Items filtered by date: Monday, 13 March 2023 - Like - stiri Alba Iulia

COMUNICAT DE PRESĂ Premierul Nicolae-Ionel Ciucă: În România, la fel ca în Uniunea Europeană, diversitatea culturală și identitară a minorităților naționale unește societatea și îmbogățește patrimoniul național

 Premierul Nicolae-Ionel Ciucă și secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, au avut astăzi, la Palatul Victoria, o întâlnire de lucru cu grupul parlamentar al minorităților naționale.

Dialogul instituțional permanent și asigurarea condițiilor cetățenilor minorităților naționale din România pentru promovarea drepturilor și manifestarea diversității culturale, etnice, religioase au fost temele abordate în cadrul întrevederii.

”La fel ca în Uniunea Europeană, ale cărei valori le împărtășim, în țara noastră diversitatea culturală și identitară a minorităților naționale unește societatea și îmbogățește patrimoniul național. Românii, indiferent de etnie, au înțeles acest lucru, s-au respectat și au păstrat unite comunitățile din care fac parte. Dialogul nostru politic și instituțional este o continuare firească pentru ca fiecare cetățean să simtă că în România îi sunt respectate drepturile și se poate manifesta potrivit convingerilor sale etnice și religioase”, a afirmat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

Finanțarea organizațiilor minorităților naționale, a proiectelor și programelor interetnice a fost, de asemenea, pe agenda discuțiilor.

Premierul și secretarul general al Guvernului au menționat că proiectul de act normativ privind finanțarea pentru acest an a activității organizațiilor minorităților naționale va fi promovat în viitoarea ședință de Guvern pentru a oferi la timp bugetarea necesară funcționării acestor structuri și programelor destinate cetățenilor aparținând minorităților naționale.

Potrivit legii, Guvernul alocă anual fonduri pentru sprijinirea organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, pentru acţiuni culturale și programe destinate păstrării și promovării tradițiilor, limbii și culturii proprii, a identității culturale, lingvistice, religioase și a drepturilor cetățenilor aparținând minorităților.

Membrii grupului parlamentar al minorităților naționale au mulțumit prim-ministrului pentru deschidere și dialog și au apreciat consultările periodice care au loc atât la nivelul Guvernului, cât și în plan politic.

 

Read more...

40171 de români sunt prosumatori ! Câți dintre aceștia știu ce drepturi au în calitate de consumatori ?!

An de an, pe 15 martie sărbătorim Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor. Mișcarea de Protectia Consumatorilor a stabilit tema pentru anul 2023: responsabilizarea consumatorilor cu privire la tranziția la energie curată.

Tema aleasă de Mișcarea de Protecția Consumatorilor  vine în contextul în care prețurile globale ale energiei vor crește cu 50% până la sfârșitul anului 2022 și vor rămâne ridicate în anul 2023.

Conform Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, în România sunt 40.171 de prosumatori deținători ai unei capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de 423 MW putere instalată totală.

Împreună cu creșterea prețurilor la alimente și energie, consumatorii de pretutindeni își schimbă radical stilul de viață pentru a avea acces la nevoile esențiale. În cel mai recent sondaj privind statisticile membrilor, peste 80% au raportat faptul că consumatorii își ajustează bugetele pentru a-și plăti facturile la energie.

Creșterea accesului la energie accesibilă, fiabilă, durabilă și modernă va juca, de asemenea, un rol major în prevenirea schimbărilor climatice catastrofale, schimbările de consum recunoscute acum și estimate că vor reduce emisiile viitoare de gaze cu efect de seră cu 40-70%.

Prin semnalarea acestor probleme globale, Mișcarea de Protecția Consumatorilor sprijină consumatorii prin criza costului vieții și prin promovare accesului la energie durabilă la scară globală.

InfoCons se alătură și implementează strategia globală prin demararea campaniilor de educare și informare a consumatorilor.

Pentru a veni în sprijinul consumatorilor, Aplicația InfoCons pune la dispoziția acestora posibilitatea scanării codului QR de pe eticheta energetică a produselor electronice și electrocasnice.  Odată cu această posibilitate, consumatorii pot alege în cunoștință de cauze produsele electronice și electrocasnice potrivite nevoilor lor.

Aplicația Gratuită InfoCons face posibilă scanarea produselor electrocasnice și a dispozitivelor electronice, pentru aflarea informațiilor precum:

-Calculator pentru consumul de energie;

-Clasa energetică;

-Producător;

-Informații generale tip caracteristici tehnice;

-Comparaea cu alte produse similare.

