Items filtered by date: Sunday, 22 March 2020 - Like - stiri Alba Iulia

MODEL declarație pe proprie răspundere și adeverința de la angajator

Vă transmitem MODELUL declarației pe proprie răspundere referitoare la circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, conform Ordonanței Militare nr. 2 din 21.03.2020.

Precizăm faptul că declarația pe propria răspundere poate fi completată integral olograf („de mână”), cu preluarea tuturor elementelor prevăzute în modelul declarației pus la dispoziție.

Declarația pe proprie răspundere completată se va afla în posesia persoanei care efectuează deplasarea, împreună cu documentul de identitate, și va fi pusă la dispoziția reprezentanților Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale la momentul legitimării persoanei.

Reprezentanții Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale pot efectua fotografirea documentelor (declarație pe proprie răspundere și act de identitate) la momentul legitimării persoanei. 

Menționăm faptul că, potrivit Ordonanței Militare nr. 2 din 21.03.2020 obligația completării declarației pe proprie răspundere se instituie începând cu ora 22.00 a zilei de 23 martie a.c.

Modelul de declarație poate fi descărcat de pe site-ul web al Guvernului României, Ministerului Afacerilor Interne, precum și de pe site-urile celorlalte instituții cu atribuții în domeniu.

Descarcă de aici Model Declarație pe proiprie răspundere OM2

Descarcă de aici Model Declaarție Angajator OM2

Grupul de Comunicare Strategică

 

 

 

Read more...

Informare COVID – 19 – Grupul de Comunicare Strategică, 22 martie, ora 13.00

Astăzi, 22 martie, au fost înregistrate primele 2 decese pe teritoriul României ale unor pacienţi infectaţi cu noul tip de coronavirus. Este vorba despre pacientul în vârstă de 67 de ani confirmat cu COVID-19 pe 18.03.2020 la UPU din cadrul Spitalului Filiași și transferat în aceeași dată la SCBI Craiova, pacientul avea afecțiuni preexistente foarte grave, patologie neoplazică în stadiu terminal (cancer). Al doilea pacient, în vârstă de 74 de ani era internat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale Dr. Victor Babeş – București, transferat de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, având o boală cronică preexistentă pentru care se afla în programul de dializă.

Până în acest moment, pe teritoriul României, au fost confirmate 433 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 433 de persoane confirmate pozitiv, 64 au fost declarate vindecate și externate (47 la Timișoara, 11 la București, 3 la Craiova, 2 la Constanța și 1 la Iași). 

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, transmisă ieri, 21 martie, ora 13.00, au fost înregistrate alte 66 de noi cazuri de îmbolnăvire.

Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 9 ani și 74 ani.

La ATI, în acest moment, sunt internați 14 pacienți, din care 3 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este bună, staționară.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 4.803 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 65.799 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 9.967 de teste, din care 242 în unități medicale private. 

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.231 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 4.857 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI au fost întocmite 129 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Totodată, Poliția a aplicat 520 de sancțiuni contravenționale  pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 43 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 33 în Italia, 4 în Spania, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Irlanda, unul în Tunisia și unul în Franța. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 8 cetățeni români aflați în străinătate, 7 în Italia și unul în Franța, au decedat. 

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE - 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp. 

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (coronavirus) la nivel european și global:

Până la data de 21 martie 2020, au fost raportate 121.061 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

ŢARA

CAZURI CONFIRMATE

DECEDAȚI

VINDECAŢI*

Italia

47.021  (+5.716)

4.032 (+625)

6.072   (+1.632)

Spania

19.980 (+2.833)

1.002   (+235)

2.125   (+537)

Franţa

12.612 (+1.617)

450    (+78)

12

Germania

18.323 (+4.185)

  45      (+2)

239      (+59)

Regatul Unit

3.983   (+706)

177     (+33)

67

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (https://www.ecdc.europa.eu/en

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 21 MARTIE 2020

CAZURI CONFIRMATE

DECEDAȚI

VINDECAȚI*

 

271.364 (+28.876)

11.252 (+1.367)

92.382  (+4.124)

 

*conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE - https://systems.jhu.edu/

* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 20-21 martie

Grupul de Comunicare Strategică

 

 

 

 

Read more...

