Items filtered by date: Thursday, 06 February 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Schimb de experienta intre doua ONG-uri furnizoare de servicii pentru pacientii cu boli rare din Romania

  In perioada 03-04 februarie 2014 o echipa de patru specialişti din cadrul asociaţiei SM SPEROMAX Alba  a efectuat un schimb de experienţa cu echipa Centrului Pilot de Referinţa pentru Boli Rare NoRo Zalău.

  Scopul organizării acestei activitati  a fost schimbul de informaţii referitoare la: necesitatile de îngrijire a pacienţilor cu boli rare din România, serviciile medico-sociale de care acestia pot beneficia in prezent, precum si preluarea de modele de buna practica de la Centrul NoRo.
  Temele abordate in cadrul vizitei au cuprins: serviciile medico-sociale oferite pacienţilor, instrumente de lucru standardizate utilizate de catre specialişti, modalitati adecvate de lucru cu persoanele cu handicap, finantari si proiecte in derulare, autofinanţare si sustenabilitate proiecte, recuperarea pacienţilor bolnavi de Scleroza multipla (servicii oferite, criterii de admitere in centru, rezultate obţinute pana in prezent).
  In cadrul schimbului de experienţa, echipa SM Speromax Alba a participat la Conferinţa de presa organizata de catre Centrul NoRo pentru a marca lansarea Campaniei Naţionale de Ziua Bolilor Rare. Campania se va desfasura in luna februarie in întreaga tara. La Alba Iulia, asociaţia SM Speromax Alba in parteneriat cu Asociatia STOP AUTISM va organiza in data de 28 februarie 2014 o conferinţa de presa, precum si o activitate de distribuţie stradala de materiale informative privind Ziua Bolilor Rare.
  Echipa asociaţiei SM Speromax ALBA a ales sa faca deplasarea la Zalau deoarece Centrul NoRo este un model, recunoscut la nivel naţional si internaţional, de bune practici pentru serviciile socio-medicale destinate pacienţilor cu boli rare din Romania. Centrul functioneaza cu 2 componente: o componenta de zi pentru copii si tineri cu boli rare sau alte dizabilitati si o componenta rezidenţiala pentru organizarea de grupuri de pacienţi cu acelaşi diagnostic, care stau in centru pentru o perioada de 5-10 zile, timp in care pacienţii si/sau insotitorii lor sunt implicaţi in terapii de recuperare si programe de instruire privind managementul boli.
  Schimbul de experienta este o activitate din proiectul " Profesionalizarea serviciilor oferite de către Centrul de Informare si Consiliere pentru bolnavii de SM din judeţul Alba", finanţat de către Fundaţia Vodafone România prin programul "Voluntar de profesie".

Read more...

Slovacia sprijina aderarea Romaniei la spatiul Schengen

  Slovacia sprijina aderarea Romaniei la spatiul Schengen, a asigurat marti ministrul slovac de externe, Miroslav Lajcak, intr-o conferinta de presa comuna tinuta la Bratislava impreuna cu omologul sau roman, Titus Corlatean, informeaza Agerpres, citand TASR.
  'Ne mentinem pozitia potrivit careia Romania a intrunit toate conditiile necesare, iar acum UE ar trebui sa isi respecte angajamentele', a afirmat oficialul slovac.
  Cu aceeasi ocazie, ministrul Corlatean a subliniat cooperarea economica de succes la nivel bilateral dintre cele doua tari. 'In pofida crizei economice, relatiile de comert bilateral s-au dezvoltat de la an la an. Si, cu toate ca avem un potential enorm, nu doar comertul bilateral, dar si investitiile sunt importante', a remarcat el.
  Cei doi diplomati au apreciat importanta Uniunii Europene ca actor global ce stabileste standarde politice, morale si economice pentru alte state. 'Cu toate acestea, trebuie sa avem grija ca standardele noastre sa nu afecteze competitivitatea companiilor si antreprenorilor nostri', a precizat Lajcak.
  O alta tema abordata a fost apropiatul scrutin pentru Parlamentul European, care va avea loc in luna mai.
  Cu ratele sale modeste de participare la votul pentru alegerile europarlamentare, Slovacia isi submineaza intr-o oarecare masura reputatia de tara proeuropeana, a declarat marti ministrul slovac de externe, Miroslav Lajcak. 'Aceasta situatie nu corespunde cu imaginea Slovaciei de tara proeuropeana. Ne-am bucura sa vedem mai multa lume care sprijina valorile europene traditionale ca se prezinta la alegeri', a explicat Lajcak. In 2004 si 2009, Slovacia s-a clasat la sfarsitul clasamentului in ceea ce priveste prezenta la urne. Prezenta a fost de 19,64% in urma cu cinci ani. La acelasi scrutin, Romania a inregistrat o prezenta de 29,47%.

