Asociația Pakiv România anunță finalizarea proiectului Creșterea șanselor de incluziune socială a romilor privați de libertate din Penitenciarul Aiud

Asociația Pakiv România anunță finalizarea proiectului Creșterea șanselor de incluziune socială a romilor privați de libertate din Penitenciarul Aiud

Comunicat de presă

Asociația Pakiv România anunță finalizarea proiectului Creșterea Șanselor de Incluziune Socială a Romilor Privați de Libertate din Penitenciarul Aiud, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul “Programului Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor” administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS)

Implementat, în parteneriat, de către Asociația Pakiv România și Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud, proiectul „Creșterea șanselor de incluziune socială a romilor privați de libertate din Penitenciarul Aiud” s-a desfășurat pe o  durată de 26 de luni. Prin parteneriatul dintre Asociația Pakiv Romania – un ONG cu peste 9 ani experiență în derularea de activități de consiliere, formative și de suport pentru grupuri vulnerabile reprezentate preeminent de persoane de etnie romă – și partenerul Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud, care prin specificul său găzduiește peste 500 de persoane private de libertate, între care uzual, minim 200 sunt etnici romi.

Inițiativa  a fost implementată în cadrul Penitenciarului Aiud, având finanțare de 2.266.786,59 lei din care 2.040.107,93 lei  proveniți din Granturile SEE și 226.678,66 lei contribuția Asociației Pakiv România.

Obiectivul general al proiectului  de optimizare a șanselor de incluziune socială pentru 635 de persoane private de libertate și membrii grupului de suport social ai acestora, dintre care 430 de etnie romă, prin furnizarea, în cadrul mediului intracarceral, a unui set de măsuri personalizate și integrate, pe parcursul a 26 de luni, a fost îndeplinit.

. Astfel, un număr de 61 de persoane private de libertate au absolvit cursul de calificare de pavator, obținând un certificat de calificare recunoscut, de care vor putea beneficia la liberarea din penitenciar. De asemenea, au fost realizate 300 de seturi de analize și 69 de consultații medicale de specialitate pentru membrii grupului țintă, fiind de asemenea distribuite 635 de kituri de igienă personală și 10 kituri de igienă colectivă, persoanelor din grupul țintă al proiectului. Au fost implementate 4 campanii de creștere a conștientizării cu privire la discriminarea față de etnia romă și s-a dezvoltat unu ghid de combatere, în penitenciare, a discriminării de orice fel care va fi diseminat în cadrul celor 44 de penitenciare din România, cuprinzând exemple de bune practici din organizații similare din SEE și din cadrul proiectului.

Proiectul a fost corelat cu inițiativele similare dezvoltate de către parteneriate relevante în domeniul de interes: creșterea calității serviciilor integrate pentru persoanele de etnie romă și combaterea discriminării. Alături de alte proiecte care au ca scop îmbunătățirea serviciilor furnizate persoanelor private de libertate în scopul reintegrării sociale a acestora au fost vizate aceleași obiective ale ”Strategiei naţionale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2020–2024” și, implicit, ale ”Strategiei Guvernului României de incluziune a cetăţenilor români aparținând minorității rome pentru perioada 2014-2020” și ale ”Strategiei naţionale privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei 2015-2020”.

În același context, Asociația Pakiv România anunță conferința de încheiere a proiectului prezentat în format hibrid, on-line și fizic în data de 28 februarie cu începere de la ora 14, la sediul asociației și online, pe platforma Zoom. Participanții la eveniment provin din structurile administrative locale și județene, specialiști în domeniul social proveniți din mediul academic, parteneri și beneficiari ai proiectului.

Date de contact:  Asociația Pakiv România, Alba Iulia, Str. Emil Racoviță, Nr. 76

                               Telefon: 0258 811170

                               Fax: 0258 811170

                               E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.eeagrants.ro

www.frds.ro

Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 418.064 € oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală. Obiectivul proiectului este de optimizare a șanselor de incluziune socială pentru 635 de persoane private de libertate și membrii grupului de suport social ai acestora.

Bumbu Ioan Gruia,

Președinte Asociația Pakiv România

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686