Principesa Margareta si Principele Radu au participat la slujba de comemorare a regelui Carol I

agerpres.ro agerpres.ro

Principesa Margareta și principele Radu au participat, marți, la un ceremonial religios organizat la Curtea de Argeș, pentru a marca trecerea a o sută de ani de la moartea regelui Carol I.

Slujba, oficiată de un sobor de preoți în frunte cu arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Calinic, s-a desfășurat în catedrala în care sunt înmormântați primii regi ai României.

După încheierea ceremonialului religios, principesa Margareta și principele Radu au păstrat un moment de reculegere lângă mormântul regelui Carol I, dar și la cele în care se află osemintele reginei Elisabeta, regelui Ferdinand și reginei Maria. Cei doi au făcut și o scurtă oprire la capela în care a fost depus sicriul cu rămășițele regelui Carol al II-lea.

Slujba de marți face parte dintr-o serie de evenimente dedicate centenarului morții regelui Carol I, care se desfășoară timp de trei zile la București, Sinaia, Curtea de Argeș și Alexandria.

Potrivit site-ului familiaregala.ro, regele Carol I (1839 — 1914), întemeietorul Dinastiei Române, a fost ales de elita politică românească, dintre principii Europei, și adus pe tronul țării, pentru a consolida unirea celor două Principate, Moldova și Țara Românească, pentru a conferi prestigiu noului stat, pentru a calma luptele interminabile pentru putere între facțiunile interne și pentru a reprezenta un factor de stabilitate, într-un moment crucial al dezvoltării României.

El a condus țara spre modernizare și independență, aflându-se personal în fruntea trupelor româno-ruse, în timpul Războiului Ruso-Româno-Turc din 1877/1878 (Războiul de Independență), încheiat prin Tratatul de la Berlin, din 1878.

Regele Carol I a decedat în ajunul izbucnirii Primului Război Mondial, lăsându-l moștenitor al tronului pe nepotul său, Ferdinand, asupra căruia va cădea sarcina împlinirii Marii Uniri.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686