Items filtered by date: Monday, 31 August 2015 - Like - stiri Alba Iulia

Modelul de ambarcatiune de la Tartaria

Marți, 1 septembrie 2015, ora 11.00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat Exponatul lunii septembrie.

Cu această ocazie va fi expusă o piesă din colecţia Muzeului Naţional al Unirii, descoperită cu prilejul cercetărilor arheologice efectuate în anul 1989 pe teritoriul faimoasei aşezări neolitice de la Tărtăria. Este vorba despre modelul unei ambarcaţiuni preistorice, realizat din lut ars, din care se păstrează partea din faţă, respective prova. Asemenea modele miniaturale de ambarcaţiuni sunt cunoscute începând din neolitic si mai ales în epoca bronzului pe un vast teritoriu, din Orientul Apropiat până în Europa apuseană, ele oferind preţioase informaţii privind navigaţia în preistorie. Pe teritoriul României au fost descoperite câteva piese de acest gen în prejma Dunării, în aria  culturii Gumelniţa, dar şi în Moldova, în arealul culturii Cucuteni. Piesa de la Tărtăria este însă cea mai veche descoperire de acest tip de pe teritoriul ţării noastre, ea fiind legată de locuirea aparţinând culturii Turdaş şi având în consecinţă o vechime de aproape 7000 de ani.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Read more...

Cupa Salina Turda la sah – Copiii albaiulieni la inaltime chiar si in subteran

  • Published in Sport

Salina Turda, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Transilvania, a fost în perioada 28-30 august gazda primei ediții a Cupei Salina Turda la șah, turneu organizat de Clubul de Șah Potaissa Turda, cu sprijinul Primăriei Turda, Consiliului Județean Turda și a numeroși sponsori. Peste 100 de copii din județele Alba, Cluj, Dâmbovița, Iași, Maramureș, Mureș, Satu Mare, Timiș și din București au răspuns invitației organizatorilor de a participa la primul turneul de șah organizat într-o mină de sare în România. Si nu au avut ce regreta, gazdele turneului facat toate eforturile pentru ca participantii sa se simta foarte bine pe durata celor 3 zile de concurs.

Și de aceasta dată, chiar dacă au jucat în subteran, copiii albaiulieni au fost la înălțime, obținând numeroase premii. Deși în vârstă de doar 14 ani, Iustin Ciorgovean, elev al Liceului cu Program Sportiv din Alba Iulia, s-a impus clar în secțiunea principală a turneului, aceea a juniorilor sub 18 ani, cu un total de 6,5 puncte din 7 partide. Rezultatul confirmă saltul valoric făcut de Iustin în acest an, elevul albaiulian fiind componentă a lotului național de juniori la categoria sa de vârstă. O mare surpriză a furnizat Vlad Bretea, elevul Școlii gimnaziale “Avram Iancu” Alba Iulia, care deși a debutat la Turda într-un turneu pentru juniori legitimați, a reușit să se claseze pe un excelent loc 3! De remarcat și clasarea pe locul 2 în secțiunea juniorilor sub 12 ani a lui Ilie Arion (CSO Cugir).

Nici cei mai tineri reprezentanți ai municipiului Alba Iulia nu s-au lăsat mai prejos. Șapte dintre copiii care au început să studieze șahul în acest an sub îndrumarea antrenorului Marius Ceteraș au participat în grupele pentru începători, fiind și ei printre remarcații competiției. Alexandru Simina (5 ani), Tudor Ciucă (6 ani) și Andrei Simina (6 ani) au obținut premiul I în grupele în care au concurat, toți trei terminând neînvinși turneul, George Pleșa (7 ani) și Ana Maria Anton (7 ani) au obținut premiul II, iar Ștefan Chiriluț (7 ani) și Ovidiu Stan (12 ani) premiul III.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686