Items filtered by date: Thursday, 25 June 2015 - Like - stiri Alba Iulia

REGIUNEA CENTRU ESTE PREGATITA PENTRU LANSAREA OFICIALA A POR 2014-2020!

În urma unei analize atente a stadiului implementării POR 2007-2013, desfășurată marți la Sovata, reprezentanții administrației publice locale din Regiunea Centru, alături de reprezentanți ai ONG, ai universităților și ai mediului de afaceri, au apreciat că județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu sunt pregătite pentru lansarea POR 2014-2020. Tot în cursul zilei de marți, la Bruxelles, s-a semnat și decizia Comisiei Europene de adoptare a Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020.

Membrii CDR Centru, reuniți la Sovata, au aprobat prioritizarea proiectelor regionale de infrastructură rutieră finanțabile în cadrul Axei prioritare 6 a POR 2014-2020 “Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională”. Acest aspect este corelat și cu decizia privind actualizarea Analizei socio-economice din cadrul Planului Regional de Dezvoltare al Regiunii Centru pentru perioada 2014 – 2020. De fapt, această analiză, precum și PDR Centru, vor fi actualizate inclusiv în concordanță cu Strategia de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru, document programatic ce a fost elaborat de experții ADR Centru și a fost evaluat la nivel internațional, de experți ai Platformei Europene de Specializare Inteligenta, luna trecuta, în cadrul unei Conferințe desfășurate la Sibiu. Reprezentanților autorităților publice locale le-au fost prezentate și informări referitoare la activitățile desfășurate de ADR Centru în trimestrul II 2015, respectiv privind studiile de evaluare a impactului pe diverse domenii majore de intervenție din cadrul POR 2007-2013, dar și asupra impactului derulării Caravanei regionale privind ”Fondurile Europene 2014-2020 în Regiunea Centru”, precum și despre evenimentul de evaluare a Strategiei de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru (RIS 3).

Practic, adoptarea acestor decizii și informările susținute de ADR Centru la Sovata sunt strâns legate de lansarea Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, a cărui decizie de aprobare a fost semnată, la Bruxelles, de către doamna Corina Crețu, în calitate de Comisar european pentru politică regională, și doamna Sevil Shhaideh, ministrul român al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Acest program va fi gestionat la nivel național de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de ADR Centru, în calitate de Organism Intermediar.

”Pentru a sublinia impactul fondurilor atrase pentru dezvoltare în ultimii ani, membrii CDR Centru au dezbătut analize actualizate privind stadiul implementării Programului Operațional Regional 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru. La Ședința CMPOR, desfășurată doar cu câteva zile mai înainte, a reieșit că ne situam pe primele locuri ca și absorbție de fonduri sau realizări concrete pe proiecte, la nivel național. Credem că aceste aspecte pot fi îmbunătățite și vrem să învățăm din experiența derulata în gestionarea fondurilor pe perioada 2007-2013, ca să acceleram, pe cât posibil, pregătirea viitoarelor proiecte. Marți s-a semnat protocolul de adoptare, de către Comisia Europeana, a Programului Operațional Regional 2014-2020, și acum avem un nou Program Operațional gata de a fi lansat. Rolul nostru în implementarea acestuia, în următorii ani, va fi unul foarte important, de aceea ne preocupam ca toți actorii regionali să fie bine informați pentru a putea accesa cât mai eficient fondurile nerambursabile. Din acest moment, activitatea noastră de help-desk se va concentra pe noul Program Operațional Regional. Dacă, la finalul anului 2015, gradul de absorbție a fondurilor nerambursabile alocate regiunii va depăși valoarea de 80%, considerăm că vom aborda foarte bine pregătirea și realizarea de noi proiecte finanțate din surse europene nerambursabile””, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Conform paginii oficiale a MDRAP, la semnarea deciziei de adoptare a POR 21014-2020, Comisarul european pentru politică regională doamna Corina Crețu a declarat: „Am adoptat unul dintre cele mai mari programe de investiții din Uniunea Europeană. Acesta va aduce beneficii concrete pentru toți cetățenii României. Prin sprijinirea intreprinderilor mici, prin promovarea mobilității urbane, prin îmbunătățirea conectivității regionale și prin oferirea unui acces mai bun la servicii sociale pentru toți cetățenii, în special pentru cei mai săraci și mai vulnerabili, aceste investiții vor duce la îmbunatățirea semnificativă a vieții românilor. În plus, investițiile în eficiență energetică vor scădea facturile la energie pentru consumatorii casnici și vor proteja mediul. Le doresc românilor să profite la maximum de oportunitățile oferite de acest program”.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686