Items filtered by date: Wednesday, 29 January 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Revanşă dramatică în CEWL: ICIM Arad - CSU Alba Iulia 59-61

  • Published in Sport

  Victorie dramatică în Europa pentru CSU Alba Iulia împotriva campioanei României. Universitarele au învins, miercuri seară, scor 61-59 (15-14, 14-10, 16-14, 16-21), în deplasare pe ICIM Arad, într-o partidă care a contat pentru etapa a VIII-a a Ligii Europei Centrale la baschet feminin.
  Disputa a fost controlată clar timp de trei sferturi de către trupa lui Miroslav Popov, care a reușit să câștige primele trei pătrimi. Meciul a început totuși echilibrat, cu un prim sfert dus cap la cap de cele două combatante, terminat cu avantaj de un punct pentru vizitatoare. Până la pauza mare diferența în favoarea echipei din Alba Iulia a crescut la 5 puncte, în urma unui joc defensiv foarte bun. La revenirea de la vestiare partida a mers în aceași direcție, cu CSU la conducere, care a reușit să intre în ultimul sfert cu 7 puncte în față pe tabelă. În ultima parte din meci, gazdele, împinse din spate și de publicul numeros, au reușit o revenire spectaculoasă, reușind chiar să se afle în avantaj de două puncte la un moment dat, însă universitarele din Alba Iulia au demonstrat forță și hotărâre, reușind să administreze campioanei României prima înfrângere din Liga Europei Centrale și cea de-a doua din sezon.
  În urma acestei victorii, CSU Alba Iulia își consolidează poziția a doua în clasamentul CEWL, reușind până în prezent 4 victorii și două înfrângeri. De cealaltă parte, ICIM-ul rămâne lider, cu o linie de clasament cu 5 succese și o partidă pierdută.
  Următoarea partidă în Liga Europei Centrale pentru CSU Alba Iulia va avea loc miercuri, 5 februarie 2014, pe teren propriu, împotriva campioanei Austriei, Flying Foxes Post Viena.
  Marcatoare CSU Alba Iulia: Marina Mandic - 12 puncte, Breanna Salley - 11 puncte, Annemarie Părău - 8 puncte, Chastity Reed - 8 puncte, Khadijah Whittington - 6 puncte, Sasa Cadjo - 6 puncte, Larisa Toma - 4 puncte, Ildiko Nagy - 4 puncte și Tiffany Brown - 2 puncte.
  La sfârşitul parttidei Miroslav Popov, antrenorul echipei albaiuliene a declarat: "Știam că ne așteaptă un meci dificil, dar le-am spus fetelor să joacă fără presiune, să exersăm unele lucruri, pentru că meciul nu a avut o mare importanță pentru noi. Bineînțele cele două echipe joacă mereu la victorie, însă eu am vrut ca jucătoarele mele să fie relaxate, să încercăm lucruri noi și să vedem cum putem depăși Aradul, în apărare și atac, acesta a fost principalul scop astăzi. Dar meciul a fost unul bun per ansamblu pentru noi, chiar dacă am ratat din nou mult, în plus arbitrii nu ne-au acordat multe faulturi, iar eu am primit un tehnic nejustificat, însă cu toate acestea am câștigat. Am făcut însă din nou o apărare bună, cu excepția ultimelor minute din sfertul patru, când puteam chiar pierde, însă am avut și puțin noroc. Îmi felicit jucătoarele pentru partida făcută astăzi și continuăm să ne antrenăm, să muncim, pentru îndeplinirea obiectivelor".
CSU Alba Iulia

Read more...

