Items filtered by date: Monday, 01 February 2016 - Like - stiri Alba Iulia

Actiuni culturale - Bibliobus

ptămâna aceasta, Bibliobusul Consiliului Județean Alba va participa la două activități culturale, desfășurate la Războieni și Livezile.
Astfel, miercuri -  3 februarie - începând cu ora 12.30, Bibliobuzul Consiliului județean Alba se va deplasa la Așezământul Social „Sfântul Serafim de Sarov" din Războieni. Aici micuților din Centru le vor fi dăruite jucării și cărți donate de  copiii de la Grădinițele Nr. 11 și 12 din Alba Iulia în cadrul Campaniei Consiliului județean Alba intitulată „Călătorim și dăruim." Va fi organizat și un atelier de animație culturală în cadrul căruia copiii din Centru vor fi angrenați în activități de lectură publică și confecționare de semne de carte, felicitări și plicuri personalizate și embosate având ca tematică sărbătoarea românească a Dragobetelui.
Joi,  4 februarie, de la ora 09.00, Bibliobusul se va afla la Școala Gimnazială și Grădinița cu Program Normal din Livezile, unde va participa la un program cultural-artistic dedicat Dragobetelui. Și aici se vor organiza lecturi publice precum și un atelier creativ în cadrul căruia se vor confecționa felicitări, plicuri și semne de carte personalizate cu ocazia Dragobetelui. În plus, Bibliobusul va fi folosit și pentru diseminarea  materialelor promoționale din cadrul Proiectului „Promovare zonă turistică a Comunei Miraslău, județul Alba", proiect în care  comuna Livezile a participat ca partener.

Echipa Bibliobusului mulțumește, pe această cale,  tuturor copiilor, părinților și educatorilor care au participat la campania  „Călătorim și dăruim" a Consiliului Județean Alba, înțelegând că prin donațiile lor aduc zâmbete și fericire altor copii.

 

Read more...

Cercetati pentru furt de auto si furt din locuinta

Polițiștii din Blaj, sprijiniți de cei din Crăciunelu de Jos, i-au identificat pe doi tineri, ca persoane bănuite de comiterea unui furt de autoturism și a unui furt din locuință, fapte în legătură cu care au fost sesizați în dimineața zilei de 30 ianuarie.

În fapt, în dimineața zilei de 30 ianuarie a.c., în jurul orelor 5,30, polițiștii din Șona au fost sesizați de către un cetățean din comună, cu privire la faptul că, în grădina sa, se află abandonat un autoturism avariat, iar țeava de gaz ce deservește locuința este fisurată. 

Polițiștii au verificat autoturismul și l-au identificat pe proprietarul său, un bărbat de 64 de ani, din Blaj, care în seara zilei de 29 ianuarie a parcat autoturismul în fața locuinței, lăsându-l neasigurat și cu cheile în contact.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii de investigații criminale din Blaj, sprijiniți de polițiștii din Crăciunelu de Jos, au identificat persoanele bănuite de comiterea furtului de autoturism. Este vorba de M.A.I., de 17 ani, din municipiul Târgu Mureș, care locuiește fără forme legale în Crăciunelu de Jos și B.I.G., de 18 ani, din Petrila, județul Hunedoara, primul cunoscut cu antecedente penale, fiind cercetat sub control judiciar pentru infracțiuni de furt, inclusiv furt de autoturism.

Se pare că, în noaptea de 29/30.01.2016, în jurul orelor 04.40, observând autoturismul lăsat cu cheile în contact, cei doi tineri l-au sustras, iar M.A.I. l-a condus până la intrarea în Șona, unde, într-o curbă la dreapta, a pierdut controlul asupra acestuia și au ajuns în grădina cetățeanului din Șona, abandonându-l.

Continuând cercetările cu privire la cei doi tineri, polițiștii au stabilit că sunt bănuiți și de comiterea unui furt din locuința unui cetățean din Crăciunelu de Jos.

În sarcina acestora s-a reținut și faptul că, în data de 29 ianuarie a.c., în jurul orelor 18.00, au escaladat gardul locuinței unui vârstnic de 81 de ani, din Crăciunelu de Jos, au pătruns în locuință și au sustras un portmoneu în care era suma de 110 lei.

Față de cei doi tineri, polițiștii au luat măsura reținerii, pentru o perioadă de 24 de ore, iar în data de 31 ianuarie i-au prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj care a promovat propunerea de arestare preventivă, instanţei de Judecată.

Faţă de M.A.I., instanţa a dispus cercetarea în stare de arest preventiv, pentru comiterea infracțiunilor de  furt calificat, conducere fără permis şi părăsirea locului accidentului, iar faţă de B.I.G., a dispus cercetarea în stare de arest preventiv, pentru furt calificat, pe numele celor doi fiind emise mandate de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Cercetările sunt continuate, pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a celor doi.

Pentru a nu deveni victimele infracţiunii de furt de autoturisme, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba recomandă:

-        Parcaţi autoturismul în locuri special amenajate, iluminate corespunzător pe timpul nopţii;

-        Când părăsiţi autoturismul, asiguraţi portierele;

Montaţi sisteme de alarmă eficiente şi sisteme antifurt;

Read more...

Ministrul Educatiei - schimbare majora pentru liceu

Ministrul Educației, Adrian Curaj susține ca liceul ar putea avea trei ani și școlile profesionale 4. Acesta ar fi rezultatul mutării clasei a IX-a în școala generală, pentru ca absolvenții gimbazului să aibă vârsta necesară angajării ca ucenici, informează Stiripesurse.ro.

Adrian Curaj vorbește despre o pierdere majoră pe care școala românească o are la finalul clasei a VIII-a. ”Aici aproape că simt o durere fizică. De ce? Copilul termină clasa a VIII-a în zona rurală, lângă părinți, dar trebuie să meargă la liceu și familia nu are resurse. Aproape 25% din acești copii renunță și îi pierzi aproape definitiv. Nu cumva, uitându-ne la ce se întâmplă și din practica internațională, uitându-ne la nevoia de educație tehnică, profesională și duală, mai ales duală acum, nu ar fi interesant să reflectăm dublu și să luăm o decizie dacă învățământul obligatoriu s-ar termina la clasa a IX-a? Acesta este doar un scenariu, a mai fost realitate cândva. Clasa a IX-a să rămână acolo, în comunitatea lui. Când termină clasa a IX—a, copilul are vârsta potrivită să semneze un contract de ucenicie, reușește să meargă într-un sistem dual cu sens”, declară ministrul Curaj, potrivit romaniatv.net.

”Liceul ar putea să fie de trei ani, poate cel profesional să fie de patru. Sunt diverse variante. Cred că trebuie să vorbim și să ne uităm la sens, nu inventăm, încercăm să fim atenți și la practica internațională. Până la urmă trebuie văzut — ce oferi celui pe care îl educi, ce alternative îi dai, nu pentru tine ca educator, ci pentru el. Poate pentru el o zonă practică, profesională, tehnică este mult mai importantă decât una pur teoretică care îl conduce spre un tip anume de bacalaureat ce nu îl duce nicăieri. Nu promovează bac-ul, rămâne agățat, iar aici pierderea este mare. Tehnicul post-liceal non-universitar este foarte prost, l-am tot schimbat și de fapt nu le mai dăm nicio șansă”, mai adaugă acesta.

sursa: corectnews.com

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686