Savanții internaționali își exprimă îngrijorarea față de „încercarea de a distruge o nouă mișcare religioasă” în Coreea de Sud

Savanții internaționali își exprimă îngrijorarea față de „încercarea de a distruge o nouă mișcare religioasă” în Coreea de Sud

Pe 20 iulie, un webinar despre o nouă mișcare religioasă în Coreea de Sud și dimensiunile sale politice, religioase și sociale, cu recenta criză COVID-19, a invitat savanți și experți internaționali în domeniul religiei, dreptului internațional și drepturilor omului.

Intitulat „COVID-19 și libertatea religioasă: Transformarea Shincheonji în țap ispășitor în Coreea de Sud”, webinarul a abordat problemele recente ale atacului agresiv din partea bisericilor protestante conservatoare și fundamentaliste puternice din punct de vedere politic din țară împotriva unei denominații creștine recent înființată, cu creștere rapidă, numită „Shincheonji (Noul Cer și Noul Pământ) Biserica lui Isus” fondată în 1984.

Noua mișcare creștină a Shincheonji a devenit o țintă a „persecuției protestanților fundamentaliști” din cauza expansiunii sale religioase de succes. „Protestanții conservatori și fundamentaliști văd Shincheonji drept o concurență pe care vor să o distrugă”, a afirmat Massimo Introvigne, sociolog italian al religiei, care a studiat Shincheonji înainte și după pandemia COVID-19 și a publicat prima descriere a grupului religios în limba engleză.

Alessandro Amicarelli, președintele Federației Europene pentru Libertatea Credinței, a subliniat că autoritățile sud-coreene au problematizat Shincheonji drept cauză a crizei COVID-19 pentru a închide biserica. „Deja alte 30 de persoane au fost testate pozitiv înainte de pacientul 31 (un membru al Shincheonji, criticat pentru răspândirea virusului). Mulți chinezi, inclusiv din Wuhan, au vizitat Daegu (din Coreea de Sud) și infecția s-a răspândit ”, a spus el.

Willy Fautre, directorul Drepturilor Omului Fără Frontiere (HRWF), a declarat că recentul atac asupra Shincheonji poate fi privit ca o încercare a grupurilor fundamentaliste protestante din Coreea de Sud de a slăbi și distruge concurentul pe piața religioasă. El a adăugat că „încălcările drepturilor omului împotriva membrilor Shincheonji prin programul de convertire coercitivă (cunoscut și sub denumirea de„ deprogramare ”) prin răpire și sechestrare din ultimul deceniu a fost făcut ca urmare a eșecului concurenței din bisericile protestante din țară."

Ciaran Burke, profesor asociat la Universitatea din Derby, a afirmat că autoritățile de sănătate din Coreea de Sud leagă în mod explicit Shinchoenji și focarul de COVID-19 până acum, chiar dacă în alte biserici s-a găsit o legătură mai mare între virus și cazuri confirmate. De asemenea, el și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „colectarea informațiilor personale a 300.000 de membri din Shincheonji autohtoni, cât și internaționali de către guvern, ceea ce este o posibilă încălcare a acordului internațional, în special Pactul Internațional pentru Drepturile Civile și Politice (ICCPR) pe care Coreea de Sud l-a ratificat în 1990”.

Procuratura a inițiat investigarea liderilor Shincheonji, inclusiv a fondatorului Man Hee Lee pentru presupusul său rol în răspândirea COVID-19. Trei oficiali ai Shincheonji au fost arestați pe 8 iulie sub acuzația de a fi jucat un rol în izbucnirea majoră din etapa timpurie, prin „(înmânarea) unei liste inexacte a membrilor.”.

 „Autoritățile au ignorat cererile de schimbare a cuvântului „sectă” în rapoartele lor oficiale atunci când se refereau la biserica Shincheonji. Guvernele locale i-au încurajat pe rezidenți să raporteze membrii și centrele Shincheonji autorităților, creând o stigmă conform căreia membrii trebuiau să fie tratați ca infractori ”, a declarat un oficial Shincheonji în webinar.

Într-o declarație recentă emisă de „familiile celor decedați și victimele COVID-19” este scris că „mii de pagube și decese ale coreenilor reflectă eșecul răspunsului inițial al guvernului de a controla virusul.” Totodată, declarația adaugă că ministrul justiției, Choo Mi-ae, „a permis pacienților COVID-19 din China să intre în Coreea, ceea ce a dus la răspândirea pe scară largă a virusului în toată țara, ceea ce a dus la moartea poporului coreean.” De asemenea, s-a afirmat că aceasta încearcă să evite responsabilitatea pentru pagube, „dând ordine directe procurorilor pentru incursiune și arestări împotriva Bisericii Shincheonji”.

O rețea de televiziune importantă din Coreea de Sud, MBC a raportat că o examinare efectuată recent în Daegu, epicentrul focarului major de COVID-19 din Coreea de Sud a adăugat greutate la eșecul răspunsului inițial al gurvnului de a controla virusul. Raportul, citând analize de la un spital universitar local, a dedus că cel puțin 180.000 din totalul populației de 2,4 milioane de persoane al orașului Daegu au fost infectate cu COVID-19, de 27 de ori față de cele 6.800 de cazuri oficiale confirmate. Majoritatea cazurilor confirmate, peste 5.000, sunt membri ai Bisericii Shincheonji, întrucât informațiile lor personale au fost colectate de guvern, în timp ce restul de 180.000 de infecții potențiale nu au fost investigate.

 

 

 

Last modified onMonday, 27 July 2020 15:39

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686