Items filtered by date: Wednesday, 26 November 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Filarmonica din Chisinau la Alba Iulia

Înfrățirea dintre Alba Iulia Cealaltă Capitală a României, și capitala Republicii Moldova se regăsește an de an, în zeci de forme.

Unul dintre momentele de gala ale Festivalului De România, ediția 2014, poartă semnătura muzicienilor Filarmonicii Naționale "Serghei Lunchevici" din Chișinău, care au răspuns entuziaști invitației lansate de municipalitatea din Alba Iulia.

" La noi, în Alba Iulia, înfrățirea, indiferent că e vorba de Chișinău sau Arnsberg, nu e doar de palmares. Încercăm și pot să spun că de cele mai multe ori și reușim să dăm forme dintre cele mai concrete și diverse acestei noțiuni de orașe înfrățite. Mă bucur să-i avem, anul acesta, în Festival de România, pe cei mai dragi dintre cei cu care Alba Iulia s-a înfrățit. Ei sunt, la propriu, frații noștri de peste Prut, ne leagă aceeași limbă, aceleași valori și aceeași dorință de a ne depăși condiția și de a deveni două orașe cu adevarat europene" a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

60 de muzicieni talentați din orchestra simfonică a Filarmonicii din Chișinău sunt gata să dea o notă specială, de gală, sărbătorii tuturor românilor de la Alba Iulia. Un spectacol original, Muzica Popoarelor Europei, îi va purta pe cei prezenți duminică, 30 noiembrie,  în sala Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, prin zone și influențe culturale diferite, unite sub bagheta magică a muzicii.

Spectacolul este programat pentru orele 20:00, iar intrarea este liberă. Invitațiile se pot ridica de miercuri, 26 noiembrie, de la Agenția de bilete a Casei de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia.

Programul muzical va cuprinde creații celebre, marcante și reprezentative pentru cultura națională ungară, germană, cehă, franceză, spaniolă, semnate de B. Bartok, J. Strauss, B. Smetana, G. Bizet, J. Gimenez, cât și lucrări ale compozitorilor români: faimoasa Rapsodie Română nr.1 scrisă de marele G. Enescu, 2 fragmente din Suita Riturile primăverii de Gh. Ciobanu și Suita bazată pe melodiile folclorice Apel de bucium, Hora și chindia, Ciocârlia, în aranjament pentru orchestră simfonică și nai.

 

Read more...

Klaus Iohannis felicitat telefonic de Joe Biden

Vicepreședintele american, Joe Biden, l-a felicitat marți, telefonic pe președintele ales al României, Klaus Iohannis, pentru victoria în alegeri, subliniind că participarea numeroasă la vot reprezintă un semn al unei democrații puternice și sănătoase, potrivit unui comunicat dat publicității de Casa Albă.

Cei doi au discutat, de asemenea, despre importanța crucială a reformei statului de drept, atât ca motor al creșterii economice, cât și ca o problemă de securitate națională, se mai arată în comunicatul de la Casa Albă. Joe Biden a subliniat profunzimea relațiilor bilaterale și a exprimat aprecierea pentru contribuția României în cadrul NATO și sprijinul acordat Ucrainei.

De asemenea, vicepreședintele SUA a exprimat condoleanțe pentru victimele accidentului de elicopter de la 21 noiembrie și a mulțumit României pentru sacrificiile depuse în cadrul Forței Internaționale de Asistență pentru Securitate (ISAF) din Afganistan.

Read more...

BASCHET: CSU Alba Iulia - CEZ Basketball Nymburk

  • Published in Sport

Miercuri seară, 26 noiembrie 2014, cu începere de la ora 18:00, în ceea ce se anunță a fii cea mai dificilă partidă europeană de până în acest moment din sezon, CSU Alba Iulia întâlnește, pe propriul teren, formația cehă CEZ Basketball Nymburk. Disputa pornește sub semnul echilibrului, față în față aflându-se două dintre cele mai puternice și în formă echipe din campionatele din România, respectiv Cehia. Totuși, gazdele vor încerca să profite de avantajul propriului teren, dar și de ascendentul moral dat de cele opt victorii consecutive (șase în campionat și două în Liga Europei Centrale), înregistrate în ultima perioadă.

