Items filtered by date: Friday, 02 June 2023 - Like - stiri Alba Iulia

COMUNICAT DE PRESĂ - AUR - Unirea României prin calea ferată blocată de Ministerul Transporturilor!

Senatorul AUR, Adrian Cătană, a atras atenția, în cadrul unei interpelări adresate ministrului transporturlui Sorin Grindeanu, că tronsonul feroviar Vâlcele - Râmnicu Vâlcea, care deține o importanță deosebită pentru sistemul de transport deoarece scurtează semnificativ distanţa dintre București și Sibiu, este abandonat în momentul de față. Acest lucru se întâmplă deși tronsonul feroviar a fost inclus în anul 2016 în Master Planul General de Transport, ca proiect de modernizare al căii ferate Pitești-Râmnicu Vâlcea Nord, cu o valoare de aproximativ 366 milioane euro și termen pentru finalizare în 2026.

„În Master Planul General de Transport, tronsonul Pitești-Vâlcele-Râmnicu Vâlcea, cu lungime de 60 km, apare ca „Proiect în așteptare pentru modernizare / construcție nouă”. Dar în cifrele publicate de CFR Infrastructură nu am regăsit fonduri alocate acestui proiect. (...) Ruta scurtează enorm ruta București-Sibiu. Darea în exploatare a acestei rute ar fi însemnat o reducere importantă a duratei de transport din Sibiu spre capitală. Ar fi fost cea mai scurtă distanță de traversare feroviară a României (Vest-Sud Est/Curtici-Constanța)”, a arătat senatorul AUR.

Potrivit senatorului Adrian Cătană, ar fi o greșeală să renunțăm la relația feroviară scurtă Sibiu-Pitești, prin Vâlcelele (Argeș). „Această rută ar facilita viitoarea cale ferată de mare viteză Budapesta-Cluj-Sibiu-Pitești-București-Constanța”.

Senatorul AUR i-a solicitat ministrului Sorin Grindeanu să îi transmită dacă între priorităţile Ministerului Transporturilor și Infrastructurii se mai regăsește finalizarea acestui obiectiv de investiții. Totodată, Adrian Cătană a solicitat informații privind termenele calendaristice prevăzute pentru proiectare, execuție și dare în funcțiune, precum și stadiul acestui tronson, solicitând ministrului transporturilor să precizeze dacă mai este valabil termenul de 2026 pentru finalizare, așa cum era prevăzut în proiectul din 2016.

Calea ferată 219 Vâlcele-Râmnicu Vâlcea este una dintre cele mai impresionante lucrări de infrastructură din România. Are două tuneluri: Gibei (2.250 m, unul dintre cele mai lungi din țară) și Ploștina (1.910 m), trei viaducte mari: Topolog (1.440 m, cel mai mare din țară, înălțime maximă 50 m), Samnic (540 m) și Samnicel (270 m), și viaducte mai mici (cele mai multe rupte sau demontate), un pod peste răul Olt și altul peste răul Argeș.

Astăzi, distanța București-Rm. Vâlcea (177km) se parcurge în 2h15min cu autoturismul și 4h45min cu trenul, deoarece CFR Călători ocolește 276 km prin Caracal din cauza golului din harta feroviară. În acest moment, se poate ajunge la Sibiu pe două variante de cale ferată: prin Roşiori, Piatra Olt, Râmnicu Vâlcea – traseu de 7 ore, sau pe Valea Prahovei, prin Braşov, ceea ce înseamnă cam tot atât.

 

Departamentul de comunicare al Alianței pentru Unirea Românilor

Read more...

Elevii cu Skepsis reprezintă Alba Iulia la două evenimente internaționale organizate în Bulgaria și Austria destinate promovării trupelor formate din copii și adolescenți!

Încă din 2012, Grupul Skepsis a inițiat programul SKEPSIS STUDIO – un program continuu de inițierere și formare în arta actorului pentru elevii din Alba Iulia și din județul Alba.

Dincolo de educație și dezvoltare personală prin artă, rezultatele acestui program s-au concretizat printr-o serie de profesioniști care îmbrățișează acum cu cinste profesia de actor sau actriță, prin frumoase spectacole create și prin participări răsplătite cu premii și distincții la festivaluri naționale dedicate elevilor.