România este pe locul şase din 20 de ţări, într-un top privind viteza de conectare la Internet

  România se află pe locul şase din 20 de ţări într-un clasament privind viteza de conectare la Internet realizat trimestrial de compania americană Akamai Technologies, în care prima poziţie este ocupată de Hong Kong.
  Clasamentul, realizat pentru perioada iulie-septembrie 2013, a fost realizat în funcţie de viteza maximă de conectare, în traficul realizat prin reţeaua globală a companiei, relatează Bloomberg.
  România, cu o viteză medie de conectare de 45,4 megabiţi pe secundă, mai mică cu 4,4% faţă de viteza înregistrată în trimestrul precedent, a coborât de pe poziţia a treia pe poziţia a şasea.
  Statele Unite se află doar pe locul 13, unul dintre motive fiind suprafaţa mare a ţării, care face dificilă instalarea pe întreg teritoriul a cablurilor din fibră optică.
  Romania este devansată în ordine de Hong Kong, Coreea de Sud, Japonia, Singapore şi Israel.
  Pe poziţia a şaptea se află Letonia, Akamai Technologies explicând că ţările mici reuşesc mai repede să instaleze tehnoloigia necesară Internetului de mare viteză.
  Bulgaria este pe locul 12, cu o viteză de conectare de 37 megabiţi pe secundă, de peste două ori mai mare decât media globală.
  Marea Britanie se află pe locul 16, cu o viteză de 35,7 megabiţi pe secundă, cu 3,9% mai scăzută faţă de trimestrul precedent, dar cu 27% mai rapidă faţă de acum un an.
  Akamai Technologies este un operator american de reţea de Internet din Cambridge, Massachusetts - SUA, prin intermediul căruia are loc 15%-20% din traficul total de Internet la nivel mondial.
SURSA: mediafax.ro

Read more...

Iata cum scapi de stresul de la locul de munca!

  Cu totii resimtim stresul de la birou, chiar daca o facem intr-un mod diferit. Si este foarte important sa incercam, pe cat posibil, sa scapam de acest stres, care nu face decat sa ne ingreuneze munca si sa ne afecteze sanatatea. Iata cateva sfaturi despre cum poti sa scapi de stresul de la locul de munca!


Gaseste-ti un job stabil. Pentru majoritatea oamenilor, un loc de munca provizoriu nu face decat sa aduca batai de cap si un nivel de stres considerabil mai mare. Asadar, specialistii recomanda sa incerci sa iti gasesti un loc de munca stabil, de unde sa nu mai pleci si care sa iti fie pe plac din punct de vedere financiar.

Si aspectul financiar este important. Stim foarte bine ca in Romania, salariu mediu este cu mult sub nivelul U.E. Iar acest lucru ii face pe romani sa fie si mai stresati la locul de munca. Faptul ca nu castiga suficient de mult pentru a trai decent, pentru unele persoane poate fi un adevarat factor de stres. Tot specialistii sunt cei care recomanda sa incerci sa ai si o a doua sursa de venit, dintr-o activitate auxiliara.


Relatia cu seful. Aici, nivelul de stres depinde in special de tipul managerului tau. Daca este un manager care se foloseste de frica pentru a va domina, atunci este un factor de stres in plus. In schimb, daca managerul este un om bland si calm, cu care te poti intelege si poti discuta fara sa existe riscul sa iti pierzi locul de munca, acest lucru te va ajuta sa nu mai fii atat de stresat.

Relatia cu colegii. Credeai ca colegii nu sunt importanti? Ei bine, te-ai inselat! De fapt, relatia pe care o ai cu colegii iti poate afecta rezultatele la locul de munca. Mai ales daca lucrezi in echipa, va trebui sa gasesti o cale sa te intelegi cu toti, pentru a nu afecta performantele intregului grup.

Lipsa de pasiune. Asa cum spuneam si mai sus, este foarte important sa iti gasesti un job care sa iti placa. Lipsa pasiunii in ceea ce faci se va vedea imediat in rezultate si in felul in care iti faci treaba. Gaseste modalitati prin care sa iti placa ce faci, chiar daca nu este job-ul tau de vis si munceste pentru a ajunge acolo unde iti doresti.

