Items filtered by date: Thursday, 02 March 2023 - Like - stiri Alba Iulia

PROIECT DE LEGE privind modificarea și completarea Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor aprobat de Guvern

Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, noi reglementări pentru reducerea riscului seismic al clădirilor.

Reglementările care modifică legea în vigoare privind reducerea riscului seismic al clădirilor prevăd consolidarea acestora cu acordul majorității proprietarilor. Aceeași prevedere se aplică și proprietarilor care nu sunt constituiți în asociații de proprietari. Până acum a fost nevoie de acordul unanim al tuturor proprietarilor, fapt care a împiedicat consolidarea unor clădiri – arată ministrul dezvoltării Cseke Attila.

Consolidarea seismică va fi urgentată

În vederea prioritizării investițiilor de consolidare seismică, noile reglementări vizează și accelerarea activităților de evaluare vizuală rapidă a clădirilor, pentru a obține o imagine de ansamblu cu privire la vulnerabilitatea seismică a clădirilor.

Se instituie termene pentru evaluarea vizuală rapidă a clădirilor, care vor fi urmate, dacă este cazul, de expertize. Astfel, spitalele, școlile, grădinițele, liceele, creșele și toate clădirile care sunt instituții de învățământ vor fi evaluate vizual urgent. Această procedură trebuie începută până cel târziu la 1 ianuarie 2024 și finalizată până cel târziu pe 1 iunie, anul viitor. Celelalte clădiri publice au aceleași termene. În cazul blocurilor de locuințe, termenul de începere a evaluării rapide este de 1 ianuarie 2025, iar până la 1 iunie 2026 trebuie finalizat.

Totodată, noile reglementări interzic închirierea apartamentelor din clădirile cu risc seismic ridicat (RsI) până după consolidarea acestora și nu vor putea fi organizate evenimente aglomerate, în unele condiții, în astfel de clădiri: dacă sunt peste 50 de persoane într-o încăpere, fiecăreia revenindu-i un spațiu mai mic de 4 m2.

Ministrul a subliniat: instituirea acestor interdicții se face temporar, până la consolidarea clădirii, cu respectarea Constituția României, privind restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți fundamentale, în condițiile în care statul este obligat să ia toate măsurile sociale și legislative pentru a asigura o garanție efectivă a drepturilor la viață și la integritate fizică.

De asemenea, în contextul cutremurelor recente din zona Olteniei, care nu a fost considerată o zonă cu risc seismic ridicat, s-a considerat necesară extinderea criteriilor de înscriere în Programul național de consolidare a clădirilor. Astfel, valoarea de vârf a accelerației terenului pentru proiectare la cutremur a(g), potrivit hărții de zonare a teritoriului României din Codul de proiectare seismică P100-1, mai mare sau egală cu 0,20 g, se reduce la valoarea 0,15 g. Astfel, vor putea depune cerere de finanțare pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic și localitățile care până acum nu au fost considerate cu risc, ca, de exemplu, cele din județul Gorj.

Proiectul de act normativ urmează să fie înaintat Parlamentului pentru dezbatere și adoptare.

Read more...

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru aprobarea Programului național „Școli sigure și sănătoase"

Guvernul României a aprobat, în ședința de miercuri, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ordonanța de urgență pentru aprobarea Programului național de investiții, de interes și de utilitate publică, ”Școli sigure și sănătoase”.

”Întrucât siguranța copiilor reprezintă un obiectiv primordial, am propus aprobarea acestui program pentru identificarea și reabilitarea școlilor cu risc seismic sau cu vulnerabilități care afectează semnificativ procesul educațional”, a menționat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Potrivit actului normativ, în cadrul Programului se pot realiza lucrări de intervenții pentru consolidarea seismică, reabilitarea, modernizarea, creșterea performanței energetice, inclusiv lucrări de demolare parțială, după caz, la clădirile în care își desfășoară activitatea didactică unitățile de învățământ preuniversitar de stat, inclusiv de învățământ special, și care sunt încadrate în nivelul de risc seismic I.

Beneficiarii programului sunt unitățile administrativ-teritoriale, care răspund de lucrări, finanțarea fiind asigurată de Ministerul Dezvoltării.

Prin Program, sunt eligibile toate categoriile de cheltuieli, mai puțin consultanța, dotările și activele necorporale, cheltuielile pentru informare și publicitate, comisioanele și dobânzile bancare.

Introducerea în program se face în baza listelor transmise periodic de Ministerul Educației, cuprinzând clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, comunicate de UAT-uri. Clădirile sunt introduse în lista aprobată prin ordinul ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, cu acordul UAT-ului, netransmiterea acordului în termen în 5 zile de la aprobare (hotărâre a consiliului local/județean) atrăgând eliminarea beneficiarului din program, acesta urmând a fi reintrodus la momentul transmiterii avizului.

