Items filtered by date: Monday, 26 January 2015 - Like - stiri Alba Iulia

Un avion F-16 prabusit in Spania!

Potrivit primelor informații, cel puțin zece persoane au murit și alte 13 au fost rănite după ce un avion de luptă F-16 grec s-a prăbușit luni în timpul unor exerciții NATO în Spania, potrivit Ministerului Apărării de la Madrid.

Avionul F-16 s-a prăbuşit la scurt timp după ce a decolat la centrul de antrenament de la Albacete, la 262 de km sud-est de capitala spaniolă. 

"Avionul, parte a Tactical Leadership Programme al NATO, desfăşura un exerciţiu (de antrenament) în momentul în care, la decolare, s-a oprit şi s-a prăbuşit într-o zonă de parcare a avioanelor, avariind mai multe aeronave care se aflau acolo", a precizat Ministerul Apărării în comunicat.

Anul acesta, România urmează să primească 12 avioane F-16 second-hand, din Portugalia, după ce Guvernul a aprobat achiziția acestora, în luna iunie 2013. Prețul plătit de statul român este de 628 de milioane de euro, iar avionale vor fi utilizate începând din anul 2017.

Read more...

Praga: Evreii din Europa se tem de un ''nou exod''

Evreii din Europa se văd confruntați cu pericolul unui ''nou exod'', din cauza amplificării antisemitismului și a extremismului în prezent, a declarat luni, la Praga, Moshe Kantor președintele Congresului European Evreiesc.

În deschiderea celui de-al 4-lea forum "Let My People Live" ('Lăsați-mi poporul să trăiască'), organizat cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz-Birkenau și a Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului,  Moshe Kantor trage un semnal de alarmă: "Comunitatea evreiască din Europa este extrem de aproape de un nou exod".

"Evreii sunt speriați de presiunea economică, așa cum se întâmplă în Grecia sau în Ungaria, și de islamismul radical", a spus el, făcând apel la o soluție instituțională care să cuprindă schimbări radicale ale legislației.

Kantor a invocat atentatele împotriva evreilor de la Toulouse (în sudul Franței) din 2012 și Muzeului Evreiesc de la Bruxelles din 2014, precum și cele asupra revistei de satiră Charlie Hebdo și a magazinului cu specific evreiesc de la Paris la începutul lunii ianuarie, și a cerut introducerea în Europa a unui organism de securitate, similar cu Departamentul Securității Interne creat în SUA după atentatele de la 11 septembrie 2001. În opinia sa, Europa are de asemenea nevoie de un negociator special însărcinat cu lupta împotriva antisemitismului.

"Minoritatea evreiască, cea mai veche din Europa, este astăzi singura expusă pericolului dispariției sau expulzării", a mai afirmat el.

Marți,la împlinirea 70 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz-Birkenau și a Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului va avea loc o ceremonie religioasă la locul fostului lagăr nazist Terezin (Theresienstadt), la nord de Praga, folosit de naziști ca centru de tranzit pentru evrei înainte de deportarea lor la Auschwitz și în alte lagăre de exterminare.

 

Read more...

Holocaustul prin ochi de cinefil

În perioada 27-29 ianuarie 2015, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, organizează festivalul de film Holocaustul prin ochi de cinefil Propunerea: o explorare a istoriei Holocaustului prin intermediul artei cinematografice.

În cadrul primului festival de filmdespre Holocaust din România, ce va avea loc la Muzeul Țăranului Român, studioul Horia Bernea, sunt reunite ecranizări celebre, documentare valoroase și producții românești.

Ziua de 27 ianuarie marchează eliberarea lagărelor de concentrare naziste şi sfârşitul Holocaustului în care au fost ucişi 6 milioane de evrei de către regimul nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Alegerea acestei date este legată de eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau din Polonia de către trupele sovietice în după-amiază zilei de 27 ianuarie 1945.

Iubitorii de filme sunt așteptați marți, 27 ianuarie 2015, începând cu ora 17:30, la deschiderea oficială a festivalului unde vor fi prezenți reprezentanți ai Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel, ai Ambasadei Statelor Unite în România și regizorul Radu Gabrea.

Prima zi de festival aduce în atenția publicului producția regizorului român Radu Gabrea, "Călătoria lui Gruber" și "Genocide", documentar câștigător al premiului Oscar, narat de Liz Taylor și Orson Welles.

Read more...

PRAGA: Presedintele Asociatiei Pakiv Romania, domnul Gruia Ioan BUMBU participa la cel de-al IV-lea Forumul international ”Let My People Live!”

În perioada 26-27 ianuarie 2015, la Praga și Terezin, are loc ”Ziua Internațională a Comemorării Holocaustului”, ocazie cu care Congresul European al Evreilor, împreună cu Guvernul Ceh și Parlamentul European organizează o serie de evenimente menite nu doar pentru aducere aminte ci mai ales pentru a trage un semnal de alarmă vis-a-vis de evenimentele recente legate de ură, rasism, anti-semitism și xenofobie în Europa. La eveniment au fost invitați peste 30 de șefi de state, guverne și parlamente și alți peste 500 de invitați.

Aceste evenimente reprezintă un punct de plecare pentru găsirea unor soluții și recomandări pentru a face față acestor provocări. Este foarte important ca acest forum să aibă un scop practic destinat să conștientizeze liderii de opinie și factorii decizionali de la toate nivelurile conducerii din sfera politicului și nu numai în așa fel încât aceștia să găsească instrumentele pentru a acționa și a-i motiva pe cei din jur.

Prima zi a forumului are loc în Praga unde reprezentanți  ai guvernelor, media și ai societății civile vor încerca să găsească soluții împotriva creșterii anti-semitismului, rasismului și extremismului din perspective politice, publice și sociale în cadrul a trei mese rotunde.

Prima masă rotundă dezbate probleme legate de formele tot mai diferite de a folosi social media ca mijloc de promovare a ideologiilor extremiste ca platforme politice. Participanții vor aborda problematica discursului urii la limita libertății de exprimare și responsabilitatea jurnaliștilor în a nu promova ura, intoleranța și excluziunea socială a minorităților.

A doua masă rotundă urmărește identificarea unor măsuri legislative de combatere a rasismului și a urii. Participanții la masa rotundă vor încerca să găsească un factor de echilibru în ceea ce privește libertățile, responsabilitățile și cum poate societatea să protejeze mai bine adevăratele valori ale democrației, toleranței și securității de către toți cei care au acces la instrumentele legale de a interzice manifestările, demonstrațiile și publicațiile cu tentă rasistă.

A trei masă rotundă va dezbate modul prin care societatea poate lupta împotriva ideologiilor extremiste și cum poate clasa politică să lupte cu aceste amenințări. Extremiștii se folosesc de media, de legi și clasa politică pentru a-și atinge scopurile, deci ei sunt direct responsabili de apărarea valorilor democrației.

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686