Orele suplimentare. Nu cred ca exista vreun loc de munca, in Romania, unde sa nu trebuiasca sa stai macar jumatate de ora dupa program, pentru a-ti termina treaba. Si acest lucru poate fi un factor de stres, mai ales daca lucrezi perioade mari de timp (adica peste 9 ore). Incearca sa iti termini treaba la timp si nu accepta orele suplimentare decat daca iti sunt platite, asa cum este legal (reginele.ro).

Read more...

DIVERSIFICAREA OFERTEI TURISTICE DIN JUDEȚUL COVASNA, PRINTR-O NOUĂ LOCAȚIE REABILITATĂ CU FONDURI REGIO

  Cu fonduri de 5,53 milioane lei, Băile carbogazoase din Biborțeni, Baraolt, vor intra în lucrări de reabilitare pentru modernizarea și transformarea acestora într-un nou punct de atracţie turistică, ce va diversifica oferta de servicii a orașului. Contractul de finanţare prevede ca, pe parcursul unui an și jumătate, utilităţile băilor să se modernizeze şi să ofere spaţii de agrement ce vor atrage cât mai mulţi turişti veniţi să viziteze oraşul. Documentul a fost semnat la sediul Consiliului Județean Covasna, din Sfântu Gheorghe, de către domnul Barna András Lázár-Kiss, primarul orașului Baraolt şi domnul Simion Crețu, director general ADR Centru, în prezenţa președintelui CJ Covasna, domnul Tamás Sándor. Proiectul este finanţat din fondurile Programului Operaţional Regional, domeniul major de intervenţie 5.2, destinat modernizării infrastructurii de turism regional, program gestionat de către ADR Centru la nivelul Regiunii Centru.

  Valoarea totală a proiectului „Reabilitare și modernizare băi carbogazoase Biborțeni, Oraș Baraolt” este de 5,53 milioane lei, din care 2,52 milioane lei reprezintă finanţarea nerambursabilă solicitată de către Primăria orașului, iar diferenţa dintre cele două sume reprezintă contribuţia adusă de beneficiar la realizarea proiectului. Prin fondurile solicitate, autorităţile urmăresc creșterea numărului de turiști care au acces la aceste facilități și crearea de noi locuri de muncă. Structura de agreement existentă se va reabilita și moderniza fiind realizate, la finalul proiectului, 15 servicii complet noi de agreement și spa modern. Astfel va fi reabilitată clădirea în suprafață de peste 1100 mp a spa-ului, terasa acoperită și anexele. Vor mai intra în reabilitare sauna, pavilionul de apă minerală, precum și 7 bazine de înot, de hidromasaj, de copii, atât cele cu apă rece cât și cele de apă minerală. Pe parcursul implementării proiectului vor fi realizate și racordurile la utilități: curent, gaz, la panouri solare, la canalizare și se vor achiziționa dotările necesare pentru instalații.

  “Suplimentarea resurselor locale bugetare cu fonduri atrase din turismul local este o strategie pe termen lung care va genera şi pentru cetăţenii din Baraolt, venituri şi beneficii. Diversificarea ofertei turistice, va da atât cetăţenilor cât şi turiştilor un spaţiu de agrement  în care să se relaxeze, să participe la evenimentele culturale locale sau să practice diverse activităţi sportive. Deși contribuția de peste 3 milioane lei reprezintă acum un efort financiar pentru bugetul primăriei, obținerea unor rezultate pe termen lung va aduce venituri și poate reînscrie localitatea pe traseele obiectivelor turistice naționale, ce oferă servicii de calitate. Acesta este cel de-al 24-lea proiect contractat pe domeniul 5.2, prin care am investit în infrastructura turistică din Regiunea Centru peste 141 milioane lei fonduri nerambursabile”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

