Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 633

Raportul de activitate al Gărzii de Mediu prezintă patru poluări accidentale pe raza judeţului Alba în 2013

Raportul de activitate al Gărzii de Mediu prezintă patru poluări accidentale pe raza judeţului Alba în 2013

  Comisariatul Judeţean Alba al Gărzii Naţionale de Mediu, au identificat un număr de patru poluări accidentale pe râurile din judeţul Alba, de la începutul acestui an, până în prezent. Două dintre cele patru cazuri s-au semnalat pe râul Arieş şi pe un afluent al acestuia, răspunzători de aceste accidente de mediu fiind “Cupru Min” Abrud. Alte două cazuri ş-au înregistrat pe râul Sebeş.
  Pe data de 11 mai 2013, SGA Alba a semnalat o posibilă poluare pe râul Arieş, la circa 6 kilometri faţă de oraşul Baia de Arieş. În urma investigaţiilor s-a aflat că SC “Cupru Min” SA Abrud “a schimbat punctul de deversare a tulburelii sterile în iazul Valea Şesei şi ape acide parţial neutralizate au fost deversate în râu”. Reprezentanţii Gărzii de Mediu susţin că nu a fost mortalitate piscicolă, iar, împreuna cu SGA Alba s-au efectuat investigaţii în teren şi s-au prelevat probe. Analizele de laborator au indicat depăşiri mici ale indicatorilor de calitate a apei şi s-a aplicat sancţiune contravenţională.
Un alt caz de poluare accidentală a fost semnalat pe data de 6 iunie, la ora 20.30, pe pârâul Ştefanca, afluent al Arieşului, în zona comunei Lupşa. Aceeaşi societate a fost principalul făptuitor şi s-a ales cu o nouă sancţiune, după ce a deversat ape de flotaţie din iazul Valea Ştefancei 2 cu pH ridicat. Autorităţile au constatat mortalitate piscicolă, circa 2 kilograme.
  Un al treilea caz s-a raportat la Sebeş, în 18 mai, când la SC “Savini Due” SRL a avut loc un incendiu în spaţiul de depozitare deşeuri, arzând circa 500 kilograme deşeuri de vopsele, factorul de mediu afectat fiind aerul. S-a aplicat o sancţiune în conformitate cu prevederile legale.
  Cel de-al patrulea caz de poluare s-a petrecut pe data de 27 iunie, la ora 18.40, pe râul Sebeş, afluent stâng al râului Mureş, în aval de podul Oarda de Jos  ca urmare a deversării unui volum mare de apă uzată tehnologică (insuficient epurată) din staţia de epurare cu încărcare organică mare şi materii în suspensie. Sursa de poluare a fost SC Elit SA. S-au făcut investigaţii în teren împreună cu SGA Alba şi s-a aplicat sancţiune contravenţională.
  Garda de Mediu Alba a efectuat pe parcursul primului semestru 811 de controale şi au aplicat în total 73 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 1.003.000 lei

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686