Dacă CEZ Nymburk se află la debutul în noul sezon de CEWL, CSU a înregistrat deja două victorii în fața celorlalte două adversare din grupă și și-a consolidat prima poziție în clasament. Astfel, în prima dintre confruntări, jucată în avans din etapa a VI-a, universitarele au trecut de Kara Trutnov, după prelungiri, cu scorul de 86-81, în urma unei partide intense, în timp ce mult mai ușoară a fost misiunea în cea de-a două partidă europeană, când sportivele antrenare de Popov s-au impus clar în fața slovacelor de la Rucon Spisska Nova Ves, cu scorul de 95-52.

Cele două combatante s-au înscris în CEWL după ce au terminat pe poziția a treia, gazdele, respectiv a 11-a, trupa oaspete, în propriile ligi naționale. Astfel, CSU Alba Iulia a cucerit medalia de bronz, înregistrând astfel cea mai importantă clasare în campionat din istorie. De cealaltă parte, Nymburk a avut un sezon precedent total ratat, nereușind accederea în playoff, însă a suferit nenumărate modificări pozitive în pauza competițională, care fac să fie în acest moment o echipă de top. Mai precis, formația feminină a fost practic alipită celei masculine (campioană în ultimii 10 ani în Cehia), iar principalul sponsor, CEZ, o mare companie energetică, a decis să investească astfel și în baschetul de fete, fiind construită o echipă care să se lupte pentru trofee.

În ceea ce privește prestațiile din acest an din competițiile interne, la finalul turului de campionat CSU Alba Iulia are 11 victorii și două înfrângeri, venite în derby-urile cu campioana CSM Târgoviște, pe teren propriu, respectiv CSBT Alexandria, în deplasare și face parte din ”careul de ași” al Ligii Naționale. În prima ligă cehă, CEZ Nymburk a reușit în șapte etape jucate un număr de 5 succese, având două dispute pierdute în fața liderului Socol HK, respectiv ocupantei locului 2, IMOS Brno, lucru care o duce pe cea de-a treia treaptă a podiumului. De precizat că Nymburk a trecut în etapa a II-a din campionatul intern destul de ușor de fosta adversară din CEWL a universitarelor, Kara Trutnov, cu scorul de 77-60.

Loturile de jucătoare ale celor două combatante nu sunt foarte diferite ca și componență, ambele echipe beneficiind de sportive din străinătate, dar și de autohtone atât experimentate, cât și tinere. Astfel, la CSU evoluează trei americance, o canadiancă și o bosniacă, cinci jucătoare autohtone cu experiență națională și internațională, dar și 2 junioare. La conducerea echipei se află în continuare sârbul Miroslav Popov, ajutat de secundul George Lăncrănjan și directorul sportiv Nicușor Marcu. De cealaltă parte, CEZ Nymburk beneficiază de patru straniere: Jacinta Monroe și Theairra Taylor din Statele Unite ale Americii, Waltiea Rolle din Bahamas și Darina Misurova din Slovacia. Restul lotului antrenat de cehul Daniel Kurucz este format din sportive din Cehia, majoritatea cu experiență.

            Continuă campania caritabilă inițiată de CSU Alba Iulia și Serviciul de Asistență Socială din cadrul Primăriei Alba Iulia        

De menționat că și în această partidă, clubul universitar, în colaborare cu Serviciul de Asistență Socială din cadrul Primăriei Alba Iulia, invită toți iubitorii de baschet, care vin la sală, să ia parte la o acțiune caritabilă de ajutorare a câtorva familii nevoiașe din Alba Iulia, în preajma Sărbătorilor de iarnă. Astfel, fanii sunt așteptați la meci să aducă la sală haine, obiecte, produse sau sume de bani, care vor fi donate înainte de Crăciun unor familii din oraș aflate în dificultate. De asemenea, donații se pot face și în zilele de marți și joi, de la ora 20.00, în cadrul programului de antrenamente gratuite de aerobic, de la sala Universității “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

CSU Alba Iulia-COMUNICAT DE PRESĂ

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686