   ”Fost oraș minier, Baraoltul este în prezent axat pe industria prelucrării lemnului, dar prezintă reale posibilități de dezvoltare în domeniul turismului balnear. Resursele de ape minerale, de diverse feluri, pot și trebuie să asigure dezvoltarea acestei zone, deoarece sunt foarte eficiente în tratarea diferitelor boli, unele fiind folosite pentru băi curative, altele pentru cură internă, dar totodată şi ca ape de masă. Acum, Consiliul Județean Covasna acordă o atenție deosebită investițiilor pentru valorificarea potențialului turistic, deoarece aceste resurse pot înlocui vechea activitate axată pe minerit și pot ocupa o pondere însemnată din forța de muncă locală. Obiectivele de dezvoltare ale judeţului Covasna, pentru următorii ani, includ dezvoltarea agriculturii, modernizarea reţelei de drumuri, dezvoltarea turismului și realizarea de lucrări publice în educație, sănătate, gestionarea deșeurilor, dar şi în domeniul social. Consiliul Județean investește și atrage fonduri europene în toate aceste domenii, dar asigurăm și sprijin acelor comunități locale care, ca și Baraoltul, pregătesc propriile proiecte în domeniile considerate de noi toți prioritare”, a declarat, după evenimentul de semnare a contractului de finanțare, domnul Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna și al CDR Centru.

  La nivelul județului Covasna acesta este cel de-al treilea proiect finanțat de REGIO pentru reabilitarea infrastructurii turistice, de către autoritățile publice locale. Celelalte două proiecte vizează reabilitarea infrastructurii în stațiunea balneo-climaterică Covasna,  precum și crearea și modernizarea infrastructurii de agrement din stațiunea Șugaș-Băi. Detalii ale tuturor contractelor de finanțare semnate la nivelul Regiunii Centru prin programul Regio, puteți obține accesând pagina web Regio ADR Centru, link: http://harta.regio-adrcentru.ro/.

Read more...

Emilia Popescu, operata pe coloana!

  • Published in Monden

  Emilia Popescu isi tine viata personala departe de ochii curiosi ai publicului, fiind una dintre cele mai discrete vedete de la noi. Pe langa “rolul” de jurat pe care il are in emisiunea concurs “Dansez pentru tine”, Emilia urca si pe scena teatrelor din intreaga tara.
  Emilia a suferit o operatie pe coloana, destul de complicata, la inceputul anului, iar medicii i-au recomandat odihna si liniste. Actrita nu a rezistat foarte mult si deja s-a intors pe scena, de dragul publicului.
“Emilia s-a operat la coloana pe data de 9 ianuarie. A fost o operatie dificila, ca majoritatea celor facute la coloana vertebrala. Din fericire, totul a fost bine. Emilia a stat acasa cateva zile si era cat pe ce sa se anuleze spectacolul “Pescarusul”, din 22 ianuarie, in care ea are rol principal.
  Medicii i-au spus sa stea in pat, ca nu e de joaca cu spatele. Asa a si facut, doar ca nu a mai putut de dorul scenei de teatru si a revenit. A facut miscarile cu grija. In culise a mers incet, a stat pe scaun, dar pe scena nu s-a vazut ca ea a suferit o operatie. S-a urcat pe tocuri pentru ca asa ii este rolul, dar nu avea tocuri exagerate, ci unele mici ca sa nu-i faca rau la spate. Plus ca, pe scena, a stat mai mult desculta”, au declarat surse din anturajul Emiliei Popescu pentru WOWbiz (reginele.ro).

Read more...

Un tânăr de 22 de ani din Vadu Moţilor a fost prins de poliţişti că transporta peste 10 metri cubi de material lemnos, fără să deţină documente legale

  Poliţiştii Postului de Poliţie Gîrga de Sus, împreună cu lucrători ai Ocolului Silvic Gîrda, au organizat marţi, 28 ianuarie, o acţiune ce a avut drept scop combaterea ilegalităţilor privind tăierea şi transportul materialului lemnos.
  Cu ocazia acestei acţiuni a fost depistat un tânăr, în vârstă de 22 de ani, din comuna Vadu Moţilor, care transporta cu o autoutilitară, cantitatea de 10,7 metri cubi material lemnos, pentru care nu a putut prezenta documente legale de provenienţă şi transport.
  Întreaga cantitate de material lemnos a fost confiscată iar conducătorul autoutilitarei a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 2.000 de lei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 171/2010.