Sursa: corectnews.com

Read more...

Guvernul a adoptat o OUG privind operationalizarea Registrului Electoral

  Guvernul a adoptat miercuri o ordonanta de urgenta privind operationalizarea Registrului electoral, modificarea Legii nr. 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, precum si unele masuri pentru buna organizare si desfasurare a alegerilor pentru Parlamentul European din anul 2014, informeaza Agerpres.
  Actul normativ stabileste ca listele electorale permanente se intocmesc si se tiparesc de catre primari, pe baza datelor si informatiilor cuprinse in Registrul electoral.
Autoritatea Electorala Permanenta asigura administrarea si suportul tehnic necesar functionarii Registrului electoral, coordonarea si indrumarea metodologica a persoanelor autorizate sa opereze in Registrul electoral, precum si controlul respectarii dispozitiilor legale incidente in domeniu.
  In nota de fundamentare a OUG, se prevede astfel "abrogarea expresa a dispozitiilor legale privind utilizarea Registrului National de Evidenta a Persoanelor ca sursa a listelor electorale permanente".
  Potrivit textului ordonantei, Registrul electoral este definit ca un 'sistem informatic national de inregistrare si actualizare a datelor de identificare a cetatenilor romani cu drept de vot si a informatiilor privind arondarea acestora la sectiile de votare'.
  Autoritatea Electorala Permanenta administreaza si Registrul sectiilor de votare din tara, care reprezinta o baza de date centralizata privind delimitarea, numerotarea, sediile si dotarea sectiilor de votare. Registrul sectiilor de votare este public.
  Delimitarea sectiilor de votare din tara si stabilirea sediilor acestora se actualizeaza anual, pana cel mai tarziu la data de 1 martie, de catre primari, prin dispozitie, fara ca acestea sa poata depasi limitele teritoriale ale colegiilor uninominale pentru alegerea Camerei Deputatilor.
  Modificarile intervenite pana la data de referinta se comunica Autoritatii Electorale Permanente, in formatul stabilit de aceasta, in cel mult 48 de ore de la emiterea dispozitiei primarului.
  Dupa data de 1 martie a fiecarui an, modificarile pot fi efectuate numai cu avizul de conformitate al Autoritatii Electorale Permanente.
Potrivit unui comunicat de presa emis de Autoritatea Electorala Permanenta, Registrul electoral va fi utilizat la toate tipurile de procese electorale, si nu doar la alegerile parlamentare, cum se prevedea pana acum.
  Aceeasi sursa mai precizeaza ca ordonanta de urgenta a Guvernului adoptata miercuri nu aduce nicio ingradire sau restrangere dreptului alegatorilor de a fi inscrisi in listele electorale.
  'Toti cetatenii cu drept de vot sunt inscrisi in Registrul electoral si vor figura in listele electorale permanente', se arata in comunicatul AEP.

Sursa: corectnews.com

Read more...

Cel mai sanatos mic dejun!

  Poate v-ati intrebat adesea in ce consta cel mai sanatos mic dejun. Sa nu mai aducem in  discutie faptul ca prima masa a zilei este cea mai importanta, observandu-se ca persoanele care nu sar peste micul dejun sunt mai alerte si au un tonus mai ridicat. De asemenea, ele nu sunt predispuse la obezitate si sunt in general mai sanatoase, prezentand chiar un risc mai redus la diabet si boli cardiace.
  Desi importanta micului dejun este cunoscuta de fiecare dintre noi, nu avem timp intotdeauna sa mancam dimineata.Un mic dejun sanatos care iti da energie si pofta de viata trebuie sa contina proteine si carbohidrati.
  O greseala majora de nutritie este imbuibarea cu alimente asa-zis interzise, ca de exemplu ciocolata, dulciuri din comert, pizza si altele, cu scuza ca “orice as manca dimineata nu ingrasa”. Aceasta conceptie este total gresita, deoarece corpul proaspat trezit din somn nu are capacitatea sa metabolizeze toti nutrientii.Astfel, ingerand mult zahar inca de dimineata, in cateva ore ne vom simti obositi si posibil, ne vom balona.
  Potrivit Daily Mail, londonezii considera omleta mancarea potrivita pentru un mic dejun sanatos.Cercetatorii au demonstrat ca oul mancat dimineata aduce aportul de energie necesar atat activitatii fizice ,cat si celei intelectuale.Ouale sunt super bogate in aminoacizi, vitamina D, B12 si antioxidanti. Este bine ca ouale sa fie organice, astfel continand mai putin colesterol. De asemenea, ouale nu ingrasa.
  Specialistii din SUA au ajuns la un comun acord ca micul dejun ideal pentru o femeie insarcinata este format din oua si sunca. Dupa parerea lor, consumul de oua de catre mama pe perioada sarcinii sporeste inteligenta copilului.
  Nutritionistii mentioneaza ca micul dejun trebuie sa contina cate o doza din fiecare grupa de alimente si in jur de 20 de grame de proteine.
  Astfel, poti consuma o portie de paine integrala,care ajuta si la digestie, un iaurt degresat sau cu un slab procent de grasime sau o cana de lapte si un pahar de suc facut in casa. In suc poti amesteca orice fructe iti plac, precum morcovi sau rosii.De asemenea,o cana de ceai verde dimineata trebuie sa fie nelipsita. Ajuta tranzitul intestinal.
Ne-am gandit sa va dam cateva tips-uri pentru un mic dejun sanatos, dar delicios.
- Omletă cu spanac şi pâine din făină integrală, tofu cu sos pesto recomandat pentru dimineţile in care ai mai mult timp liber.
- Terci de ovăz cu nuci/ seminţe şi fructe proaspete tăiate cubulete, potrivit pentru diminetile in care iti este foame.
- Unt de migdale pe pâine prăjită din făină integrală, alături de fructe proaspete, potrivit pentru o dimineaţă in care esti in criza de timp (reginele.ro).