Tipul de haine pe care coronavirusul REZISTĂ cel mai mult/ STUDIU

Perioada de supravieţuire a noului coronavirus este condiţionată de suprafaţa pe care se află, arată cele mai recente studii. Mai nou, mai mulţi specialişti americani cred că virusul rezistă mai mult timp pe hainele din poliester şi mai puţin pe cele din fibre naturale, precum bumbacul sau inul, scrie Exquis.ro.

Particulele de coronavirus rezistă mai mult timp pe hainele din poliester, susţin specialiştii americani în igienă, conform huffingtonpost.com.

Program de spălare al rufelor la temperatură înaltă

Pe scurt, poliesterul şi materialele din spandex pot reţine virusul şi bacteriile mai mult timp decât materialele din bumbac. Aşadar, aceştia recomandă ca hainele să fie spălate la un program cu temperatură înaltă, apropiată de punctul de fierbere al apei.

Detergent cu clor

Totodată, este indicat ca detergentul folosit să conţină clor.

Studii recente au demonstrat că particulele de coronavirus pot supravieţui pe anumite suprafeţe chiar şi câteva zile, dar perioada de viaţă a virusului depinde de suprafaţa pe care se află, astfel că, atunci când vine vorba despre haine, cele care sunt fabricate din material mai poros, sunt mai sigure şi nu reţin mult timp virusul., îl „usucă” şi îl dezintegrează.

Exquis.ro

 

 

 

 

Read more...

Primul deces din cauza coronavirusului a fost confirmat în România

Grupul de comunicare strategică a anunțat duminică primul deces provocat de coronavirus în România

Este vorba despre pacientul în vârstă de 67 de ani confirmat cu COVID-19 în 18 martie, la UPU din cadrul Spitalului Filiași și transferat în aceeași dată la Spitalul de Boli Infecțioase Craiova.
 
Pacientul avea afecțiuni preexistente foarte grave, patologie neoplazică în stadiu terminal (cancer), precizează sursa citată.

 

 

 

 

Read more...

Coronavirus: Cum arată declarația pe proprie răspundere, adeverința de la angajator

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a emis sâmbătă seara ordonanța militară numărul 2, care prevede o serie de restricții de circulație pentru persoane, precum și obligația cetățenilor care circulă între orele 22,00 și 6,00 de a prezenta autorităților, în caz de solicitare, o declarație pe proprie răspundere sau o adeverință de la angajator, care să justifice deplasarea, scrie Hotnews.ro.

ORDONANȚA MILITARĂ nr. 2 din 21.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19

Declarația pe proprie răspundere:

DECLARATIE
Subsemnata/Subsemnatul...................................................................................................
Născută/născut la data de.....................................
Având domiciliul:..................................................................................................................
Certific faptul că deplasarea mea este legată de următorul motiv (se bifează caseta):
- deplasarea între domiciliu și locul de muncă, atunci când activitatea profesională este esențială, și nu poate fi organizată sub formă de lucru la distanță (cu prezentarea unei adeverințe permanente de la angajator) sau deplasare în interes profesional care nu poate fi amânată (cu ordin de deplasare de la angajator)
- consult medical de specialitate care nu poate fi amânat;
- deplasare pentru cumpărături de primă necesitate la unități comerciale din zona de domiciliu;
- deplasare pentru asigurarea asistenței pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau pentru însoțirea copiilor;
- deplasare scurtă, lângă domiciliu, pentru desfășurarea de activități fizice individuale, în aer liber, cu excluderea oricărei forme de activitate sportivă colectivă;
- deplasare scurtă, lângă domiciliu, legată de nevoile animalelor de companie
- deplasare pentru rezolvarea următoarei situații urgente:..................................
............................................................................................urmând următorul traseu:
....................................................................................................................................
Subsemnatul cunosc prevederile art. 326 din Codul Penal cu privire la falsul în declarații și art. 352 din
DATA SEMNĂTURA

