COMUNICAT DE PRESĂ - AUR - Unirea României prin calea ferată blocată de Ministerul Transporturilor!

Senatorul AUR, Adrian Cătană, a atras atenția, în cadrul unei interpelări adresate ministrului transporturlui Sorin Grindeanu, că tronsonul feroviar Vâlcele - Râmnicu Vâlcea, care deține o importanță deosebită pentru sistemul de transport deoarece scurtează semnificativ distanţa dintre București și Sibiu, este abandonat în momentul de față. Acest lucru se întâmplă deși tronsonul feroviar a fost inclus în anul 2016 în Master Planul General de Transport, ca proiect de modernizare al căii ferate Pitești-Râmnicu Vâlcea Nord, cu o valoare de aproximativ 366 milioane euro și termen pentru finalizare în 2026.

„În Master Planul General de Transport, tronsonul Pitești-Vâlcele-Râmnicu Vâlcea, cu lungime de 60 km, apare ca „Proiect în așteptare pentru modernizare / construcție nouă”. Dar în cifrele publicate de CFR Infrastructură nu am regăsit fonduri alocate acestui proiect. (...) Ruta scurtează enorm ruta București-Sibiu. Darea în exploatare a acestei rute ar fi însemnat o reducere importantă a duratei de transport din Sibiu spre capitală. Ar fi fost cea mai scurtă distanță de traversare feroviară a României (Vest-Sud Est/Curtici-Constanța)”, a arătat senatorul AUR.

Potrivit senatorului Adrian Cătană, ar fi o greșeală să renunțăm la relația feroviară scurtă Sibiu-Pitești, prin Vâlcelele (Argeș). „Această rută ar facilita viitoarea cale ferată de mare viteză Budapesta-Cluj-Sibiu-Pitești-București-Constanța”.

Senatorul AUR i-a solicitat ministrului Sorin Grindeanu să îi transmită dacă între priorităţile Ministerului Transporturilor și Infrastructurii se mai regăsește finalizarea acestui obiectiv de investiții. Totodată, Adrian Cătană a solicitat informații privind termenele calendaristice prevăzute pentru proiectare, execuție și dare în funcțiune, precum și stadiul acestui tronson, solicitând ministrului transporturilor să precizeze dacă mai este valabil termenul de 2026 pentru finalizare, așa cum era prevăzut în proiectul din 2016.

Calea ferată 219 Vâlcele-Râmnicu Vâlcea este una dintre cele mai impresionante lucrări de infrastructură din România. Are două tuneluri: Gibei (2.250 m, unul dintre cele mai lungi din țară) și Ploștina (1.910 m), trei viaducte mari: Topolog (1.440 m, cel mai mare din țară, înălțime maximă 50 m), Samnic (540 m) și Samnicel (270 m), și viaducte mai mici (cele mai multe rupte sau demontate), un pod peste răul Olt și altul peste răul Argeș.

Astăzi, distanța București-Rm. Vâlcea (177km) se parcurge în 2h15min cu autoturismul și 4h45min cu trenul, deoarece CFR Călători ocolește 276 km prin Caracal din cauza golului din harta feroviară. În acest moment, se poate ajunge la Sibiu pe două variante de cale ferată: prin Roşiori, Piatra Olt, Râmnicu Vâlcea – traseu de 7 ore, sau pe Valea Prahovei, prin Braşov, ceea ce înseamnă cam tot atât.

 

Departamentul de comunicare al Alianței pentru Unirea Românilor

Read more...

Clarificări ale purtătorului de cuvânt al Guvernului României, Dan Cărbunaru, privind aplicarea majorărilor salariale din sistemul de învățământ

Guvernul României a îndeplinit solicitările reprezentanților sistemului de învățământ privind majorările salariale începând cu data de 1 iunie, data adoptării și publicării în Monitorul Oficial a Ordonanței de Urgență 53/1 iunie 2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat.

Prin acest act normativ, au fost acordate majorări salariale de 1.000 lei brut/lună personalului didactic și didactic auxiliar, respectiv de 400 de lei brut/lună pentru personalul nedidactic.

Pentru a oferi garanțiile solicitate de reprezentanții federațiilor sindicatelor din învățământ privind includerea referinței din grila de salarizare a viitoarei legi a salarizării pentru debutant sau asistent universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie, Executivul și-a asumat acest angajament, care a fost inclus în formatul obligatoriu pentru orice act normativ,  respectiv în  Nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență 53/1 iunie 2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat.

Astfel, potrivit prevederilor din Secțiunea 4.8. a acestui document guvernamental public:

“De majorările salariale prevăzute în prezenta ordonanță de urgență beneficiază personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic din unitățile de învățământ preuniversitar și instituțiile de învățământ superior.

În contextul în care România are obligația să respecte jaloanele impuse prin PNRR și având în vedere situația excepțională care a impus adoptarea prezentei ordonanțe de urgență, în urma negocierilor desfășurate între reprezentanții Guvernului și liderii federațiilor sindicale care au declanșat greva generală la nivelul sistemului național de învățământ, pentru a putea asigura deblocarea sistemului de învățământ și respectarea dreptului la educație pentru 3 milioane de elevi, în urma negocierilor Guvern-Federații sindicale, s-a convenit asupra faptului că majorarea salarială acordată reprezintă un avans din creșterile salariale de care ar urma să beneficieze personalul didactic/didactic auxiliar și nedidactic din sistemul național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024.

De asemenea, s-a convenit asupra faptului că, în noua lege a salarizării, salariul mediu brut al debutantului/asistentului universitar urmează să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023. Intrarea în plată a noii grile de salarizare va fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani, după cum urmează:

1. 40% în primul an

2. 30% în al doilea an

3. 30% în al treilea an”.

În acest cadru, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a dispus ministrului Muncii, Marius Budăi, inițiatorul OUG 53/2023, să continue implementarea angajamentelor asumate în acest format, definitivând grilele bazate pe aceste repere prin dialog cu reprezentanții din sistemul educației.

Așa cum și-au asumat liderii Coaliției, ministerul Muncii va finaliza  legea nouă a salarizării până la 1 septembrie a.c., iar Guvernul o va trimite în Parlament  pentru a intra în vigoare din 1 ianuarie 2024.

Garanțiile privind implementarea noii grile în condițiile demarate deja prin majorările aprobate la 1 iunie pentru întreg personalul din învățământ sunt întărite de dialogul purtat la cel mai înalt nivel și de formatul de negociere care a inclus permanent liderii coaliției de guvernare.

 

Read more...

COMUNICAT DE PRESĂ - Consultările premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu reprezentanții sindicatelor din Educație

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și ministrul Educației, Ligia Deca, s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din educație, pentru a dialoga pe tema revendicărilor acestora.

 

În urma întrevederii, au fost prezentate următoarele măsuri:

 

Guvernul României va adopta, mâine, prin Ordonanță de Urgență, creșterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creșterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în viitoarea lege de salarizare, aplicabilă de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din învățământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar.

 

În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor.

 

 

Contact:

Biroul de presă al Guvernului This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Telefon: +40741252555

Website: http://www.gov.ro/, Facebook: https://www.facebook.com/guv.ro

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686