Items filtered by date: Wednesday, 31 May 2023 - Like - stiri Alba Iulia

COMUNICAT DE PRESĂ - Consultările premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu reprezentanții sindicatelor din Educație

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și ministrul Educației, Ligia Deca, s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din educație, pentru a dialoga pe tema revendicărilor acestora.

 

În urma întrevederii, au fost prezentate următoarele măsuri:

 

Guvernul României va adopta, mâine, prin Ordonanță de Urgență, creșterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creșterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în viitoarea lege de salarizare, aplicabilă de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din învățământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar.

 

În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor.

 

 

Contact:

Biroul de presă al Guvernului This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Telefon: +40741252555

Website: http://www.gov.ro/, Facebook: https://www.facebook.com/guv.ro

 

Read more...

Programul de circulație al STP SA pentru perioada 01.06.2023-05.06.2023

în Zona Metropolitană Alba Iulia

            Societatea de Transport Public SA Alba Iulia își adaptează programul de transport pentru intervalul 01.06.2023-05.06.2023.

            Programul de circulație al Societății de Transport Public S.A. Alba Iulia,   în Zonele Metropolitane 1-7 va fi următorul:

-        1 Iunie 2023- program de duminică;

-        2 iunie 2023- programul de transport al unei zile lucrătoare din perioada vacanței școlare. Programul de circulație al autobuzelor care transportă angajații societăților comerciale va fi adaptat în funcție de programul de lucru comunicat de acestea;

-        3 iunie 2023- program de sâmbătă;

-        4 iunie 2023- program de duminică;

-        5 iunie 2023- program de duminică.

            Informațiile referitoare la  programul de circulație în zona tarifară 1 (Alba Iulia, Micești, Bărăbanț, Oarda, Pâclișa) se pot obține de la dispeceratul STP, la numărul de telefon 0258/812826.

            Pentru informații legate de programul de circulație în zonele tarifare 2-7 (Drâmbar, Teleac, Limba, Sîntimbru, Ciugud,  Șard, Hăpria, Totoi, Șeușa, Oiejdea, Ighiu, Galtiu, Țelna, Bucerdea Vinoasă, Craiva, Ighiel, Galda de Jos, Dumitra,  Mesentea, Coșlariu,  Cricău, Benic, Tibru și Galda de Sus,  Mihalț, Obreja, Poiana Galdei, Cetea,  Întregalde) călătorii pot apela Autogara STP, la numărul de telefon 0258/812967 sau 0258/810588.

            Informațiile sunt disponibile și pe site-ul www.stpalba.ro

 

Director general,

                                                                Stelian Nicola

Read more...

Rețele doctorale MSCA: Comisia lansează o cerere de propuneri în valoare de 434,8 milioane de euro pentru formarea doctoranzilor

Astăzi, Comisia a deschis o nouă cerere de propuneri pentru rețelele doctorale 2023 ale acțiunilor Marie Skłodowska-Curie (MSCA). Se preconizează că apelul va finanța peste 130 de doctorate care acoperă toate domeniile științifice, precum și formarea și dezvoltarea competențelor a 1 600 de candidați la doctorat.  Cu un buget de 434,8 milioane de euro, apelul va finanța programe de doctorat puse în aplicare de parteneriate internaționale de organizații din diferite sectoare din Europa și din afara acesteia. Pe lângă doctoratele obișnuite, sunt oferite stimulente specifice pentru înființarea doctoratelor industriale, care formează cercetători și le dezvoltă competențele în afara mediului academic, în special în industrie, întreprinderi și sectorul public, și a doctoratelor comune, care oferă programe de formare integrate care conduc la diplome comune sau multiple. Apelul se va încheia la 28 noiembrie 2023.

