Cum iti dai seama daca un produs este traditional sau nu?

CEFF CEFF

Directorul general al mărcii CEFF (Certified E-Friendly Food), Daniela Niculescu, prezintă 5 moduri prin care consumatorul de rând poate verifica dacă un produs este într-adevăr tradițional sau nu.

1. Logo-ul
"Cea mai simplă metodă de a verifica dacă un produs este unul tradițional atestat este să cauți logo-ul național pe etichetă", arată Daniela Niculescu.
Începând cu luna decembrie 2013, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a impus marcarea produselor tradiționale românești cu un logo care menționează faptul că produsul respectiv este atestat de MADR, în partea de sus având însemnul de "PRODUS TRADIȚIONAL", iar în partea de jos "ROMÂNIA" pe un fundal tricolor.
2. Fă-ti temele!
"Dacă ești un consumator convins de produse tradiționale românești, înainte de a pleca de acasă, un lucru foarte simplu pe care îl poți face este să verifici dacă ceea ce intenționezi să cumperi se află pe lista de produse atestate", amintește Daniela Niculescu.
Această listă poate fi găsită pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și prezintă exact producătorul și numele produsului care a fost atestat ca respectând ingredientele și rețeta produsului tradițional.
3. Întreabă la punctul de vânzare
"Dacă nu ești convins de autenticitatea produselor, nu te sfii să întrebi comerciantul unde sunt produse sau din ce sunt produse. Este dreptul tău să afli și responsabilitatea lui să îți răspundă.
Atenție! Piețele nu oferă neapărat produse tradiționale. Întreabă vânzătorul despre proveniență, producție sau ingrediente și chiar și atunci, urmărește regulile de etichetare și de conformitate cu rigorile produsului tradițional menționate mai sus", avertizează Daniela Niculescu.
4. Caută în magazinele de specialitate
"Au început să apară din ce în ce mai multe magazine specializate în comercializarea de produse bio și tradiționale, atât în domeniul online cât și fizic. Atenție la magazinele online! Pot fi foarte multe site-uri care pretind că vând produse tradiționale. Informează-te înainte de a comanda", a declarat Daniela Niculescu.
De asemenea, datorită cererii din ce în ce mai ridicate de produse tradiționale și a noilor reglementări, supermarket-urile și hypermarket-urile îți pun la dispoziție rafturi speciale cu aceste produse. Însă unele produse sunt numite "tradiționale", doar datorită rețetei sau a genului de produs, a adăugat Daniela Niculescu.
5. Scapă de prejudecățile privind aditivii alimentari
În momentul în care auzim despre E-uri, deja ne gândim la aditivi alimentari dăunători.
"Ei bine, nu toate E-urile sunt dăunătoare. Ca exemplu, extractul de paprika, roșul de sfeclă sau cărbunele negru sunt extrase din natură și încadrate în categoria aditivilor coloranți.
Celuloza este folosită ca și agent de îngroșare. Dacă un produs conține E-uri, nu înseamnă că nu este tradițional. Citește cu atenție eticheta sau informează-te despre E-urile dăunătoare și cele permise în cantitățile recomandate", a punctat Daniela Niculescu.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686