Items filtered by date: Friday, 10 March 2023 - Like - stiri Alba Iulia

Joblandia – o nouă oportunitate pentru elevi în timpul programului Școala Altfel

HR Club, asociația profesioniștilor în resurse umane, lansează platforma Joblandia, care facilitează accesul tinerilor la vizite în companii, mentorat, oportunități de angajare, învățare și acces direct la medii de muncă.

Astfel, în perioada martie - iunie 2023, în timpul programului Școala Altfel, liceele pot vizita sediile companiilor din mai multe orașe: Cluj, Iași, Constanța, Giurgiu, Alba Iulia, Ploiești, Timișoara, Brașov, Tg. Mureș, Covasna, Lugoj, Sf. Gheorghe, Miercurea Ciuc, Roman, Piteși, Satu Mare.
Companiile care și-au exprimat interesul de a se înscrie în platformă vin din domenii ca: banking, servicii de mobilitate, resurse umane, producție alimentară, retail, industria de automobile, petrol și gaze, asigurări, servicii profesionale, industria de electrocasnice sau de înfrumusețare.

22,4% dintre tinerii de 16-24 ani nu frecventează nicio școală si nu au niciun loc de muncă (conform INS 2022), iar cel mult 50% dintre studenții care încep o facultate o și finalizează. Mai mult, 75% dintre liceeni nu au vizitat  niciodată o companie pentru a se informa în vederea unei decizii de carieră (Pulse Survey HR Club 2022).

 

Platforma Joblandia 

Joblandia propune trei etape prin care să faciliteze accesul elevilor la o mai bună înțelegere a pieței muncii. Prima dintre acestea este Săptămâna Joblandia – o alternativă practică de orientare profesională, prin care elevii merg în vizită la angajatori din mai multe orașe din țară, în perioada martie – iunie.
În viitor, platforma va dezvolta Experiența Joblandia (etapa în care proiectul își propune să ajute studenții să își găsească locuri de muncă sau stagii de practică pe perioada verii), dar și Biblioteca Virtuală Joblandia (un spațiu cu resurse, anunțuri de angajare și oportunități de practică pentru tineri).

 

„Ca experți în resurse umane credem că este imperios necesar să aducem împreună, la aceeași masă, elevii și companiile, viitorii lor angajatori. Pentru a se cunoaște, pentru a-și cunoaște reciproc nevoile, dar, cel mai important, pentru a ajuta generația de mâine să își găsească locul într-o carieră pe placul lor, lansăm Săptămâna Joblandia, un proiect care facilitează accesul tinerilor la experiențe de învățare. Ne propunem ca vizitele să fie dinamice, interactive, elevii să își poată lămuri curiozitățile, iar acestea sunt doar primul pas. Experiența și Biblioteca Virtuală Joblandia vor oferi tinerilor un întreg set de experiențe menite să-i ajute în viitoarea lor carieră.”, spune Dana Cavaleru, Director Executiv HR Club.

Asociația profesională HR Club susține proiectul atât cu fonduri, cât și cu resurse umane și expertiză profesională. Investiția totală în proiect este de peste 100.000 de euro, din partea HR Club și a partenerilor strategici, printre care și BCR.

Vrem să ascultăm mai mult și să fim în mijlocul comunității, cu proiectele de care comunitatea are mai multă nevoie. Pentru că Joblandia este despre deschidere și spirit practic în educație, ne-am bucurat să sprijinim acest demers al comunității de HR din România. Investim în Joblandia nu doar resurse materiale dar și energie, idei și suport strategic. Vrem să le arătăm tinerilor că are sens să ai o carieră acum, în România. Vrem să le dăm încredere că astfel pot fi parte a soluției la marile provocări ale viitorului.”, spune Andreea Voinea, HR Director BCR și Președinte HR Club. 