Declarația de la angajator:

ADEVERINȚĂ PERMANENTĂ
Subsemnatul (nume, prenume),...............................................................................,
în calitate de (funcția)................................................................. în cadrul (organizația) ...............................................................................................................confirm faptul că deplasarea persoanei menționată mai jos, între domiciliu și locul său de muncă, este esențială pentru activitatea organizației și nu poate fi organizată sub formă de telemuncă.
Datele persoanei care se deplasează:
Nume : ........................................................................................................................
Prenume : ...................................................................................................................
Data nașterii: ..............................................................................................................
Adresa: ......................................................................................................................
Domeniul activității profesionale : ............................................................................
Locul de desfășurare al activității profesionale: ........................................................
Traseul deplasării: .....................................................................................................
Mijlocul de deplasare: ...............................................................................................
Subsemnatul cunosc prevederile art. 326 din Codul Penal cu privire la falsul în declarații și art. 352 din Codul Penal cu privire la zădărnicirea combaterii bolilor.
DATA SEMNĂTURA

HotNews.ro

 

Read more...

Noile măsuri și restricții anunțate de Marcel Vela

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat sâmbătă seara o serie de restricții de circulație care, chiar dacă au caracter de recomandare, trebuie considerate ca fiind „obligatorii”, după cum a precizat Raed Arafat. Astfel între orele 6 dimineața și 10 seara, se „recomandă” ca în afara locuinței casei să se facă pentru o serie restrânsă de motive, printre care mersul la serviciu, cumpărarea de produse, inclusiv pentru animale de companie, sau îngrijirea persoanelor în vârstă, scrie HotNews.ro.

Citește aici textul ordonanței

Care sunt cazurile în care o persoană poate ieși din casă:
  • a) deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;
  • b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
  • c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  • d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
  • e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.
În cursul nopții, respectiv între orele 22.00 - 06.00, circulația în afara casei se permite în aceleași cazuri ca în timpul zilei, dar orice persoană trebuie să prezinte autorităților, la cerere, legitimația de serviciu, adeverință de la angajator și o declarație pe proprie răspundere „completată în prealabil”.
Deși ministrul Vela, când a citit textul ordonanței militare, a făcut referire la data de 23 martie 2020, a precizat că măsurile se aplică 1de mâine seară, de la ora 22. Ministrul a precizat, de asemenea, că trebuie evitată formarea de de grupuri mai mari de trei persoane care nu locuiesc împreună.

HotNews.ro a transmis LIVE TEXT declarația de presă:

Marcel Vela:
  • Suntem la a șasea zi de la decretarea stării de urgență. Nu avem răspândire comunitară extinsă. Până acum am reușit acest lucru
  • Acum se adaugă un alt set de decizi importante
  • Tot ce decidem prin ordine are scopul de a limita riscurile la care se expune populația
  • Toate aceste decizii sunt propuse cu specialiștii din Comitetul pentru situații de urgență și asumate la nivelul guvernului
  • Am desfășurat acțiuni în forță împotriva celor care au încercat să speculeze situația pentru a se îmbogăți. Nu e doar ilegal, e și cinic
  • Garantez cetățenilor că MAI, poliția și toți factorii responsabili sunt la datorie pentru a depista asemenea fapte
  • Vă prezint ordonanța militară nr 2 pentru prevenirea răspândirii coronavirusului
  • Art.1. Se suspendă temporar activitatea în cabinetele de medicină dentară. Prin excepție, sunt permise intervențiile stomatologice de urgență. Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22.00, ora României.
  • Art 2 Se suspendă temporar activitățile de comercializare cu amănuntul, a produselor și serviciilor, în centrele comerciale în care-și desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu excepția vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice și a serviciilor de curățătorie. Este vorba de mall-uri. Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22.00i.
  • Art 3 Circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 și evitarea formării oricărui grup de persoane. Prin formarea unui grup de persoane se înțelege alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună.
  • Art 4 În intervalul orar 06.00 - 22.00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:
    • a) deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;
    • b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
    • c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
    • d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
    • e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.
  • Art 5 În intervalul orar 22.00 - 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la art. 4.
    • (2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.
    • (3) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
    • (4) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă nume și prenume, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/ locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.
    • (5) Măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora României.

