Prima femeie care a făcut turul lumii pe jos, o româncă

youtube.com youtube.com

Dacă nu știați, prima femeie care a făcut turul lumii pe jos este o româncă, iar numele ei este Mariea Crâșmaru, transmite România Liberă. Acum în vârstă de 66 de ani, Mariea este deținătoarea recordului Guinness pentru cea mai lungă călătorie în jurul lumii fără întrerupere, pe jos – 3 ani și 5 luni i-a luat să parcurgă 120 de țări și 7 continente, între 1997 și 2001.

Cum pe atunci nu exista internet, fotografiile realizate de ea în călătorie sunt toate pe print și, tot din acest considerent, planurile pe care și le-a făcut de acasă, cu harta în mână, au fost adaptate din mers la realitatea din teren, la climă și la bunătatea oamenilor – căci Mariea a primit sprijin, prin cazare, mâncare sau o vorbă bună, de la ambasadele României din străinătate și de la comunitățile de români din diaspora, pe toată perioada călătoriei. Jurnaliștii de la România Liberă au vorbit cu Mariea despre explorările ei în lumea întreagă.

Mariea Crâșmaru - video

Roxana Lupu: Cum ați decis să plecați în această călătorie incredibilă? Prologul a fost un record național.

Mariea Crâșmaru: Așa este, în 1988 am realizat turul României în 114 zile, străbătând 3.210 kilometri. Un globe-trotter nu parcurge toate distanţele numai pe jos (n.r. – globe-trotterii se numesc „călători pe jos“, îşi cară rucsacul în spate şi pot folosi orice formă de transport  în comun), dar cum acţiunea mea constituia o premieră naţională feminină, m-am ambiţionat să merg doar pe jos.

Am avut un traseu bine stabilit, am fost mediatizată în fiecare oraş pe care l-am traversat, iar primăriile mi-au oferit mâncare şi cazare. Nu mi-a fost greu să merg numai pe jos, media zilnică a fost între 28 și 30 de kilometri. În februarie 1990 am plecat în turul Europei, apoi a urmat marea aventură în lumea întreagă, timp de trei ani şi cinci luni.

Cum mi-a venit ideea asta de a călători? Am citit în revista „România pitorească“ despre Neculai Ghimpu, care se întorsese din turul lumii (n.r. – celebru globe-trotter român; în 1977, la 67 de ani, pleacă în înconjurul lumii, care îi va lua 3 ani).

Citește mai departe aic: corectnews.com

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686