 

Cum se pot înscrie liceele

Profesorii sau coordonatorii de activități din licee pot înscrie grupuri de elevi în platforma www.joblandia.ro. Orice liceu interesat se poate înscrie până la finalul lunii mai. Profesorii pot intra în platformă, iar odată înscriși, pot alege, împreună cu elevii, compania la care vor să meargă în vizită.

 

Cum se pot înscrie companiile 

Companiile din România se pot înscrie încă pe platforma Joblandia pentru a primi în vizită clase de elevi. Angajatorii interesați trebuie să completeze câteva date direct pe website, și au posibilitatea de a contacta Echipa Joblandia în mod direct pentru sprijin. 

Read more...

Programul lunii martie la TM2023 Timișoara

Programul lunii martie include expoziții, spectacole de teatru, tururi ghidate, recitaluri de poezie, ateliere și concerte simfonice.

 

Nu mai puțin de 10 expoziții de excepție sunt deschise în perioada următoare, iar organizatorii încurajează publicul să-și pună evenimentele în programul cultural personal, vernisate cu ocazia Deschiderii oficiale TM2023, în următoarele perioade: Victor Brauner: Invenții și magie (17 februarie - 28 mai), Tu ești alt eu - O catedrală a corpului (17 februarie - 30 aprilie), Mircea Nicolae - Lucruri mărunte, lucruri prețioase (17 februarie - 23 aprilie), Timpuri Noi: Xenogeneze ale SF-ului (17 februarie - 2 aprilie), Ritzi Jacobi & Peter Jacobi. Texturi ale memoriei. Cinci decenii de creație (17 februarie - 5 mai), Made up histories have long lives (17 februarie - 16 aprilie), Bright Cityscapes: Oglindirea ecosistemului (17 februarie - 2 aprilie), Minitremu 10+ (17 februarie - 4 decembrie). Expoziția colectivă centrală Chronic Desire - Sete Cronică (17 februarie - 23 aprilie) poate fi vizitată în diferite spații din oraș: Bastionul Maria Theresia, Comenduirea Garnizoanei Timișoara, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” și Palatul Ștefania. Instalația de arhitectură Pepiniera - 1306 Plante pentru Timișoara va rămâne deschisă până pe 23 decembrie 2023.

 

            Programul de tururi ghidate este construit în jurul expoziției Chronic Desire – Sete cronică, dedicat diverselor categorii de public, precum: școli (adaptat diferitelor categorii de vârstă), familii și copii, companii. Tot în cadrul acestei expoziții sunt organizate tururi despre artă și ecologie, gândire critică și gândire vizuală cât și un spectacol de recitare și cuvinte rostite în acompaniament de muzică. Expoziția beneficiază și de traduceri în limbi precum: română, engleză, maghiară, germană, romani, sârbă, ucraineană și limba semnelor române, separat de cele menționate anterior. Aceste tururi traduse au loc în fiecare weekend, gratuit. Pentru mai multe informații despre program și  spectacolul de recitare, accesați site-ul oficial TM2023.

 

            Asociat expoziției Victor Brauner: Invenții și magie, a fost creat un program de mediere care va include tururi ghidate, ateliere pentru copii, un program de weekend pentru familii, vizite în școli și alte activități menite să introducă și să explice viața și opera lui Brauner pentru diferite categorii de public. Acest program de mediere se va desfășura în perioada 15 martie - 26 aprilie 2023 - pentru mai multe detalii despre calendarul activităților, accesați site-ul oficial TM2023.

 

            În ceea ce privește artele spectacolului, în luna martie vom avea parte de nouă spectacole de teatru:

  • Orașul Paralel : Iosefin - Martin (ruta albastră) - 20 martie, orele 15:00 și 17:00, cartierul Iosefin;
  • Orașul Paralel : Iosefin - Viki (ruta roz) - 20 martie 2023, orele 15:00 și 17:00, cartierul Iosefin;
  • Orașul Paralel: Fabric - 21 martie, orele 18:00, cartierul Fabric;
  • Zambara Kabarett - 20 martie, orele 19:00, teatrul Basca;
  • Un bărbat și mai multe femei, de Leonid Zorin | Sunlight Theatre - 24 martie, orele 19:30, Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș;
  • Cargo Berlin - Timișoara - 31 martie - 27 mai, spectacol într-un camion (biletele vor fi puse în vânzare curând).