    Art 6. interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor, cu excepția situației în care aceștia tranzitează teritoriul României, pe culoare de tranzit, organizate prin înțelegeri cu statele vecine.

    • (2) Prin excepție, este permisă intrarea pe teritoriul României a cetățenilor străini și apatrizilor care fac parte din următoarele categorii:
    • a) sunt membri de familie ai cetățenilor români;
    • b) sunt membri de familie ai cetățenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, cu rezidență în România;
    • c) sunt persoane care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autoritățile române potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ori un document echivalent acestora emis de autoritățile altor state, potrivit dreptului Uniunii Europene;
    • d) sunt persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent;
    • e) este personal diplomatic sau consular, personal al organizațiilor internaționale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;
    • f) sunt pasageri în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției consulare;
    • g) sunt pasageri care călătoresc din motive imperative (medicale sau familiale);
    • h) sunt persoane care au nevoie de protecție internațională sau din alte motive umanitare.
    • (3) Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22.00, ora României.
  • A trebuit să luăm o decizie cu privire la cetățenii care nu respectă regulile de izolare sau carantinare.
  • Art. 7 Persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază.
  • Persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile. Măsurile dispuse potrivit alin.(1) și (2) nu exonerează persoanele de răspunderea contravențională sau penală. Se aplică imediat cu data publicării ordonanței în MO. Cred că de mâine
  • Persoanele care au nevoie de susținere, în zona rurală, pot fi puse într-o situație delicată cu asigurarea alimentelor. Am
  • Art 8 Autoritățile administrației publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susținători sau altă formă de ajutor, și să asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuințelor. Evidențele se actualizează și se raportează săptămânal la centrul județean/ al municipiului București de coordonare și conducere a intervenției.
  • Art 9. Ordonanța are și o parte în care upgradează ordonanța nr 1, cu privire la serviciul religios, comerțul cu medicamente și transportul de mărfuri
  • Ordonanța militară nr.1/2020 privind unele măsuri de primă urgență, care privesc aglomerările de persoane și circulația transfrontalieră a unor bunuri, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.219 din 18 martie 2020, se completează după cum urmează: La articolul 2 se introduc două noi alineate, alin.(2) și (3), cu următorul cuprins:
    • „(2) Se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult, de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online.
    • (3) Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, cât și împărtășirea credincioșilor bolnavi la domiciliul acestora”.

    Pentru transport marfă, furgoanele cu sarcină maximă autorizată de 3,5 tone, se introduc în prevederile ordonanței, coborâm limita la 2,4 tone