Read more...

Carnea de cal se găsea în produsele de vită „cu trei ani înainte de scandal”

  Mii de tone de carne de cal au intrat, cel mai probabil, ilegal în lanţul alimentar în cei trei ani de dinainte de izbucnirea scandalului cărnii de cal, de la începutului lui 2013, a declarat parlamentarul britanic Mary Creagh.
  Politicianul, care era la vremea respectivă secretar de stat pentru probleme de mediu, alimentaţie şi politici rurale, spune că are dovezi potrivit cărora, substituirea la scară mare a cărnii de vită cu cea de cal începuse cu câţiva ani înainte. „Numărul cailor sacrificaţi în Marea Britanie s-a înjumătăţit în ultimul an, iar ceea ce ne spune acest lucru este că probabil 50% dintre caii sacrificaţi în 2010, 2011 şi 2012 erau folosiţi în comerţul ilegal”, precizează Mary Creagh, citată de bbc.co.uk.
  Potrivit cifrelor oficiale, în 2009 în Marea Britanie au fost sacrificaţi 5100 de cai, pentru ca în 2010 numărul lor să crească la 8.854, ajungând în 2011 la 9.011 şi în 2012 la 9.405. În 11 luni din 2013 însă, au fost scarificaţi doar 4.505. cai.
  Creagh spune că în anii de dinainte de scandal, asociaţiile pentru protecţia animalelor au raportat un număr mare de cai abandonaţi, iar autorităţile au sesizat o creştere a numărului de fraude la trecerea cailor peste graniţă, dar şi a numărului de cai sacrificaţi.  După izbucnirea crizei financiare din 2008, mulţi britanici nu şi-au mai permis să crească animalele pe care le aveau. Mulţi dintre caii abandonaţi au fost trataţi, li s-au pus micro-chipuri noi şi apoi au fost duşi la abatoare. „Nu toţi au fost exportaţi. Unii dintre ei au rămas în Regatul Unit. Nu mă îndoiesc că aceştia au intrat în lanţul alimentar, substituind ilegal carnea de vită”, a explicat Mary Creagh pentru BBC Radio 4.
Sursa: yahoo.news

Read more...

