniment cu ajutorul serviciilor de intermediere și consultanță de risc oferite de Safety Broker.
Acoperirea poliței a fost personalizată pentru procesul de organizare de o complexitate ridicată pe care îl
presupune un eveniment de nivelul UNTOLD 2023. Protecția este activă încă din faza de pregătire a locației
și se extinde până la încheierea concertelor și demontarea ulterioara a elementelor de scenotehnica.
Această acoperire cuprinzătoare reprezintă un angajament esențial al organizatorilor, alături de Generali
Romania și Safety Broker, față de siguranța participanților la UNTOLD 2023 și contribuie la succesul și
atmosfera unica a festivalului.
Daniela Pene, Chief Commercial Officer, Generali România a declarat: “Știm că UNTOLD 2023 este un
prilej de bucurie și relaxare pentru sute de mii de participanți și este așteptat cu nerăbdare. Suntem, așadar,
încântați să contribuim și noi la succesul acestui eveniment, facilitând o experiență sigură și memorabilă
participanților. Îndeplinim, astfel, scopul Generali România: acela de a oferi încredere tuturor clienților săi că
se pot bucura din plin de momentele importante din viața lor”.
Viorel Vasile, CEO SAFETY BROKER a declarat: "De 5 ani avem drept misiune să împărtășim tuturor
tinerilor ideea că muzica bună și magia oferite de UNTOLD, cel mai mare festival de muzică din Europa, pot
fi trăite la intensitate maximă atunci când ne simțim în siguranță și respectăm măsurile de protecție. Anul
acesta, avand Generali România alături în acest proiect, suntem convinși că ne vom îndeplini cu succes
misiunea. Sub deviza „Safety never been so fun” vom scrie împreună un nou capitol memorabil în povestea
UNTOLD, în care siguranța și responsabilitatea vor constitui pilonii fundamentali.”
UNTOLD se afla in acest an la cea de-a VIII ediție si va avea loc în perioada 3 - 6 august, în Cluj-Napoca, fiind
unul dintre cele mai mari festivaluri din lume.
GENERALI ROMÂNIA
Generali România este unul dintre primii 10 asigurători locali conform volumului total de prime brute subscrise și face parte din
grupul italian Generali. Independent din 1831, grupul este unul dintre cei mai mari asigurători din lume și activează în 50 de țări.
Cu 82.000 de angajați și 68 de milioane de clienți, grupul ocupă o poziție de lider pe piețele vest-europene și un loc tot mai
important pe piețele din Europa Centrală și de Est și din Asia.
SAFETY BROKER
Safety Broker de Asigurare, este cel mai mare distributor de asigurări din România și din Republica Moldova, cu o cotă de piață
de 8,54 % și prime intermediate în valoarea de 213 mil. EUR la finalul anului 2022. Compania dispune în prezent de una dintre
cele mai dezvoltate reţele teritoriale de sucursale şi agenţii la nivel național. Cu o experiență de 18 ani și un portofoliu de peste
1 milion de clienți, Safety Broker este de 9 ani consecutiv liderul pieței de brokeraj în asigurări.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686