25 noiembrie, Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor

25 noiembrie,  Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor

Astăzi, 25 noiembrie, cu prilejul Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, Ministerul Afacerilor Externe reiterează angajamentul său ferm față de promovarea și protejarea drepturilor femeilor, precum și de continuare a luptei de eradicare a oricărei forme de violență împotriva femeilor și fetelor.  

Violenţa împotriva femeilor reprezintă una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului, dar care, în pofida eforturilor la nivelul comunității internaționale, continuă să fie foarte răspândită în întreaga lume.

Responsabilitatea de a ne opune oricărei violenţe sau hărțuiri la adresa femeilor și fetelor ne revine tuturor, atât la nivelul statului, cât și la cel al societății civile și al individului.

Combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice în general reprezintă una dintre prioritățile Românei în ceea ce privește promovarea și protejarea drepturilor omului. De asemenea, combaterea violenței împotriva femeilor și fetelor este o condiție necesară pentru atingerea obiectivelor Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și a Declarației de la Beijing, în ceea ce privește recunoaşterea egalității de gen şi a emancipării femeilor. 

Obiectivele României în domeniu s-au concretizat inclusiv prin ratificarea de către țara noastră a Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeii şi a violenţei domestice din anul 2016, precum și prin implementarea prevederilor Convenției în legislația națională.

Ministerul Afacerilor Externe va continua să fie un partener de încredere al tuturor celor care promovează toleranța zero și care luptă pentru combaterea, prin orice mijloace, a actelor de violență împotriva femeilor.

Acest lucru este cu atât mai important cu cât criza sanitară, pe care o traversăm și care, prin restricțiile impuse de pandemia de COVID-19, a dus la o creștere semnificativă a numărului de cazuri de violență domestică în toată lumea.

Informații suplimentare

Prin Rezoluția nr. A/RES/54/134, la 17 decembrie 1999, Adunarea Generală a ONU a stabilit ca data de 25 Noiembrie să fie desemnată Ziua internațională pentru eliminarea violenței asupra femeilor. Astfel, Adunarea Generală a ONU invită guvernele, agențiile ONU, organizațiile internaționale și neguvernamentale să organizeze evenimente în această zi pentru a atrage atenția publicului asupra problemei violenței împotriva femeilor.

De asemenea, începând cu anul 1991, a fost lansată campania internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor, care marchează seria celor 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor și care se derulează, în fiecare an, în perioada 25 noiembrie (Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor) – 10 decembrie (Ziua Internațională a Drepturilor Omului - adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului).

Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați a transmis propunerea alăturării MAE la campania de marcare, la 25 noiembrie 2020, a Zilei Internaționale de luptă împotriva violenței asupra femeilor.

Unul dintre evenimentele pe care Agenția le va organiza în acest an are în vedere alăturarea la campania promovată de Uniunea Soroptimist Internațional România (USIR), cu tema No to Violence – Orange the World, care se va desfășura în perioada 25 noiembrie-10 decembrie 2020, Ministerul Afacerilor Externe susținând ediția din acest an. Campania Orange the World, echivalentă cu NO to violence against women, este o inițiativă a Federației Europene a Soroptimist Internațional, la care USIR este afiliată, și este parte din demersurile pentru eliminarea violenței împotriva fetelor și a femeilor.

Comunicat de presă

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686