Read more...

Pe 14 februarie: "Hearty Party" cu D.J. Project şi Adela Popescu la Alba Mall

  Iubesti nu iubesti , o diferenta exista . Alba Mall da tonul la distractie, dar pastreaza si sentimentul. Pe 14 februarie ai o zi cu cele mai bune oferte pentru tine si jumatatea ta, iar de la 19.00  Cupidon combina cele mai tari ritmuri cu cele mai exotice prezente intr-un fashion show provocator marca Jolidon .
  Sute de inimi vor bate pe aceleasi bit-uri . Si pe aceleasi hituri. Marca DJ Project la cea mai tare petrecere de Valentine: Alba Mall Hearty Party.
  Vino sa-i vezi la lucru, la platane si microfoane, pe DJ Project si Adela Popescu, intr-un super-concert, sa te casatoresti pentru o ora, o zi sau o viata.
  Limitele sunt interzise, usile – larg deschise.  Pe 14 februarie, seara de la 19: 00  e … Hearty Party la Alba Mall – shopping mall inclusive.

Read more...

Recomandările jandarmilor pentru cei care vor să participe în perioada 8-9 februarie la " Serbările Zăpezii pe Domeniul Schiabil Şurianu"

  În perioada 8 – 9 februarie a.c., jandarmii vor asigura ordinea şi siguranţa publică pe timpul manifestărilor cultural-artistice prilejuite de “SERBĂRILE ZĂPEZII PE DOMENIUL SCHIABIL”. Zilnic vor acţiona câte cinci jandarmi din cadrul Postului de Jandarmi Montan Şugag, iar misiunile acestora vor viza în principal îndrumarea, informarea şi acordarea de asistenţă turiştilor şi persoanelor aflate în dificultate în zona montană şi prevenirea şi combaterea oricăror fapte care aduc atingere legilor şi normelor de convieţuire socială.
  Jandarmeria Alba recomandă cetăţenilor care vor participa la aceste manifestări să  respecte recomandările făcute de organizatori sau forţele de ordine, să acorde o atenţie deosebită bunurilor personale (genţi, poşete, schiuri, clăpari etc.) şi să evite, pe cât posibil, să aibă la vedere obiecte de valoare care pot atrage atenţia (aparate foto-video, bijuterii, etc.). De asemenea, să manifeste răbdare şi spirit de solidaritate, să respecte regulile locului, să nu lase în urma lor resturi menajere depozitate în spaţii neamenajate, să fie echipaţi adecvat, să nu distrugă mediul înconjurător prin diverse acţiuni neconforme cu protejarea acestuia, să nu aprindă focul în locurile neamenajate, să nu distrugă semnele de orientare turistică, să-şi echipeze autovehiculele potrivit anotimpului hibernal şi să nu intre cu acestea în zonele marcate. Totodată, pentru prevenirea unor situaţii neplăcute,  este de preferat ca turiştii să acceadă cu autovehiculele spre Domeniul Schiabil Şurianu doar dinspre municipiul Sebeş, celelalte comunicaţii fiind impracticabile. Astfel, până la Barajul Oaşa, se poate urca pe drumul naţional 67 C (Transalpina), după care va trebui urmat drumul judeţean 704 până la Luncile Prigoanei, iar de acolo drumul judeţean 709 K, până la baza domeniului schiabil. Reamintim faptul că drumul naţional 67 C (Transalpina) este închis circulaţiei, de la Barajul Oaşa înspre Obârşia Lotrului.
  Jandarmii reamintesc turiştilor că fapte precum: accesul sau circulaţia pe pârtiile ori traseele de schi pentru agrement cu automobile sau orice alt tip de vehicul ( ATV ), coborârea pe pârtiile sau traseele de schi pentru agrement utilizând sănii, dispozitive improvizate sau alte materiale şi accesul pe pârtiile de schi pentru agrement fără echipament adecvat pentru practicarea schiului sau snowboarding-ului, constituie contravenţii, putând fi sancţionate cu amendă cuprinsă între 25 şi 5000 de lei. În plus, avertizăm amatorii de excursii montane că traseele turistice prezintă un grad ridicat de periculozitate - ele fiind declarate închise de către Serviciul Public Salvamont Alba – şi îi sfătuim să rămână în preajma pârtiilor de schi special amenajate.

