Decade of Roma Inclusion 2005 - 2015 va avea reuniunea de inchidere la Sarajevo

Decade of Roma Inclusion 2005 - 2015 va avea reuniunea de inchidere la Sarajevo

 În 10 și 11 septembrie, va avea loc a 28-a  Reuniunea Internațională  și finală a Comitetului director al Deceniului de Incluziune a Romilor 2005-2015 care are loc la Sarajevo. Reuniunea are loc impreuna cu  coordonatorii naționali din țările implicate, precum și de multe alți colaboratori și parteneri instituționali. Aceasta își propune să atragă atenția asupra lecțiilor învățate și succeselor obținute în ultimii 10 ani.

Saltul primului Deceniu a început cu procese importante din Europa, în domeniul integrării romilor și cresterea gradului de constientizare de ansamblu a excluderii Romani, dar nu a reușit să influențeze în mod semnificativ incluziunea romilor în țările participante, nici nu a reușit  să previna gradul crescut de segregare. Reprezentanții diferitelor țări vor dezbate aceste aspecte, in cadrul unor întalniri care ar trebui, de asemenea, să indice modul în care și dacă inițiativa va continua.

Republica Cehă a aderat la Deceniului de Incluziune a Romilor 2005-2015, la 26 ianuarie 2005, printr-o rezoluție a Guvernului ceh. Inițiativa internațională include Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Ungaria, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia, Spania.  

Țările din Moldova, Norvegia, Slovenia și SUA au statut de observator toate în cadrul Deceniului de Incluziune a Romilor 2005-2015. Partenerii cheie pentru inițiativa sunt guvernele țărilor participante, instituții internaționale, organizații non-guvernamentale (în special bazele Open Society) și societatea civilă romă, care reprezintă grupul țintă și pledeaza pentru ca nevoile sale sa fie îndeplinite.

Statele participante la aceasta intalnire au promis, să-si  îndeplinească scopurile, prin variate planuri de acțiune, care ar fi trebuit să conducă la eliminarea excluderii sociale a persoanelor de etnie romă. Guvernul ceh a ales in cadrul  Deceniului de Învățământ: ocuparea forței de muncă, sănătatea și locuințele, ca domenii prioritare de intervenție pentru perioada 2005-2015.

La reuniune participa Ministrul Ceh pentru Drepturile Omului, Egalitatea de Șanse și Legislație Jiří Dienstbier, invitat de catre guvernul Bosniei și Herțegovinei, care este țara cu utimul președinte al Deceniului de Incluziune a Romilor 2005-2015. Dienstbier se va întâlni cu ministrul bosniac pentru Drepturile Omului și Refugiați și va discuta abordarea de catre cele două țări în această problemă.
Alți participanți programați pentru a participa la reuniune includ: Ambasadorul SUA în Bosnia și Herțegovina, șeful Misiunii OSCE în Bosnia și Herțegovina, directorul Oficiului Inițiative pentru romi la Fundația pentru o Societate Deschisă, și directorul de Strategie și Operațiuni în cadrul Băncii Mondiale.

O masă rotundă cu reprezentanți ai guvernului și activiști romi a fost programată să fie moderată de Nick Thorpe, corespondent BBC News pentru Europa Centrală.

Comunicat de presă al Biroului Guvernului Republicii Cehe

 

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686