  • Alte excepții de la interdicția privind medicamentele și materialele sanitare se stabilesc prin ordin al ministrului Sănătății
  • Art 10. Sunt abilitate să asigure aplicarea și respectarea prevederilor prezentei ordonanțe militare: Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția locală, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și conducătorii autorităților administrației publice locale, pentru măsurile prevăzute la art.1 și 2;
  • Se va publica în MO în cel mai scurt timp
Bogdan Despescu
  • Vă prezint două exemple din activitate. Poliția capitalei a efectuat percheziții în urma cărora au fost descoperite peste 13,000 măști protecție, 300 ochelari protecție, achiziționate ilegal și comercializate la prețuri supraevaluate. Produsele vor fi donate unităților medicale. Se efectuează cercetări față de un bărbat care comercializa produse despre care spunea că sunt teste pentru coronavirus.
  • Fac apel la cetățeni să nu accepte așa numite testări oferite de persoane neautorizate
  • Au fost verificate peste 15.000 de persoane despre care existau informații că provin din zone de risc
  • Au fost deschise 117 dosare și aplicate 329 sancțiuni.
  • Sunt persoane inconștiente care nu respectă regulile și se joacă cu sănătatea publică
  • Nu e de joacă și nu ne jucăm. Îndemnăm populația să sesizeze nerespectarea regulilor de carantină
Raed Arafat
  • A fost operaționalizat centru național de conducere și coordonare a intervenției
  • Continuă de la MApN construirea spitalului militar
  • În 19 martie, am semnat ordinul pentru constituirea comitetului responsabililor zonali la terapie intensivă, în comun cu Ministerul sănătății
  • Presiunea mare va fi asupra secțiilor de terapie intensivă. Comitetul va coordona această activitate
  • Cel mai important lucru e siguranța celor care lucrează în sistem. A fost o problemă cu livrarea echipamentelor de protecție. Acum pot să spun că IGSU a semnat toate contractele subsecvente și trecem la livrarea materialelor
  • Ca să fie rapidă livrarea, organizăm preluarea produselor în regim de urgență și livrarea către unitățile sanitare. Primele măști cu nivel înalt de protecție au fost distribuite. De mâine încep să sosească cantități importante de materiale
  • Azi cu toții am observat că un pic populația s-a relaxat, au fost la picnic, la drumeții. A fost nevoie să emitem și mesaj prin ro-alert. Rugămintea noastră către toți, chiar dacă recomandăm unele măsuri în timpul zilei, considerați-le ca fiind obligatorii. Comportați-vă responsabil, evitați plecările din casă dacă nu sunt necesare, respectați indicațiile autorităților

Marcel Vela

  • Dragi români, ne confruntăm cu una dintre cele mai mari crize din ultimii ani. Rezolvarea se află la noi. E în puterea noastră să găsim resursele, să arătăm forța pe care acest popor avut-o dintotdeauna. Absența celor dragi e dureroasă, dar pierdea lor e tragică. Rămâneți în case. Împreună am rezistat prin războaie, cutremure și dictatură. Vom rezista și acum uniți ca unul Dumnezeu să binecuvânteze România

 

Read more...

ORDONANȚA MILITARĂ nr. 2 din 21.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19

Având în vedere dispozițiile art. 24 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 22 din 21 ianuarie 1999, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 453/2004, cu modificările și completările ulterioare,

Ținând seama de evaluarea realizată de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, aprobată prin Hotărârea nr. 13 din 21.03.2020,

În temeiul art. 4 alin. (2) și (4) din Decretul Președintelui României nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență Ia nivel național, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 212 din 16 martie 2020, al pct. 3 -5 din anexa nr. 2 la același decret și al art. 20 lit. n) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare,

Ministrul afacerilor interne emite următoarea:

Ordonanță militară

Articolul 1

(1) Se suspendă temporar activitatea în cabinetele de medicină dentară.

(2) Prin excepție, sunt permise intervențiile stomatologice de urgență.

(3) Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22.00, ora României.

Articolul 2

(1) Se suspendă temporar activitățile de comercializare cu amănuntul, a produselor și serviciilor, în centrele comerciale în care-și desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu excepția vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice și a serviciilor de curățătorie.

(2) Prin centru comercial se înțelege „structura de vânzare cu suprafața medie sau mare în care se desfășoară activități de comercializare cu amănuntul de produse, servicii de piață și de alimentație publică, ce utilizează o infrastructură comună și utilități adecvate", astfel cum este reglementat în anexa la Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22.00, ora României.

Articolul 3

(1) Circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei se efectuează numai eu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 și evitarea formării oricărui grup de persoane.

(2) Prin formarea unui grup de persoane se înțelege alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună.

Articolul 4

În intervalul orar 06.00 - 22.00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:

  1. a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  2. b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
  3. c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  4. d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
  5. e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

Articolul 5

(1) În intervalul orar 22.00 - 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la art. 4.

