Items filtered by date: Sunday, 30 November 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Azi e Sfantul Andrei. La multi ani tuturor celor care poarta numele Sfantului Apostol!

Data de 30 noiembrie este cunoscută la români drept ziua Sfântului Andrei, o zi încărcată de simbolistică, superstiții și datini.

Se spune că Sfântul Andrei este ocrotitorul spiritual al românilor deoarece, el este apostolul care a poposit pe teritoriul țării noastre și a creștinat poporul român. Sfântul Andrei a fost mai întâi ucenic al Sfantului Ioan Botezătorul, apoi l-a urmat pe Iisus devenind „cel dintâi chemat” (primul apostol). El a predicat în ținutul Dobrogei, trăind pe teritoriul județului Constanța de azi. În timpul domniei Împaratului Nero, a fost răstignit cu capul în jos pe o cruce în formă de X, care de atunci este numită „Crucea Sfantului Andrei”.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în anul 1995, ca ziua Sfântului Apostol Andrei să fie însemnată în calendarul bisericesc cu cruce roşie, iar în 1997 a fost proclamat Ocrotitorul României. Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare naţională bisericească, ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod din 14 noiembrie 2001.

Apostolul Andrei a trăit o vreme într-o peşteră din Dobrogea de azi, Scythia Minor, unde a predicat şi i-a creştinat pe strămoşii românilor. Peştera unde s-a aflat sălaşul Sfântului Andrei a devenit în vremurile noastre loc de pelerinaj.

La mulți ani pentru toți cei care își sărbătoresc azi onomastica!

Read more...

Iris - „Nationala de rock a Romaniei”, concert in Alba-Iulia

Trupa Iris va susține, duminică, un concert în Alba Iulia, în timpul căruia spectatorii vor fi filmați și vor apărea în videoclipul imnului național al echipei naționale de fotbal, numit "Hai România!".

"Ne bucurăm că revenim în Alba Iulia. Suntem onorați că am fost invitați pe scena din Alba Iulia, de Ziua Națională. Cu această ocazie noi vom lansa noul imn al suporterilor, oficial. Vom face și niste filmări, pentru un nou videoclip.
Vom încerca să încântăm publicul din Alba și din alte zone ale țării, care cu siguranță va fi numeros duminică seara, începând cu ora 20.15", a declarat managerul trupei Iris, Ioan Gorgan, potrivit Adevarul.
"Este o mare bucurie și o mare onoare pentru formația Iris să participe alături de echipa națională de fotbal a României la această campanie de calificare la Euro 2016. Până în acest moment credem că am purtat noroc, suntem pe primul loc în grupă cu șanse foarte mari să rămânem până la sfârșitul acestor preliminarii pe primul loc. Este vorba de acest nou imn al echipei naționale și al suporterilor, care se numește 'Hai România!', este o compozitie 100% a formației Iris.
Mesajul acestui imn este acela de a unii sub tricolor. Este un dialog între fotbaliștii de pe teren, membrii echipei naționale și suporterii din tribune. S-a dorit o implicare a acestor spirite, care în timpul jocului devin un singur suflet", a declarat solistul trupei Iris, Rafael.

Rafael a mai anunțat că Iris va începe concertul cu acest imn și că vor exista 2-3 camere video care vor surprinde publicul ce va flutura steaguri tricolore.
"Momentul a fost ales special pentru Ziua Națională, pentru că aici s-a născut România și aici e normal să se nască și imnul suporterilor naționalei", a subliniat claparul trupei Iris, Relu Marin.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686