 

Biletele se pot achiziționa de pe tm-t.ro, orasulparalel.ro și iabilet.ro.

 

            În perioada 14-17 martie, Orchestra Radiodifuziunii din KÖLN (WDR), una dintre cele mai renumite orchestre simfonice din lume, va susține trei concerte la Timișoara:

  • Concert simfonic extraordinar | Orchestra Radiodifuziunii din KÖLN (WDR) - 14 martie, orele 19:00, Sala Capitol a Filarmonicii Banatul Timișoara;
  • Recital cameral | Membrii Orchestrei Radiodifuziunii din KÖLN (WDR)  - 16 martie, orele 19:00, Sala Capitol a Filarmonicii Banatul Timișoara;
  • Concert vocal-simfonic extraordinar - 17 martie, orele 19:00,  Sala Capitol a Filarmonicii Banatul Timișoara.

 

Biletele se pot achiziționa de pe myticket.ro.

Read more...

KFC încheie un parteneriat cu Rompetrol și deschide restaurante în trei benzinării

Sphera Franchise Group, holdingul care deține compania ce administrează în sistem de franciză brandul KFC pe plan local, își extinde rețeaua de restaurante și marchează o premieră, inaugurând primele unități în cadrul unor benzinării, printr-un parteneriat cu Rompetrol. KFC Drive Thru Pecica și KFC Orăștie sunt două dintre cele trei restaurante pe care compania le va opera în incinta unor benzinării Rompetrol, situate pe Autostrada A1. Valoarea investiției în noul format de restaurant se situează între 350.000 euro și 400.000 euro, în funcție de complexitatea serviciilor oferite.

Prin acest parteneriat, marcăm o premieră locală, KFC fiind primul restaurant care va opera în cadrul unei benzinării Rompetrol. El este reprezentativ pentru filosofia de business a Sphera, de dezvoltare continuă, inclusiv prin noi formate de restaurant sau teritorii pe care le putem explora. Deschiderea restaurantelor KFC DT Pecica și KFC Orăștie marchează începutul unei colaborări mai ample, prin care extindem prezența brandului în contexte de consum neașteptate, dar cu potențial ridicat, aducând valoare adăugată atât clienților noștri, cât și celor care, în călătoriile lor, trec pragul benzinăriilor Rompetrol unde suntem prezenți” a declarat Călin Ionescu, CEO Sphera Franchise Group.

KFC DT Pecica este un restaurant de tip Drive-Thru (DT) și se află localizat pe autostrada A1 la km. 558+380, fiind primul restaurant KFC amplasat distinct în cadrul unei benzinării. KFC Orăștie se află la km 340+500, de asemenea în cadrul unei stații Rompetrol de pe autostrada A1. Noile unități au fiecare suprafața de peste 160 metri pătrați, beneficiază de câte 24 de locuri la mese în interior, iar KFC DT Pecica are inclusă linie de drive pentru plasarea comenzilor direct din confortul mașinii.

Cele două restaurante sunt construite conform celor mai recente standarde internaționale KFC în ceea ce privește designul, digitalizarea și facilitățile oferite. Ambele sunt echipate cu kioskuri de comandă, meniuri digitale, panouri digitale care afișează ordinea comenzilor și progresul lor și vor fi deschise zilnic în intervalul orar 09:00 – 23:00.

Odată cu inaugurarea celor două restaurante, KFC creează 50 de locuri de muncă, iar venitul net la care poate ajunge un Crew Member (Lucrător Bucătărie sau Casier) este de 3.000 lei din a 3-a lună de colaborare. Suma include salariul de bază, tichetele de masă și bonusuri sau prime acordate conform criteriilor interne. Angajarea nu este condiționată de experiența anterioară de lucru, principalele calități urmărite la viitorii colegi fiind atitudinea pozitivă, motivația și dorința de dezvoltare personală și profesională.

