Items filtered by date: Wednesday, 05 July 2023 - Like - stiri Alba Iulia

Green Deal: Intră în vigoare o nouă lege de combatere a defrișărilor și a degradării pădurilor la nivel mondial determinate de producția și consumul din UE

Intră în vigoare Regulamentul UE privind lanțurile de aprovizionare fără defrișări, un element esențial în lupta împotriva schimbărilor climatice și a pierderii biodiversității. Acesta reflectă dorința cetățenilor europeni de a nu mai conduce, prin consumul lor, la defrișări la nivel mondial. Odată aplicat, noul act normativ va garanta că un set de bunuri-cheie exportate sau introduse pe piața UE trebuie să nu mai fie afectate de despăduriri și, astfel, nu vor mai contribui la despăduriri și la degradarea pădurilor în UE și în alte părți ale lumii.

Companiile vor trebui să confirme că produsul a fost produs pe terenuri care nu au fost supuse defrișărilor sau degradării pădurilor, inclusiv a pădurilor primare, după 31 decembrie 2020. Deși nicio țară sau marfă nu va fi interzisă, toate companiile relevante vor trebui să efectueze un control strict de diligență dacă exportă sau introduc pe piața UE ulei de palmier, bovine, soia, cafea, cacao, lemn și cauciuc, precum și produse derivate, cum ar fi carnea de vită, mobila sau ciocolata enumerate în anexa la regulament, la intrarea în vigoare a noilor norme, peste 18 luni. Lista produselor de bază vizate va fi revizuită și actualizată periodic, ținând seama de noile date, cum ar fi schimbarea modelelor de despădurire.

Companiile vor trebui, de asemenea, să verifice dacă aceste produse sunt conforme cu legislația relevantă a țării de producție, inclusiv în ceea ce privește drepturile omului, și dacă au fost respectate drepturile popoarelor indigene afectate.

Având în vedere că UE este o economie și un consumator important al materiilor prime și produselor vizate, acest pas - pe lângă măsurile luate în multe țări producătoare - va contribui la stoparea unei părți semnificative a defrișărilor și a degradării pădurilor la nivel mondial, reducând astfel emisiile de gaze cu efect de seră și pierderea biodiversității. Noile norme contribuie, de asemenea, la asigurarea mijloacelor de trai a milioane de oameni, inclusiv a popoarelor indigene și a comunităților locale din întreaga lume, care depind în mare măsură de ecosistemele forestiere.

Intensificarea angajamentului cu țările producătoare și consumatoare
Regulamentul se va aplica în mod echitabil produselor din interiorul și din afara UE. Producătorii vor trebui să se angajeze în practici de producție durabile și să îmbunătățească transparența lanțului de aprovizionare. Având în vedere că cererea de produse fără despăduriri este în creștere la nivel mondial, noile norme reprezintă o oportunitate comercială de a intensifica comerțul cu produse fără despăduriri și de a stimula oportunitățile pentru actorii sustenabili din întreaga lume.

UE își intensifică angajamentul față de țările partenere, atât față de țările consumatoare, cât și față de țările producătoare, cu scopul de a colabora pentru a ne atinge obiectivele comune, astfel cum au fost convenite în cadrul Obiectivelor de dezvoltare durabilă, al Acordului de la Paris și al Cadrului global privind biodiversitatea, precum și pentru a stimula continuarea comerțului durabil între parteneri.

UE recunoaște progresele semnificative pe care multe țări partenere le-au înregistrat în ultimul deceniu în ceea ce privește reducerea defrișărilor și ia act de măsurile luate pentru a îmbunătăți transparența în lanțul de aprovizionare. UE este pregătită să se angajeze alături de țările producătoare pentru a asigura o tranziție incluzivă către lanțuri de aprovizionare legale și fără defrișări.

De asemenea, UE colaborează deja cu țările mari consumatoare, cum ar fi SUA și China, pentru a-și uni eforturile și a stabili măsuri similare în vederea eliminării defrișărilor din lanțurile lor de aprovizionare.