Pe perioada realizării lucrărilor, beneficiarii trebuie să asigure spații pentru relocarea activităților sau alte modalități de desfășurare a procesului educațional, a menționat ministrul dezvoltării, care a specificat că nu trebuie întocmite documentații tehnico-economicede tip DALI, ci doar proiectul tehnic. În urma acestuia, a expertizei, și a costului standard pe metru pătrat la consolidare, stabilit prin ordin de ministru, finanțarea va fi acordată urgent.

Totodată, termenul de eliberare a certificatului de urbanism se micșorează la 7 zile lucrătoare (de la cel mult 15 zile, prevăzute inițial), avizele și acordurile - la 3 zile lucrătoare (față de 5-45 zile), iar autorizația de construire - la 7 zile lucrătoare (față de 30 de zile).

În condițiile în care se impune o intervenție de urgență, negocierea fără publicarea unui anunț, în conformitate cu prevederile Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare, poate fi aplicată de autoritățile administrației publice din Gorj, cutremurele produse în ultima perioadă încadrându-se în cerințele legii, respectiv: ”motive de extremă urgență, determinate de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă”.

În cazul celorlalte unități administrativ-teritoriale se aplică prevederile legale privind reducerea termenelor.

Contractele de finanțare se încheie pentru o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea prelungirii cu 2 ani.

 

Read more...

Numărul bibliotecilor școlare a scăzut cu 500, în ultimii doi ani.

În ultimii doi ani, numărul bibliotecilor școlare a scăzut constant, de la 6.545 în 2019, la 6.050 în 2022, în vreme ce numărul copiilor care au împrumutat cel puțin o carte școlară s-a diminuat și el cu peste 450.000. Organizația Salvați Copiii și Libris continuă proiectul de dotare a școlilor din țară cu un fond de carte complex, care să permită accesul tuturor copiilor la lectură și la cunoaștere.

 

Conform statisticilor Asociației Editorilor din România (AER), România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul de carte, cu o cifră de afaceri de circa 60 de milioane de euro înregistrată de edituri, în vreme ce Germania, de pildă, are cea mai mare piață de carte din Europa, care înregistrează vânzări anuale de circa 9 miliarde de euro. 

 

Lectura este esențială în anii de formare, pentru că este un instrument prin care copiii învață natural, încep să cunoască lumea în sens larg, să înțeleagă natura umană, emoțiile, prin intermediul poveștilor, ceea ce contribuie decisiv la formarea empatiei sociale. Accesul inegal la carte, la bibliotecă este un factor de discriminare în România”, a spus Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

 

„Considerăm că orice investiție în cultură trebuie să se întoarcă în educație și acesta este motivul pentru care o parte din profitul nostru este alocat proiectului CarteTeca. Cărțile reprezintă una dintre cele mai importante legături ale copiilor cu educația, deschid calea către cunoaștere, iar la nivelul întregii țări știm că există o mulțime de cadre didactice, și nu numai, care inspiră și aduc mai aproape copiii de lectură. Acestea merită recunoașterea eforturilor depuse, precum și un sprijin activ prin oferirea mijloacelor necesare pentru a susține educația cu ajutorul cărților”,a precizat Laura Țeposu, CEO Libris.

 

CarteTeca: carte pentru toți copiii

În doar două săptămâni, 460 de instituții, din fiecare județ al țării, s-au înscris în cea de-a patra ediție a CarteTeca, concurs național lansat de Libris și sprijinit de Salvați Copiii, prin care unități de învățământ din toată țara câștigă cărți pentru biblioteca proprie. Fondul de carte alocat acestei ediții a fost în valoare de 280.000 de lei și a fost destinat dotării a 53 de biblioteci școlare. 

 

Câștigătorii ediției 

În evaluarea aplicaţiilor s-a ținut cont de numărul de elevi înscrişi în unitatea de învățământ beneficiară, de fondul de carte prezent al bibliotecii, de frecvenţa şi volumul cu care se împrumută cărţi. Lista celor 45 de câștigători aleși de juriu este disponibilă pe https://www.libris.ro/carteteca/castigatorii, iar lista câștigătorilor aleși prin votul publicului pe https://www.libris.ro/carteteca/participantiVotulPublicului

Volumele donate de Libris bibliotecilor școlilor câștigătoare sunt noi, actuale și atractive, titluri celebre și interesante, povești cu care copiii și adolescenții empatizează și pe care doresc să le descopere dincolo de lecturile din programa școlară.

 

Una dintre cele 8 școli câștigătoare la categoria Votul publicului este Școala Gimnazială Federico García Lorca, din sectorul 3 al capitalei. Cei 1.053 de elevi cu vârste între 6-16 ani sunt câștigătorii, având acces la cărțile care au completat fondul de carte al bibliotecii școlii (volume în valoare de 10.000 de lei).

 

În total, cele 4 ediții ale proiectului CarteTeca cumulează 658.000 lei, sumă folosită în beneficiul a 202 unități de învățământ și a peste 100.000 de elevi din toată țara. Peste 14.700 de cărți au fost donate în primele trei ediții.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686