Items filtered by date: Wednesday, 13 January 2021 - Like - stiri Alba Iulia

Guvernul aprobă indexarea salariului minim brut pe ţară

Guvernul urmează să aprobe, printr-o hotărâre, majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la 2.300 de lei lunar, reprezentând o creştere de 3% faţă de luna decembrie 2020.

Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată sa fie majorat la 2.300 lei lunar începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri de Guvern, ceea ce reprezintă o creştere de 3% faţă de luna decembrie 2020. În anul 2020 tariful orar este de 13,327 lei/oră pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, iar în anul 2021 tariful orar este de 13,583 lei/oră pentru un program complet de lucru de 169,333 ore. La stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2021 la valoarea de 2.300 lei s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considerare rata inflaţiei de 2,2 % şi 0,8 % creşterea reală a productivităţii muncii pe persoană pentru anul 2020„, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Totodată, se menţionează în document, „pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, suma stabilită în bani care nu include sporuri şi alte adaosuri, se menţine la suma de 2.350 de lei lunar„.

În şedinţa Guvernului va fi dezbătut, în primă lectură, şi un proiect de lege privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil din sistemul energetic.

Un alt proiect de act normativ care va fi discutat în primă lectură de Guvern este proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 56/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva COVID-19.

Pe agenda şedinţei figurează şi un memorandum cu tema: Mecanismul pentru elaborarea poziţiei Guvernului României cu privire la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). În cuprinsul memorandumului se propune, printre altele, ca PNRR să fie actualizat până la finalul lunii februarie 2021.

Pentru o abordare unitară şi coordonare interinstituţională în elaborarea şi negocierea informală cu Comisia Europeană, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene propune implicarea Preşedinţiei, a vice-premierului coordonator, a Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului, precum şi a ministerelor de linie în domeniul cărora sunt prevăzute activităţi şi proiecte în PNRR. De asemenea, se propune ca PNRR să fie actualizat până la finalul lunii februarie 2021 într-o formă coerentă, în conformitate cu priorităţile stabilite in cadrul Programului de Guvernare. În cadrul procesului de organizare, MIPE va organiza consultări cu reprezentanţii sectorului privat, ai societăţii civile, cu sindicatele, precum şi cu ceilalţi parteneri de dialog„, se arată în nota de fundamentare.

Tania Furnea

magnanews.ro

 

 

 

Read more...

Când devine operaţională platforma pe care te înscrii la vaccin

Președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, dr. Valeriu Gheorghiță, a anunțat că platforma de programare pentru etapa a doua de vaccinare va fi operațională începând din data de 15 ianuarie, ora 15.00.

„În ceea ce privește modalitatea de programare, platforma va fi gata pe 15 ianuarie, de la ora 3.00 (15.00 – n.r.) se va putea începe programarea persoanelor pentru etapa a doua, în centrele de vaccinare care vor fi pregătite. Modalitatea de programare va fi pentru persoanele cu vârstă peste 65 de ani – programarea se poate face individual, se poate face prin medicul de familie, se poate face prin serviciile de call center. Și aici, ca noutate, vom avea un număr unic, la nivel național – 021 414 44 25.

Sunând la acest număr, apelurile vor fi preluate în cele de 42 de call center-uri distribuite la nivelul fiecărui județ. O altă modalitate de programare se poate face prin direcția de asistență socială din primării sau prin intermediul aparţinătorilor, care pot să-și facă cont și să înscrie până la maximum 10 persoane din aceeași familie”, a declarat Gheorghiță, la Palatul Victoria.

Potrivit acestuia, în etapă a doua vor intra în același timp atât persoanele care sunt la grupa de risc pentru forme severe, persoanele cu vârstă peste 65 de ani, cu boli cronice, precum și persoanele care deservesc activități esențiale.

Anca Apostol 

magnanews.ro

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686