1400 de educatoare și învățătoare s-au alăturat proiectului ROZALBASTRU, de educație timpurie fără stereotipuri

1400 de educatoare și învățătoare s-au alăturat proiectului ROZALBASTRU,  de educație timpurie fără stereotipuri

De ce roz ar fi culoarea fetelor și albastru culoarea băieților? ROZALBASTRU este proiectul care își propune să pună sub semnul întrebării stereotipurile de gen la care sunt expuși copiii încă din ciclul preșcolar și cel primar.

 

Asociațiile Cu Alte Cuvinte și OvidiuRO au promovat bune practici pentru o educație fără stereotipuri, alături de specialiști din Franța și România - în cadrul a patru întâlniri online desfășurate la începutul lunii octombrie.

 

Toți copiii, indiferent de sexul lor, au dreptul universal să își atingă potențialul și au nevoie de o educație egalitară “, este mesajul proiectului ROZALBASTRU pentru toți adulții din România.



Proiectul ROZALBASTRU a adus împreună 1400 de cadre didactice, parte din rețeaua Asociației OvidiuRO, și trei experți din Franța și România care au discutat despre necesitatea unei educații care să promoveze egalitatea de gen încă de la grădiniță.

„Articolul 29 din Convenția Internațională privind drepturile copilului prevede că educația trebuie să fie orientată spre dezvoltarea personalității, a talentelor și a potențialului copilului. O educație egalitară este, așadar, un drept de bază al copilului, indiferent dacă este fată sau băiat. Dar, de foarte multe ori, continuăm să educăm diferit fetele și băieții. În consecință, asta va produce o educație care va atribui copilului, în funcție de sexul său, anumite preferințe, temperament sau aptitudini, iar acest lucru nu se bazează pe propria personalitate a copilului.“ - Bénédicte Fiquet, manager de proiect de gen la asociația Adéquations

 

„Dacă diferențele dintre fete și băieți sunt inițial o realitate neurobiologică, prejudecățile, reprezentările și stereotipurile consolidează construcția cerebrală și comportamentele sociale ulterioare. Pentru a-și atinge potențialul, copiii trebuie să exploreze, să trăiască tot felul de experiențe, sub privirea binevoitoare a unui adult, care nu îi judecă și nu îi discriminează în funcție de gen. Acest sprijin permite copilului să aibă o multitudine de alegeri, să își lase deschise posibilitățile de devenire.“ - Andrew Matiasko, educator în mediul preșcolar din Franța

 


„Pentru a-i sensibiliza pe copii la stereotipurile de gen putem folosi poveștile sau textele tradiționale, care sunt adeseori prăfuite, pline de arhaisme, ca să provocăm discuții ce dezvoltă gândirea critică – discuții despre rolurile și relațiile dintre fete și băieți, despre schimbările de astăzi, despre gradul în care copiii se regăsesc în situațiile descrise etc.

La fel de important este însă și să oferim alternative. Pe lângă aceste povești, trebuie să aducem literatură contemporană pentru copii, care ne lasă mult mai mult să ne jucăm: de la Pippi Șosețica la Florin Bican.“ - Laura Grunberg, sociologă și expertă în problematica de gen


Întâlnirile online cu specialiștii din domeniul educației timpurii vor fi completate de resurse utile, precum cărți pentru copii și ghiduri pedagogice, pentru a stimula copiii să gândească critic și să-și dezvolte inteligența emoțională.

 

Detalii aici: https://www.cualtecuvinte.com/rozalbastru

 

Proiectul ROZALBASTRU este desfășurat de Asociația Cu Alte Cuvinte, în parteneriat cu Asociația OvidiuRO, și este implementat cu sprijinul Ambasadei Franței și al Institutului Francez din România.

_________________________________________________________________________

 

Informații suplimentare la www.cualtecuvinte.com, telefonic: 0747 153 118 sau pe e-mail la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.   

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686