Vicepreședintele pentru promovarea stilului nostru de viață european, Margaritis Schinas, a declarat: "Rețelele doctorale Marie Skłodowska-Curie sporesc atractivitatea și excelența formării doctorale în Europa și în afara ei. Ele îi echipează pe cercetători cu competențe și abilități de cercetare și transferabile, îmbunătățindu-le perspectivele de carieră și conexiunile internaționale. Invit organizațiile din toate sectoarele socio-economice să depună cereri pentru a dezvolta parteneriate strategice și a atrage cele mai bune talente în domeniul cercetării."

 

Rețelele doctorale oferă cercetătorilor oportunități în sectorul academic și în cel non-academic și le oferă acestora formare în domeniul cercetării, precum și abilități și competențe transferabile relevante pentru inovare și angajabilitate pe termen lung. De asemenea, acestea aduc beneficii organizațiilor participante prin susținerea unor programe doctorale excelente, care le permit să atragă talente, să își sporească vizibilitatea globală și să își încurajeze legăturile internaționale cu alte sectoare. Mai multe informații despre apelul pentru rețelele doctorale 2023 și despre modul de depunere a candidaturilor sunt disponibile online. De asemenea, potențialii candidați pot participa la ziua de informare dedicată din 14 iunie 2023.

Read more...

Comunicat comun al secretarului Departamentului Transporturilor din SUA, Pete Buttigieg, și al comisarului european pentru transporturi, Adina Vălean, privind cooperarea transatlantică

Secretarul pentru transporturi al Statelor Unite ale Americii, Pete Buttigieg, și comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, s-au întâlnit la 22 mai 2023, pentru a discuta despre sprijinul UE-SUA pentru Ucraina, despre cooperarea în curs de desfășurare în domeniul aviației și al transportului maritim, precum și despre aspecte de interes comun în domeniul transporturilor, cum ar fi colaborarea internațională pentru combaterea schimbărilor climatice și decarbonizarea transporturilor.

 

Secretarul Departamentului de Transport al SUA, Pete Buttigieg, a declarat: "De la întreruperile lanțului de aprovizionare cauzate de războiul lui Putin în Ucraina, la impactul schimbărilor climatice globale, la provocările cu care se confruntă zilnic membrii forței de muncă vitale din domeniul transporturilor, sistemele de transport de care depinde economia mondială sunt puse la încercare. UE și SUA împărtășesc un angajament ferm de a lucra împreună pentru a aborda cele mai presante provocări cu care se confruntă sistemele noastre de transport. Parteneriatul nostru continuu se bazează pe fundația solidă a alianțelor noastre transatlantice, a prieteniei și a valorilor noastre comune."

 

Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat: "Sănătatea economiei transatlantice și a economiei mondiale în ansamblu se bazează pe rețele de transport robuste, capabile să protejeze lanțurile noastre de aprovizionare și să se adapteze la noile provocări. UE și SUA colaborează mai puternic pentru a face față întreruperilor de transport pe care le-a creat războiul brutal al Rusiei în Ucraina, asigurând o linie de salvare pentru economia Ucrainei și securitatea alimentară globală prin inițiative precum benzile de solidaritate UE-Ucraina. De asemenea, suntem parteneri în confruntarea cu provocările legate de decarbonizarea sectorului transporturilor și suntem împreună pentru a determina și inspira o schimbare pentru viitor."

De asemenea, ambii s-au angajat să consolideze colaborarea în domeniul cercetării și al schimburilor tehnologice. Aceștia au discutat subiecte-cheie în domeniul e-mobilității, inclusiv progresele înregistrate în implementarea infrastructurii de încărcare.  În vederea următoarei reuniuni ministeriale a Consiliului UE-SUA privind comerțul și tehnologia, care va avea loc la sfârșitul lunii, UE și SUA continuă să colaboreze îndeaproape în vederea alinierii abordărilor pentru standardul MCS (Megawatt Charging System) pentru reîncărcarea vehiculelor grele.