 

”Trupa de teatru Skepsis a luat ființă acum 22 de ani ca o tânără trupă studențească. Nu am uitat niciodată de unde am plecat și nici scopul pe care îl urmărim. Am susținut și a promovat mereu arta nu doar ca spectacol dar și ca o formă de educație. Alături de noi se pregătesc în prezent 39 de elevi de la școli generale și licee din Alba Iulia, Sebeș și Zlatna. O parte dintre aceștia își vor reprezenta acum orașul la nivel internațional asumându-și misiunea de a promova teatrul tânăr din Alba Iulia și de a onora potențialul creativ pe care îl avem.”

 

În perioada 01.06.2023-05.06.2023, Skepsis Studio va reprezenta Alba Iulia și România la Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii și Tineret ”ARLEKIN”, care se va desfășura la Pernik, în Bulgaria. Elevii cu  Skepsis vor prezenta în cadrul programului evenimentului ”Un Accident Scenic”, un spectacol original creat de Viorel Cioflică și prezentat în limba engleză.

Festivalul a ajuns la cea de-a IX-a ediție, este organizat de Municipalitatea Pernik și Teatrul Municipal ”Boyan Danovski”Complexul Uniunea Copiilor – Centrul de Suport pentru Dezvoltare Personală, fiind un eveniment care urmărește promovarea organizațiilor de tineret și trupelor de elevi care activează în cadrul acestora pe diverse ramuri artistice: teatru, dans, animație, muzică.

”Skepsis a fost prezentă și la ediția trecută și spectacolul lor a fost foarte bine primit, de aceea am ținut să fie din nou alături de noi și în acest an. Suntem curioși să vedem ce surpriză ne rezervă acum.” – Vanya Mihova – Organizator.

 

La finalul lunii Iunie, în perioada 27.06.2023- 30.06.2023, Skepsis Studio va participa la Festivalul de Teatru pentru copii și Tineret ”Brucklinn”, organizat la Innsbruck, Austria, un eveniment care urmărește promovarea dezvoltării relațiior dintre culturi și generații.

”Organizăm prima ediție cu participare internațională și așteptăm cu nerăbdare să întâlnim echipa Skepsis, a cărei propunere suntem siguri că va fi bine primită aici.” – echipa de organizare a festivalului.

De această dată spectacolul cu care vor participa elevii cu Skepsis este ”Farmacia” – un spectacol după un text scurt de semnat de Eugen Ionescu, un spectacol care subliniază absurdul vremurilor pe care le-am trăit recent, deasemnea prezentat în limba engleză.

Read more...

COMUNICAT DE PRESĂ - Biroul de Informare şi Relaţii Publice al Tribunalului Alba

COMUNICAT DE PRESĂ

1 Iunie – Ziua Copilului

În preajma zilei de 1 iunie, pentru a aduce un strop de bucurie unor familii cu copii care trăiesc în condiții grele, Tribunalul Alba a demarat o acțiune de ajutorare din donațiile făcute de personalul Tribunalului Alba și al judecătoriilor arondate. Au fost achiziționate diverse produse pentru 4 familii din județul Alba, în funcție de necesitățile constatate, dar încercând a se ține cont și de dorințele membrilor familiilor.

Pentru cei 10 copii din aceste familii, cu vârste între 3 si 17 ani, Ziua Copilului a venit cu rechizite și ghiozdane, obiecte de îmbrăcăminte și jucării, dulciuri,  mobilier nou (dulapuri, paturi, saltele, lejerie de pat) și instant pentru apa caldă. 

Sensibilizați de condițiile de trai ale acestor copii, unii colegi au donat diverse obiecte de îmbrăcăminte, produse alimentare și de igiena, un televizor sau au plătit facturile restante. Totodată, pe lângă resursele financiare alocate acestui demers, parte din colegii noştrii s-au implicat în diverse activităţi cu ocazia deplasărilor la aceste familii.

Încurajați de modul în care a răspuns acestei acțiuni colectivul instanțelor, demersurile noastre de a ajuta aceste familii, dar și altele, vor continua în funcție de resursele de care vom dispune.

Mai multe informaţii şi poze puteţi găsi pe pagina de facebook a Tribunalului Alba https://www.facebook.com/profile.phpid=100085374316932.  

Read more...

Clarificări ale purtătorului de cuvânt al Guvernului României, Dan Cărbunaru, privind aplicarea majorărilor salariale din sistemul de învățământ

Guvernul României a îndeplinit solicitările reprezentanților sistemului de învățământ privind majorările salariale începând cu data de 1 iunie, data adoptării și publicării în Monitorul Oficial a Ordonanței de Urgență 53/1 iunie 2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat.

