Romania si Polonia vor fi survolate de avioane NATO, a caror misiune vizeaza monitorizarea crizei din Ucraina, informeaza Realitatea.net, citand BBC.

Romania si Polonia vor fi survolate de avioane NATO, a caror misiune vizeaza monitorizarea crizei din Ucraina, informeaza Realitatea.net, citand BBC.

 

 

 

"Consiliul Nord-Atlantic a decis luni trimiterea unor zboruri de recunoastere Awacs deasupra Poloniei si Romaniei", a declarat un oficial NATO. "Aceste zboruri vor spori capacitatea de supraveghere a situatiei din Ucraina si vor avea loc doar deasupra teritoriului tarilor NATO", precizeaza oficialul citat.

Avioanele cu tehnologie Awacs pot supraveghea spatiul aerian pe o raza mai larga decat radarele amplasate la sol.
"Este vorba de o misiune de rutina deasupra tarilor membre NATO", a precizat diplomatul citat, admitand ca NATO nu anunta de obicei aceste misiuni in public.

Avioanele cu tehnologie Awacs vor decola de la baza Geilenkirchen (Germania) si din Waddington (Marea Britanie).

Decizia a fost aprobata la Bruxelles de ambasadorii NATO, la recomandarea generalului american Philip M. Breedlove, comandantul suprem al Fortelor Aliate din Europa (SACEUR)

Nu este singura masura de acest gen luata de Occident. Statele Unite vor trimite in Polonia 12 avioane de vanatoare de tip F-16 pana joi, a anuntat duminica Ministerul polonez al Apararii, relateaza AFP.

Secretarul american al Apararii Chuck Hagel si ministrul polonez Tomasz Siemoniak au convenit intr-o conversatie la telefon ca "mobilizarea unei unitati apartinand fortelor aeriene americane va incepe duminica si se va incheia joi", potrivit unui comunicat emis de minister.

"Unitatea va fi alcatuita din 12 avioane de tip F-16 de transport si 300 de militari", a precizat pentru AFP Jacek Sonta, un purtator de cuvant al ministerului.

Avioanele "sosesc la solicitarea Poloniei, in cadrul unui exercitiu militar a carui organizare a fost avansata si extinsa, mai ales intr-o situatie politica tensionata din cauza situatiei din Ucraina", a adaugat el.
Statele Unite au trimis joia trecuta patru avioane de tip F-15 pentru consolidarea supravegherii spatiului aerian al statelor baltice.

Trimiterea lor este, potrivit ministrului lituanian al Apararii Juozas Olekas, un raspuns "fata de agresiunea Rusiei in Ucraina si fata de o intensificare a activitatii militare ruse in regiunea Kaliningrad", o enclava rusa situata intre Lituania si Polonia.

Presedinta lituaniana Dalia Grybauskaite a indemnat anterior NATO "la o prezenta mai importanta in tarile baltice".
In contextul in care fortele armate poloneze dispun de 48 de avioane de tip F-16, iar tarile baltice nu au o aviatie militara suficienta, statele din cadrul NATO asigura, pa rand, protectia spatiului aerian al acestora.

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686