 

La nivel internațional, aceștia au recunoscut acordul obținut în cadrul Organizației Aviației Civile Internaționale (OACI) în vederea stabilizării și consolidării sistemului de compensare și reducere a emisiilor de dioxid de carbon pentru aviația internațională (CORSIA) și au salutat adoptarea obiectivului aspirațional pe termen lung (LTAG) de zero emisii nete de dioxid de carbon până în 2050. Aceștia s-au angajat să colaboreze în vederea pregătirii celei de-a treia Conferințe privind aviația și combustibilii alternativi (CAAF/3), sprijinind adoptarea unor măsuri ambițioase privind combustibilii de aviație sustenabili, în concordanță cu obiectivele climatice ale OACI.

 

În plus, UE și SUA și-au exprimat intenția de a colabora pentru a spori producția și adoptarea de carburanți de aviație durabili care, în comparație cu un combustibil pentru avioane pe bază de petrol, elimină majoritatea emisiilor de gaze cu efect de seră pe durata ciclului de viață.

 

De asemenea, s-au angajat să își dubleze eforturile pentru decarbonizarea transportului maritim și au ca obiectiv ajungerea la un acord pentru o revizuire ambițioasă a strategiei Organizației Maritime Internaționale pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră provenite de la nave. Aceștia s-au angajat să colaboreze pentru a elabora și a obține un acord în cadrul OMI cu privire la măsuri eficiente pe termen mediu și lung pentru a îndeplini obiective intermediare ambițioase privind emisiile de GES, în vederea atingerii unui nivel zero al emisiilor de GES generate de transportul maritim internațional pe durata ciclului de viață până cel târziu în 2050.

 

Pe baza cooperării excelente stabilite de-a lungul anilor, UE și SUA intenționează să continue să colaboreze pentru a promova o piață transatlantică dinamică a aviației, în cadrul Acordului UE-SUA privind transportul aerian.

 

UE și SUA s-au angajat să își continue și să își consolideze colaborarea tehnică și politică în cadrul reuniunii G7 privind transporturile, care va avea loc la Ise-Shima, Japonia, în perioada 17-18 iunie.

Read more...

Press Release - IWPG, “We will implement Article 10 'Dissemination of a Culture of Peace' of the DPCW and achieve the SDGs”

Women from all around the world participated in the Peace Walk and DPCW Support Signature Campaign during HWPL’s 10th Annual Commemoration of the Declaration of World Peace on May 25

On May 25, the International Women’s Peace Group (Chairwoman Hyun Sook Yoon) participated in HWPL’s 10th Annual Commemoration of the Declaration of World Peace and Peace Walk, simultaneously held in Seoul, South Korea, along with approximately 70 other major cities in Korea and abroad.

 

Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light (HWPL), a peace cooperative organization of IWPG, announced the Declaration of World Peace on May 25, 2013. As this year marks 10th anniversary of this declaration, joint statements were announced all around the world.

 

In her commemorative remarks during the event, IWPG Chairwoman Hyun Sook Yoon said, “Chairman Lee proclaimed the ‘Declaration of World Peace’ in 2013, and the youth started peace walks all over the world. The following year, on January 24, 2014, with the mediation of Chairman Lee, a civil peace agreement was signed, a war ended, and we are witnessing with our own eyes the reality that a culture of peace is taking root.”

 

Chairwoman Yoon also added, “IWPG also celebrates its 10th anniversary this year. Together with IPYG, it has become one of the two wings of HWPL and has been striving to spread a culture of peace while reflecting on the spirit and inspiration of the ‘Declaration of World Peace’. Every year, we participate in CSW, the Committee on the Status of Women held by the United Nations. In addition, April 26th of this year marked the 4th Annual Commemoration of International Women's Peace Day where the ‘International Women’s Declaration of Peace' was proclaimed. The 10,000 women from 54 countries that participated in this event promised to implement Article 10 'Dissemination of a Culture of Peace' of the DPCW and achieve the SDGs.”      

 

The event included a Peace Walk to urge for the introduction of the DPCW as a resolution in the UN General Assembly and a DPCW Support Signature Campaign in which various women from all over the world participated.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686