ACTIVITATEA ARHIVELOR DIN ALBA ÎN CURSUL ANULUI 2013

  Începutul de an reprezintă un moment de analiză în ceea ce priveşte anul care a trecut. În această situaţie s-a regăsit şi Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, care a realizat un raport privind activitatea instituţiei pe anul 2013.
  Anul trecut au fost preluaţi în depozitele Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale 9,40 metri liniari de documente, de la Consiliul Judeţean Alba şi Direcţia Publică Comunitară de Evidenţă a Persoanei Alba. Au fost inventariaţi 47,20 metri liniari, reprezentând 18.082 dosare şi registre.
  Pentru exercitarea atribuţiilor de control prevăzute de legislaţia în vigoare, au fost planificate 44 de controale de fond la creatorii şi deţinătorii de documente din judeţ, fiind executate 46 de astfel de acţiuni. De asemenea, au fost efectuate 52 controale tematice pentru verificarea lucrărilor de selecţionare.
  La Comisia de Selecţionare a serviciului au fost înregistrate 60 lucrări de selecţionare şi  34 nomenclatoare. Au fost soluţionate 35 nomenclatoare (27 confirmate, 8 respinse) şi 56 lucrări de selecţionare (41 aprobate integral, 13 aprobate parţial, 2 respinse).
  Numărul cererilor depuse de persoane fizice sau juridice a crescut uşor faţă anul trecut, fiind înregistrate 454 solicitări (faţă de 439 solicitări în anul 2012), problematica acestora fiind în continuare deosebit de variată, soluţionarea necesitând un timp îndelungat. Dintre cele 416 cereri soluţionate, 31 cereri au fost trimise spre competentă rezolvare altor instituţii, pentru 179 cereri s-au dat negaţii, iar 206 cereri au avut răspuns pozitiv. Pentru 30 cereri au fost solicitate date suplimentare. Pentru soluţionarea cererilor au fost cercetate 2024 dosare şi registre, 56 publicaţii şi 805 inventare.
  Deşi nu este principala atribuţie a Arhivelor, activitatea culturală este acel aspect al activităţii instituţiei care prezintă publicului larg munca arhiviştilor şi arhivarilor.
  La sala de studiu au fost eliberate 157 permise, din care 10 pentru cetăţeni străini. La solicitarea cercetătorilor, care au avut 571 prezenţe, li s-au pus la dispoziţie 6387 dosare şi registre şi 106 publicaţii.
  La biblioteca documentară s-a reuşit înregistrarea şi fişarea a 93 publicaţii, dintre care 54 cărţi şi 39 periodice, toate primite prin donaţie. 
  Pentru anul 2013 a fost planificată realizarea a 5 expoziţii. Au fost realizate 11 expoziţii: „Povestea unui judeţ: 1968- Începutul”, „Arhiviştii de ieri ...”, „Noi, Poienarii, Vouă Moştenire”, „Odinioară pe calea ferată”, „Tradiţii de primăvară ieri şi azi”, „Fotografii şi ilustrate în depozitele Arhivelor”, „Din comorile înţelepciunii populare de acum un veac”, „Fonduri familiale în depozitele Arhivelor Naţionale Alba”, „Cărţi de patrimoniu în biblioteca Arhivelor Naţionale Alba”, „Dobrogea – oameni şi locuri”, „Sub zodia tămăduirii. Medicină şi farmacie în judeţul Alba”, colaboratorii noştri statornici fiind Consiliul Judeţean Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.
  A fost editat volumul „Memoria Arhivelor – Primele trei decenii de la făurirea României Mari”, finanţarea fiind asigurată de Consiliul Judeţean Alba.
  Au fost încheiate 2 protocoale de colaborare, unul cu Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia, intitulat „Instituţiile în viziunea elevilor”, iar cel de-al doilea cu Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia pentru promovarea proiectelor culturale comune.
  În cadrul săptămânii „Şcoala Altfel” (02-05 aprilie), sediul Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale a fost vizitat de 970 copii preşcolari şi şcolari, însoţiţi de cadrele didactice.
  Au fost restaurate 6841 file, din 114 dosare şi registre. Datorită unei excelente colaborări cu Consiliul Judeţean Alba, au fost procurate fondurile necesare achiziţionării de materiale pentru laboratorul de restaurare şi legătorie. În cadrul atelierului de legătorie al serviciului au recondiţionate şi legate 738 dosare şi 60 registre, reprezentând 85.799 file.

Read more...

Accident rutier în apropiere de Lancrăm. Un tânăr de 27 de ani rănit uşor

  Marţi, 28 ianuarie, în jurul orei 17,53, pe DN 1, la km 370, în afara localităţii Lancrăm, un tânăr în vârstă de 27 de ani, din municipiul Alba Iulia, în timp ce conducea o autoutilitară, s-a angajat în depăşirea unui autoturism condus de un bărbat în vârstă de 46 de ani, din Alba Iulia, intrând în coliziune cu acesta după care s-a lovit de un arbore aflat la marginea părţii carosabile.
  În urma accidentului, un tânăr în vârstă de 27 de ani, pasager în autoutilitară, a suferit leziuni corporale uşoare, fără a rămâne internat în spital. Cercetările sunt în desfăşurare.

Read more...