Prin acest act normativ, au fost acordate majorări salariale de 1.000 lei brut/lună personalului didactic și didactic auxiliar, respectiv de 400 de lei brut/lună pentru personalul nedidactic.

Pentru a oferi garanțiile solicitate de reprezentanții federațiilor sindicatelor din învățământ privind includerea referinței din grila de salarizare a viitoarei legi a salarizării pentru debutant sau asistent universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie, Executivul și-a asumat acest angajament, care a fost inclus în formatul obligatoriu pentru orice act normativ,  respectiv în  Nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență 53/1 iunie 2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat.

Astfel, potrivit prevederilor din Secțiunea 4.8. a acestui document guvernamental public:

“De majorările salariale prevăzute în prezenta ordonanță de urgență beneficiază personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic din unitățile de învățământ preuniversitar și instituțiile de învățământ superior.

În contextul în care România are obligația să respecte jaloanele impuse prin PNRR și având în vedere situația excepțională care a impus adoptarea prezentei ordonanțe de urgență, în urma negocierilor desfășurate între reprezentanții Guvernului și liderii federațiilor sindicale care au declanșat greva generală la nivelul sistemului național de învățământ, pentru a putea asigura deblocarea sistemului de învățământ și respectarea dreptului la educație pentru 3 milioane de elevi, în urma negocierilor Guvern-Federații sindicale, s-a convenit asupra faptului că majorarea salarială acordată reprezintă un avans din creșterile salariale de care ar urma să beneficieze personalul didactic/didactic auxiliar și nedidactic din sistemul național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024.

De asemenea, s-a convenit asupra faptului că, în noua lege a salarizării, salariul mediu brut al debutantului/asistentului universitar urmează să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023. Intrarea în plată a noii grile de salarizare va fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani, după cum urmează:

1. 40% în primul an

2. 30% în al doilea an

3. 30% în al treilea an”.

În acest cadru, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a dispus ministrului Muncii, Marius Budăi, inițiatorul OUG 53/2023, să continue implementarea angajamentelor asumate în acest format, definitivând grilele bazate pe aceste repere prin dialog cu reprezentanții din sistemul educației.

Așa cum și-au asumat liderii Coaliției, ministerul Muncii va finaliza  legea nouă a salarizării până la 1 septembrie a.c., iar Guvernul o va trimite în Parlament  pentru a intra în vigoare din 1 ianuarie 2024.

Garanțiile privind implementarea noii grile în condițiile demarate deja prin majorările aprobate la 1 iunie pentru întreg personalul din învățământ sunt întărite de dialogul purtat la cel mai înalt nivel și de formatul de negociere care a inclus permanent liderii coaliției de guvernare.

 

Read more...

COMUNICAT DE PRESĂ - Teatrul de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia continuă seria festivalurilor

Teatrul de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia continuă seria festivalurilor. De data aceasta invitația vine din partea Teatrului pentru Copii „Arlechino” Brașov. Dăm curs acestei invitații, cu bucuria de a fi prezenți și la cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Copii „Arlechino – Caravana Poveștilor” cu spectacolul „Regele supărat pe clovn”, regia Radu Dinulescu. Așadar, în data de 3 iunie 2023, orele 10.30, ne găsiți la Sala Arlechino din Brașov.

„Tot aşa cum pentru suflet / Râsul este o fereastră / Noi avem un singur rege / Publicul din faţa noastră.” Așa spun versurile din spectacol, așa spunem și noi, de fiecare dată, la fiecare reprezentație. Ne dorim, pe același principiu, să cucerim și inimile spectatorilor din Brașov, cărora noi le oferim povestea, atât de originală și de specială, de la ei așteptând zâmbete și aplauze.

 

 

REGELE SUPĂRAT PE CLOVN

Autor: Matei Vișniec

Regia și adaptarea scenică: Radu Dinulescu

Grafică 3D stereoscopică: Armand Richelet-Kleinberg

Scenografia:  Elena Ilaș

Sculptura: Florin–Lucian Marin

Ilustrația muzicală: Radu Dinulescu

Muzica: QED

 

Distribuția:  Mădălin Costea, Teodora Popa, Irina Melnic, Viorica Boda, Ramona Benchea Mincu

 

Regia tehnică: Elena Madaras

Lumini: Ovidiu Tămășan, Călin Popa

Sunet: Florin Andrea

Mașinist: Gheorghe Hațegan

           

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686