KFC DT Pecica și KFC Orăștie sunt restaurantele 96 și 97 din rețeaua KFC. Următoarea unitate KFC amplasată în cadrul benzinăriilor Rompetrol va fi inaugurată în perioada următoare, la Giarmata, pe autostrada A1 km 500+596.

 

KFC a intrat pe piața din România în 1997, odată cu deschiderea primului restaurant din București. Brandul a continuat să se dezvolte pe parcursul celor 25 de ani de activitate, iar în acest moment rețeaua numără 97 de unități în 39 de orașe, atât de tip Drive-Thru, cât și stradale și food court, fiind cel mai mare lanț din România ca număr de locații.

Read more...

Tranziția elevilor de la gimnaziu la liceu - o analiză comparativă realizată de Coaliția pentru Educație

Federația Coaliția pentru Educație a publicat în data de 9 martie 2023 o analiză comparativă a scenariilor posibile pentru „Tranziția elevilor din România în învățământul secundar superior”. Documentul includeo serie de elemente de viziune cu privire la tranziția de la gimnaziu la liceu, tranziție bazată pe o serie de principii - inclusiv cele reflectate în Manifestul și activitatea Federației. Totodată, au fost documentate modele internaționale și s-a ținut cont de factori determinanți folosiți în domeniu, inclusiv de o analiză comparativa a OCDE din noiembrie 2022.

Opinia publică este preocupată de meditații și inechitatea creată de această industrie, mai ales dacă este asociată cu o selecție puternică la final de clasa a VIII-a, o selecție bazată pe ierarhizare și performanță. Dar acesta este doar unul dintre efectele alegerii unui anumit tip de design al tranziției.

 

Analiza mai multor tipuri de design încurajează reflecția: care dintre ele favorizează mai mult echitatea, diversitatea, calitatea? Cercetarea, pusă la dispoziția decidenților, arată că nu există consens universal în aceasta privință, însă tendința la nivelul majorității țărilor analizate este către scenarii de tipul 4 șii 5 (din analiza prezentată). Ceea ce este semnificativ și ar trebui să guverneze și decizia din România, o decizie despre designul tranziției, urmând ca politici publice compensatorii să atenueze impactul asupra celor care vor fi afectați.

 

Cercetarea indică o posibilă direcție despre încotro ar trebui sa meargă reforma tranziției la nivel de viziune, nu doar la nivel de reacție la realitatea că „nu e bine cum ajung copiii la liceu”, „a ajuns acolo pentru că l-a repartizat calculatorul”, „e la un liceu bun, dar nu îi place ce învață” ș.a.m.d.

 

Federația Coaliția pentru Educație insistă pentru o alegere strategică, nu una de tip „stingere de incendii” - adică măsuri cu efect imediat, menite să combată consecințe nedorite ale politicilor prezente, dar fără a lua în considerare si consecințele pe care le generează măsurile respective.

 

În cadrul discuțiilor din Consiliul Director al Federației Coaliția pentru Educație, analizând avantajele și dezavantajele prezentate în analiză, opțiunile noastre s-au îndreptat către scenariul 5, cu variante ce presupun grade diferite de centralizare (5a), respectiv flexibilitate (5b). Ambele variante iau în calcul rezultatele școlare ale elevului pe parcursul gimnaziului (portofoliul educațional) și preferințele elevului și a familiei pentru un anumit parcurs educational, diferența constând în existența unor evaluări externe standardizate la finalul gimnaziului. Opțiunea 5 b, care care oferă cel mai bun nivel de flexibilitate, reflectă într-o mai mare măsură direcțiile prioritare din Manifestul Federației Coaliția pentru Educație și principiile enunțate în analiză. Țări care aplică scenarii asemănătoare cu 5b și care pot reprezenta exemple utile pentru o reformă în acest sens sunt: Finlanda, Franța, Austria, Portugalia, Spania. Țări care aplică scenarii asemănătoare cu 5a) și care pot reprezenta exemple utile pentru o reformă în acest sens sunt Germania și Estonia.

