Items filtered by date: Wednesday, 22 July 2015 - Like - stiri Alba Iulia

Podoabe dacice recuperate din Germania

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au recuperat din Munchen, Germania, prin cerere de asistenţă judiciară internaţională, mai multe loturi de podoabe dacice, din argint, unele fiind aurite, precum şi o monedă din aur, stater de tip pseudo-Lysimach, reprezentând părţi din tezaurele sustrase de o grupare infracţională din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, exportate ilegal şi puse în urmărire prin Interpol.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, tezaurele au format obiectul unor operaţiuni de spălare şi valorificare pe piaţa internaţională a antichităţilor, fiind identificate şi indisponibilizate la două case de licitaţii din Munchen, la solicitarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

La data de 20 iulie, loturile de podoabe şi monede au fost predate reprezentantului Ministerului Culturii la Consulatul General al României din Munchen, iar pe 21 iulie au fost depuse în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti.

În continuare, sunt urmărite prin Interpol mai multe tezaure care formează obiectul aceleiaşi cauze: un tezaur de monede Lysimach din aur (30 de kg), din care s-au recuperat 36 piese; mai multe tezaure de monede Koson din aur (25 de kg), din care s-au recuperat 1.035 piese; un tezaur de monede Koson din argint, din care s-au recuperat 231 monede; 5 scuturi regale din fier, 11 brăţări spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitaţii dacice) etc.

Conform experţilor, "toate artefactele studiate, în număr de 25, sunt obiecte de podoabă din argint - fibule, inele, colane, lanţuri centură, pandantive - iar falerele sunt din argint aurit. Toate piesele sunt autentice şi specifice geto-dacilor din secolele II a. Chr - I p. Chr., iar provenienţa lor este din Transilvania, mai precis din arealul de sud-vest al acesteia, din apropierea Sarmizegetusei Regia. Majoritatea pieselor prezintă depuneri de pământ şi oxid de fier, ceea ce ar constitui o probă a faptului că au fost scoase din pământ şi se aflau în conexiune arheologică cu obiecte din diverse materiale - fier, lut ars, os. Piesele analizate aparţin cu siguranţă unor tezaure care au fost dezmembrate de către descoperitor. Obiectele expertizate aparţin Patrimoniului Cultural Naţional şi trebuie incluse în categoria Tezaur".

Procurorii susţin că operaţiunea, desfăşurată în conformitate cu Convenţia privind asistenţa judiciară reciprocă în materie penală între statele membre ale Uniunii Europene, din 29 mai 2000, şi Directiva 93/7/CEE a Consiliului din 15 martie 1993, privind restituirea bunurilor culturale care au părăsit ilegal teritoriul unui stat membru, reprezintă o continuare a demersurilor judiciare, fiind cea de a treia operaţiune de repatriere de la importante case de licitaţii din Germania a unor piese aparţinând Patrimoniului Cultural al României.

Urmărirea penală este efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi organele poliţiei judiciare din cadrul IGPR - Direcţia de Investigaţii Criminale, precum şi ofiţeri specialişti din cadrul Inspectoratelor de Poliţie ale Judeţelor Alba şi Hunedoara.

 

Read more...

Multumiri aduse politistilor albaiulieni

Prin intermediul publicației noastre, domnul Emil V. din Alba Iulia dorește să transmită sincere mulțumiri Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia, în special domnului BARBAT AURELIAN, Agent Șef Adjunct, și domnului agent ORIAN LUCIAN pentru  soluţionarea cu operativitate a  reclamaţiei sale şi recuperarea bunurilor sustrase de pe proprietatea sa.

„Doresc să aduc mulţumiri poliţiștilor care a reacţionat rapid şi eficient pentru recuperarea  bunurilor furate. Cercetarea cazului de furt s-a efectuat cu profesionalism și operativitate. Poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Alba Iulia au  manifestat o perfectă cunoaşterea a cazului nostru şi încă în aceeaşi zi au trecut la efectuarea actelor premergătoare. Sunt profund impresionat de viteza, profesionalismul şi corectitudinea poliţiştilor, motiv pentru care vă mulţumesc încă o dată.”

Poliţiştii  l-au identificat pe G.G. din Alba Iulia, care ar fi comis 4 furturi prin care a cauzat prejudicii de peste 20.000 lei. Pentru obţinerea de probe, poliţiştii din Alba Iulia, sprijiniţi de poliţiştii Serviciului pentru Acţiuni Speciale, au efectuat o percheziţie la domiciliul bărbatului ocazie cu care au fost identificate mai multe bunuri provenite din furturi. G.G. a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia care a dispus faţă de acesta măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Read more...

O romanca va fi numita sefa misiunii FMI in Grecia

Șefa misiunii Fondului Monetar Internațional în Grecia va fi românca Delia Velculescu, care este familiarizată cu caracteristicile economiei elene, a anunțat publicația "Kathimerini", informează Stiripesurse.ro, citând site-ul greekreporter.com.

În 2009, Delia Velculescu a fost coautorul unei analize a FMI dedicată economiei Greciei, iar în 2013 a fost reprezentantul FMI în echipa de creditori internaționali care a negociat pachetul de asistență financiară acordat Ciprului.

Conform publicației elene "Kathimerini", actualul șef al misiunii Fondului Monetar Internațional în Grecia, Rishi Goyal, este acuzat de comportament rigid și intransigent în timpul negocierilor cu precedentul Guvern de la Atena.

Săptămâna trecută, Grecia a obținut un credit punte de 7,16 miliarde de euro de la Mecanismului European de Stabilitate Financiară (EFSM), bani suficienți pentru a asigura finanțarea Greciei până la finalizarea negocierilor cu creditorii internaționali pentru un nou program de ajutor, al treilea program de acest fel după 2010. Negocierile, a cărui valoare este estimată la 86 de miliarde de euro, ar urma să dureze mai multe săptămâni.

La cel de-al treilea plan de asistență pe trei ani acordat Greciei, Mecanismul European de Stabilitate (MES) va contribui cu o sumă cuprinsă între 40 și 50 de miliarde de euro. Fondul Monetar Internațional are în prezent la dispoziție pentru Grecia 16 miliarde de euro dintr-un program care va expira în luna martie 2016.

www.corectnews.com

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686