Din categoria produselor electrocasnice și a dispozitivelor electrice ale căror coduri QR pot fi scanate cu Aplicația Gratuită InfoCons fac parte:

-Frigidere;

-Mașini de spălat vase;

-Mașini de spălat haine;

-Uscătoare;

-Televizioare și monitoare pentru computer.

Aplicația InfoCons este disponibilă pe toate sistemele de operare: IOS, Android și Huawei.

Read more...

3 camioane încărcate neregulamentar cu material lemnos au fost identificate sâmbătă de parlamentarii AUR care au vizitat fabrica HS Timber din Covasna!

O delegație de parlamentari ai Alianței pentru Unirea Românilor a vizitat fabricile de prelucrare a lemnului din Alba și Covasna. În cadrul controlului parlamentar efectuat în interiorul fabricii HS Timber din localitatea Reci, județul Covasna, au fost identificate trei masini cu încărcătură neconformă din punct de vedere legal.

La inspecția parlamentară au participat președintele AUR, George Simion, deputatul AUR, Dan Tănasă, avocatul Gheorghe Piperea și Tiberiu Boșutar, activist de mediu.

La sesizarea făcută de parlamentarii AUR, Poliția din Covasna a constatat neconcordanțe în privința încărcăturii la mai multe autocamioane. În urma verificării camioanelor din curtea HS Timber s-a putut constata că fotografiile care trebuia să însoțească în mod obligatoriu încărcătura erau neconforme. Un al treilea camion a folosit un aviz pentru lemn de fag, deși transporta  material rășinos, pentru care nu avea acte.

În urma sesizării făcute de reprezentanții AUR, companiile găsite cu nereguli ar putea fi sancționate de către instituțiile abilitate. În cazuri de contravenții grave, sancțiunile pot merge până la confiscarea camioanelor

 

 

Departamentul de comunicare al Alianței pentru Unirea Românilor

Read more...

Doi adulți și un copil in vârstā de 14 ani care rămăseseră blocați în zăpadă, au fost salvati de jandarmii montani din Alba

Un bărbat în vârstă de 56 de ani și o femeie de  41 de ani împreună cu fiul lor, toți din județul Sibiu, au rămas înzăpeziți în zona Valea Cugirului. Cei trei au venit pentru a-și petrece sfârșitul de săptămănă la Domeniului Schiabil Șureanu, unde în acest weekend este organizat un concurs de schi.     

În timp ce se deplasau spre unitatea de cazare GPS-ul le-a indicat o rută spre un drum forestier, unde, după o scurtă distanță parcursă au rămas înzăpeziți cu mașina.

În urma apelului la 112 , patru jandarmi de la Postul Montan Șugag au intervenit cu snowmobilul și atv-ul din dotare pentru a-i transporta la pensiunea unde erau cazați, mașina urmând a fi recuperată ulterior.

Niciuna din persoanele implicate nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

 

Read more...

la nivelul Jandarmeriei Alba, în perioada imediat următoare va avea loc o acțiune de donare de sânge care se va întinde pe durata lunii aprilie

Cu viața mea apăr viața celorlalți!

 

Una dintre principalele cauze ale crizei de sânge cu care se confruntă în ultimii ani Centrele de Transfuzii, este lipsa donatorilor fideli. An de an, numărul donatorilor a continuat să scadă, iar în prezent numărul albaiulienilor care se prezintă cu regularitate la donarea de sânge este unul destul de restrâns.

În prima lună de primăvară în care natura prinde viață, îi aducem în atenția dumneavoastră pe colegii noștri care din viața lor dau o șansă la viață și celor aflați în suferință. Este vorba despre Claudiu, Daniel și Marius din cadrul Jandarmeriei Alba, donatori fideli, fără de care Centrul de Transfuzie Sanguină Alba, nu ar reuși să asigure stocurile de sânge necesare. Pe lângă faptul că au grupe de sânge rare, constanța și perioada de când donează de peste 10 ani, ne face să ne mândrim cu ei și în același timp să fie un exemplu pentru noi toți.

Vocația de militar dedicat, nu se restrânge la orele petrecute în serviciu ci ajunge să fie un mod de viață, pus în slujba cetățeanului, prin ajutorul necondiționat pentru cei aflați în suferință.

          Înțelegând importanța donării de sânge, la nivelul Jandarmeriei Alba, în perioada imediat următoare va avea loc o acțiune de donare de sânge care se va întinde pe durata lunii aprilie.

Îi felicităm pe această cale și le mulțumim pentru că se află mereu la datorie “sângerând” pentru sănătatea aproapelui.

 

COMPARTIMENTUL INFORMARE, RELAȚII PUBLICE ȘI CU PUBLICUL

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686