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

(3) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

(4) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/ locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

(5) Fac excepție de la aceste prevederi personalul din cadrul Administrației Prezidențiale, Parlamentului României, Guvernului României, Ministerului Public, instituțiilor sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, corpului diplomatic și personalul care asigură serviciile de utilitate publică.

(6) Măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora României.

Articolul 6

(1) Se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor, astfel cum sunt definiți la art.2 lit.a) și b) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificăriile și completările ulterioare, cu excepția situației în care aceștia tranzitează teritoriul României, pe culoare de tranzit, organizate prin înțelegeri cu statele vecine.

(2) Prin excepție, este permisă intrarea pe teritoriul României a cetățenilor străini și apatrizilor care fac parte din următoarele categorii :

  1. a) sunt membri de familie ai cetățenilor români;
  2. b) sunt membri de familie ai cetățenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, cu rezidență în România;
  3. c) sunt persoane care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autoritățile române potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ori un document echivalent acestora emis de autoritățile altor state, potrivit dreptului Uniunii Europene;
  4. d) sunt persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent;
  5. e) este personal diplomatic sau consular, personal al organizațiilor internaționale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;
  6. f) sunt pasageri în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției consulare;
  7. g) sunt pasageri care călătoresc din motive imperative (medicale sau familiale);
  8. h) sunt persoane care au nevoie de protecție internațională sau din alte motive umanitare.

(3) Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22.00, ora României.

Articolul 7

(1) Persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază.

(2) Persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

(3) Măsurile dispuse potrivit alin.(1) și (2) nu exonerează persoanele de răspunderea contravențională sau penală.

(4) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Articolul 8

(1) Autoritățile administrației publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susținători sau altă formă de ajutor, și să asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuințelor.

(2) Evidențele se actualizează și se raportează săptămânal la centrul județean/ al municipiului București de coordonare și conducere a intervenției.

(3) Comitetele locale, județene și al municipiului București pentru situații de urgență identifică modalități de sprijin pentru persoanele prevăzute Ia alin. (1).

(4) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Articolul 9

(1) Ordonanța militară nr. I/2020 privind unele măsuri de primă urgență, care aglomerările de persoane și circulația transfrontalieră a unor bunuri, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.219 din 1 8 martie 2020, se completează după cum urmează:

  1. După alineatul (1) al articolului 2 se introduc două noi alineate, alin.(2) și (3), cu următorul cuprins:

„(2) Se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult, de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online.

(3) Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), Ia care pot participa maximum 8 persoane, cât și împărtășirea credincioșilor bolnavi la spital sau la domiciliul acestora".

  1. După alineatul (2) al articolului 4, se introduce un nou alineat, alin.(3), cu următorul cuprins:

„(3) Prevederile alin. (I) și (2) se aplică și conducătorilor autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4t”.

  1. După alineatul (2) al articolului 5 se introduce un nou alineat, alin.(3), cu următorul cuprins:

„(3) Alte excepții de la interdicția prevăzută la alin.(1) se stabilesc prin ordin al ministrului sănătății.”

(2) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Articolul 10

 (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea și respectarea prevederilor prezentei ordonanțe militare:

  1. a) Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția locală, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și conducătorii autorităților administrației publice locale, pentru măsurile prevăzute la art. 1 și 2;
  2. b) Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția locală, pentru măsurile prevăzute la art. 3, 5 și 7;
  3. c) Poliția de Frontieră Română, pentru măsura prevăzută la art. 6.

(2) Nerespectarea măsurilor de primă urgență prevăzute la art. 1-7 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, în conformitate cu prevederile art. 27 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Personalul instituțiilor prevăzute la alin.(1) este împuternicit să constate contravenții și să aplice sancțiuni, în conformitate cu prevederile art.29 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

Articolul 11

(1) Prezenta ordonanță militară se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puțin 2 zile de la data publicării, despre conținutul prezentei ordonanțe militare.

Ministrul afacerilor interne,

Marcel Ion Vela

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686