Read more...

O nouă victorie în Europa pentru CSU Alba Iulia

  Echipa universitară a învins miercuri seară, scor 73-64 (21-19, 14-14, 23-11, 15-20), pe teren propriu, campioana Austriei, Flying Foxes Viena, într-o partidă care a contat pentru etapa a IX-a a Ligii Europei Centrale la baschet feminin. Cu acest succes, trupa lui Miroslav Popov își ia practic revanșa împotriva austriecelor, după înfrângerea din meciul tur, disputat la Viena.
  Sportivele din Alba Iulia au intrat greu în partidă fiind conduse aproape pe tot parcursul primului sfert, pe care au reușit însă să-l câștige însă într-un final la o diferență de un coș. În continuare s-a jucat sub semnul echilibrului până la pauza mare, scorul pe tabelă arătând la mijlocul jocului 35-33. La revenirea de la vestiare, fetele lui Popov au intrat mai motivate în teren și au făcut diferența, înaintea ultimului sfert meciul fiind practic încheiat, între cele două combatante existând o distanță de 14 puncte. Ultima pătrime a fost câștigată de campioanele din Austria, însă învingătoarea partidei a fost CSU Alba Iulia, care își consolidează astfel poziția secundă în clasament.
  În urma acestei confruntări echipa universitară ajunge la cea de-a cincea victorie în CEWL și rămâne pe locul 2 în clasament, în timp ce Flying Foxes o urmează, având 3 succese și 4 partide pierdute.
  Următoarea dispută în Liga Europei Centrale pentru CSU Alba Iulia va avea loc marți, 11 februarie 2014, tot acasă, împotriva formației din Cehia, Valosun Brno.
  Statistică CSU Alba Iulia: Sasa Cadjo - 18 puncte și 2 pase decisive, Ildiko Nagy - 12 puncte, 6 recuperări și o pasă decisivă, Tiffany Brown - 11 puncte, 5 recuperări și 3 pase decisive, Chastity Reed - 9 puncte, 9 recuperări și 5 pase decisive, Larisa Toma - 8 puncte, 4 recuperări și 3 pase decisive, Annemarie Părău - 7 puncte, 2 recuperări și 4 pase decisive, Marina Mandic - 4 puncte, 6 recuperări și o pasă decisivă, Alexandra Uiuiu - 4 puncte și 3 pase decisive și Breanna Salley - 2 recuperări și o pasă decisivă.
  Miroslab Popov, antrenor CSU Alba Iulia: "Am jucat foarte slab astăzi și sunt foarte supărat pe jucătoarele mele, pentru că și-au permis să joace relaxate și au făcut un joc sub așteptări crezând că vor câștiga și așa partida. Unele proabil și-au spus, haide să nu joc astăzi apărare sau atac, nu au fost concentrate deloc și ne-am făcut meciul mai greu decât a fost. Nu este normal să se întâmple asta și este doar o chestiune de mentalitate, deoarece la antrenamente muncesc foarte bine, se pregătesc, dar apoi nu înțeleg ce se întâmplă. Este totuși important că am câștigat și ne menținem poziția secundă în această competiție".
  Sasa Cadjo: "Cu siguranță putem să facem meciuri mai bune, însă orice victorie este prețioasă, așa că sunt fericită că am reușit astăzi să câștigăm, să ne luăm revanșa și că obținem un nou succes în Europa. Este important că ne menținem poziția secundă și că am reușit să învingem toate echipele din grupă. Ne concentrăm în continuare pe meciurile ce vor urma, în special cel cu Arad, pe care ne dorim foarte mult să îl câștigăm" (CSU Alba Iulia).

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686