Leul a avut cel mai slab început de an din 2010 şi până în prezent

  Casa de brokeraj (SSIF) Equity Invest, una dintre cele mai longevive societăţi de brokeraj din Romania, a realizat o analiză privind comportamentul monedei naţionale a României în raport cu principalele valute, la începutul anului 2014.
  În perioada 1- 27 ianuarie 2014, leul s-a depreciat cu cca 1,6% faţă de euro, astfel încât moneda naţională are cel mai slab început de an din 2010 şi până în prezent.
  "Prima etapă a deprecierii (aproximativ în prima săptămână din 2014) a survenit pe fondul creşterii aversiunii față de riscul implicat de investiţiile în zone emergente, respectiv ca urmare a intrării masive la cumpărare pe dolarul american, în virtutea continuării măsurilor de contracţie monetară în SUA și în anul curent; în consecinţă, a avut loc ieşirea din zona emergentă a capitalurilor speculative, întrucât asumarea riscurilor nu mai face sens atunci când dolarul oferă randamente în creştere şi riscuri mici", a arătat Cosmin Enache, Director General Adjunct al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest. Întărirea dolarului american la început de an a dus astfel la deprecierea monedelor din regiune inclusiv în raport cu euro: după primele 7 zile din ianuarie, leul a scăzut cu aproape 0,7% faţă de euro, zlotul şi coroana cehă cu aproape 0,6%, iar forintul cu aproximativ 1,1%.
Cea de-a doua etapă de depreciere a leului a fost determinată de măsurile de relaxare a politicii monetare, ciclu început de BNR încă de anul trecut.

Leul- între efectele măsurilor BNR și rezultatele de pe piaţa americană a muncii

  În primăvara lui 2013, guvernatorul BNR anunţa că România va intra într-un ciclu de reducere a dobânzii de politică monetară; BNR a redus dobânda de referinţă la 5% în iulie, iar prin scăderile ulterioare aceasta a încheiat anul trecut cu valoarea de 4%.   "Teoretic, ar fi fost de aşteptat ca leul să înregistreze o anumită depreciere în consecinţă, dar scăderea dobânzii de referinţă a avut anul trecut influenţe foarte reduse asupra monedei naţionale", a precizat Cosmin Enache.
  Lucrurile au stat diferit în această lună, când BNR a redus dobanda cheie la 3,75% şi, în acelaşi timp, a scăzut semnificativ şi neaşteptat ratele rezervelor minime obligatorii, astfel încât cca 4 miliarde de lei sunt eliberate către bănci, crescând surplusul de lichidităţi din piaţă. "Amploarea măsurilor plus reconfirmarea oficială a zonei de echilibru urmărită de BNR- respectiv oscilaţiile cursului leu/euro de până la 5%- au susţinut o depreciere a leului de aproape 1% faţă de euro în doar două zile pe pieţele financiare. Deprecierea ar fi putut fi şi mai mare, dar rezultatele slabe (anunţate pe 10 ianuarie) privind piaţa americană a muncii au dus la scăderea USD faţă de euro şi la o creştere a apetitului pentru risc, fapt care a susţinut monedele regionale; ca urmare, pe termen scurt, zlotul şi forintul- de exemplu- s-au apreciat uşor, iar scăderea leului a fost plafonată", a precizat Cosmin Enache. Ulterior, după 15 ianuarie, variațiile monedei naționale au scăzut în intensitate comparativ cu evoluția din prima parte a lunii.

Ce urmează?

"Cred că în 2014 leul ar putea fi mai sensibil faţă de măsurile BNR, varianta unei noi reduceri atât a dobânzii de referinţă, cât şi a rezervelor minime obligatorii fiind posibilă în acest an, mai ales în contextul în care inflaţia va rămâne în scădere. În plus, piaţa aşteaptă ca FED să reducă în continuare programul de relaxare cantitativă, iar întărirea USD (ca efect) va pune- cel mai probabil- din nou presiune pe monedele regionale, deci inclusiv pe leu.Să menţionăm însă ca devalorizarea leului îi dezavantajează pe unii, dar are şi avantaje; desigur că, pe de o parte, defavorizează populaţia şi firmele cu credite în euro; pe de altă parte însă, susţine exporturile oferind un impuls de creștere cererii externe pentru produsele româneşti. Cel mai important lucru însă este ca paritatea să nu fie foarte volatilă, limitând astfel posibilitățile de prognoză ale agenților economici, însă sunt sigur că de acest aspect va avea grijă Banca Națională", a arătat Cosmin Enache.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686