Etapele următoare
Operatorii și comercianții au acum la dispoziție 18 luni pentru a pune în aplicare noile norme. Microîntreprinderile și întreprinderile mici se vor bucura de o perioadă de adaptare mai lungă, precum și de alte dispoziții specifice. Comisia a publicat un document de întrebări frecvente pentru a sprijini operatorii și comercianții, în special IMM-urile, în vederea respectării cerințelor acestui regulament.

În următoarele 18 luni, Comisia va face, de asemenea, o analiză comparativă a țărilor sau a unor părți ale acestora și va determina nivelurile de risc scăzut, standard sau ridicat pe baza unei evaluări obiective și transparente. Aceste evaluări sunt dinamice în timp, în funcție de evoluțiile de pe teren. Produsele din țările cu risc scăzut vor face obiectul unei proceduri simplificate de diligență. Proporția de verificări este efectuată asupra operatorilor în funcție de nivelul de risc al țării: 9% pentru țările cu risc ridicat, 3% pentru cele cu risc standard și 1% pentru cele cu risc scăzut. Autoritățile competente ale UE vor avea acces la informațiile relevante furnizate de întreprinderi, cum ar fi coordonatele de geolocalizare, și vor efectua controale cu ajutorul instrumentelor de monitorizare prin satelit și al analizei ADN pentru a verifica proveniența produselor.

În cazul țărilor producătoare care ar putea fi identificate ca prezentând un risc ridicat, Comisia va iniția un dialog specific înainte de orice clasificare finală, cu scopul de a aborda împreună cauzele profunde ale defrișărilor și degradării pădurilor și de a reduce nivelul de risc al acestora.

Read more...

Ucraina: Centrul internațional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei își începe astăzi activitatea

Centrul internațional pentru urmărirea penală a infracțiunii de agresiune împotriva Ucrainei (ICPA) și-a început activitatea la Haga, fiind găzduit de Agenția Uniunii Europene pentru cooperare în domeniul justiției penale (Eurojust). Centrul nou înființat va fi esențial pentru investigarea crimei de agresiune a Rusiei împotriva Ucra
inei și va facilita constituirea de dosare pentru procesele viitoare. Acesta va oferi o structură care să sprijine și să îmbunătățească investigațiile în curs și viitoare privind crima de agresiune și va contribui la schimbul și analiza probelor adunate de la începutul agresiunii rusești.

Centrul, înființat cu sprijinul Comisiei, este compus din procurori naționali selectați care participă deja la echipa comună de anchetă, de care centrul este legat în cadrul operațiunilor sale. Experții participanți vor putea să lucreze împreună zilnic, să facă schimb rapid de probe și să convină asupra unei strategii comune. Eurojust va oferi sprijin operațional, juridic, financiar și logistic, inclusiv pentru conservarea, stocarea și analiza probelor. Această activitate este esențială pentru a pregăti viitoarele procese, fie în fața instanțelor naționale sau internaționale, inclusiv a unui eventual tribunal pentru crima de agresiune sau a Curții Penale Internaționale (CPI) pentru crimele aflate în jurisdicția sa.

Președintele Ursula von der Leyen a declarat: "Invazia Rusiei în Ucraina continuă să aducă orori de nedescris, în fiecare zi. Știrile profund îngrijorătoare despre atacurile deliberate împotriva civililor, inclusiv a copiilor, au devenit o reamintire zilnică crudă a vărsării de sânge pe care Putin a readus-o pe continentul nostru. Dovezile nenumăratelor crime internaționale comise de Rusia se adună. Noul centru internațional de urmărire penală va juca un rol esențial pentru a se asigura că autorii sunt aduși în fața justiției, inclusiv pentru crima de agresiune. Nu vom lăsa nicio piatră neîntoarsă pentru a-i trage la răspundere pe Putin și pe acoliții săi."

Etapele următoare

Centrul va începe să funcționeze începând de astăzi. Eurojust va colabora îndeaproape cu Comisia și cu membrii Echipei comune de anchetă pentru a se asigura că Centrul poate oferi cel mai bun sprijin posibil autorităților naționale.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686