 

De notat că pentru scenariul propus în actualul proiect de lege a educației (scenariul 2) nu am identificat modele internaționale în mod clar asemănătoare. Pentru scenariul aplicat în prezent în România (scenariul 1), Polonia prezintă cel mai apropiat caz.

 

Read more...

Jandarmii montani de la Arieșeni au intervenit pentru a scoate din zăpadă o mașină în care se aflau trei persoane, printre care și un copil în vârstă de 6 ani

Ieri, 09.03.2023, Jandarmii montani de la Arieșeni au intervenit pentru a scoate din zăpadă o mașină în care se aflau trei persoane, printre care și un copil în vârstă de 6 ani

 

Două femei, una din județul Alba și cealaltă de origine italiană, în vârstă de 29 și 37 de ani, însoțite de o minoră în vârstă de 6 ani, au rămas înzăpezite în drum spre Peștera Scărișoara.

Cele trei doreau să viziteze cunoscutul obiectiv turistic din Munții Apuseni, dar când mai aveau aproximativ 7 km până la destinație, mașina în care se aflau nu a mai putut înainta prin stratul de zăpadă.

În urma apelului la 112, colegii noștri din cadrul Postul Montan Arieșeni, aflați în serviciu în zona respectivă, le-au ajutat să scoată mașina din zăpadă și le-au condus în siguranță la drumul de acces spre localitatea Gârda de Sus. 

Niciuna din persoanele implicate nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Read more...

Comunicat de presă AUR: Guvernul Ciucă – Ciolacu a intrat în campanie electorală cu bani de la bugetul de stat

Incapabil să rezolve crizele succesive care au golit buzunarele românilor în ultima perioadă, guvernul și-a început campania electorală sub masca unor proiecte de utilitate publică.

 

Guvernul Ciucă – Ciolacu recunoaște că are nevoie de un aport de inteligență atât în actul de guvernare, cât și în materie de comunicare publică. Mai grav este că executivul pune în funcțiune un serviciu automatizat de cercetare și propagandă prin intermediului softului de inteligență artificială Ion. Acesta a fost lansat sub forma unei baze de date cu probleme semnalate de români cu scopul de a construi politici publice.

 

Nu e greu de imaginat pentru nimeni cum vor fi utilizate informațiile acumulate de softul plătit din banii românilor pentru generarea mesajelor de campanie și contracararea criticilor la adresa guvernului.

 

Concomitent cu lansarea softului Ion, guvernul ne prezintă o altă soluție de a-și finanța propaganda cu bani de la buget. Un proiect cu nume pompos este pregătit în laboratoarele guvernamentale: Serviciul Dezvoltare Comunitară este o divizie din subordinea Secretariatului General al Guvernului care ar trebui să primească un buget de 10 milioane de lei pentru servicii de comunicare și cercetare de piață.

 

După pandemia de coronavirus și catastrofala liberalizare a pieței de energie din România, avem parte de o nouă manevră prin care guvernul încearcă să genereze știri pozitive într-o perioadă extrem de dificilă.

 

Un guvern competent nu are nevoie de propagandă sau de publicitate. Oamenii simpli văd zilnic pe strada pe care locuiesc, în rafturile magazinelor, pe statul de plată sau cuponul de pensie ce face guvernul în spatele ușilor închise.

 

Alianța pentru Unirea Românilor cere încă o dată coaliției aflate vremelnic la putere să înceteze risipa banilor de la bugetul de stat și să direcționeze fondurile de propagandă către numeroasele comunități defavorizate și ignorate de autorități.

 

 

Departamentul de comunicare al Alianței pentru Unirea Românilor

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686